夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

現在老婆只要喺屋企,唔係照顧訓個小朋友就會揸住個電話或平板。真係朝早約7點起身就睇到返工, 放工又睇至訓覺。

本來有d 個人興趣算啦,但愈來愈過份,晚晚睇到3,4點,第二朝遲到。星期六日就一係遲遲都唔起身,我自己同女落街食早餐。佢懶話訓唔著至睇,問醫生攞安眠藥食,但食完佢繼續睇繼續笑所以根本d 藥對佢起唔到作用。唔係藥無效而係佢唔平靜個人根本就起唔到作用,佢唔係打麻醉針。其實我一收佢機,佢就15分鐘內打鼻寒,所以佢根本就唔肯訓。
仲有佢近依個月病,即使訓左上床都係睇劇,根本無休息過。而且我覺得佢病是因為佢長期訓喺床睇劇,運動唔做,街唔落,飯都是屋企有咩食咩。搞到個女好似單親家庭噤,可以我帶佢就扮唔舒服喺屋企,我真係唔得閒佢就先出去。平時都仲會同佢畫畫,現在病就食住粥睇住劇,連個女都唔理。講真雖則佢咳得好利害,但兩日週未佢日間無訓覺休息,即使佢不用照顧個女佢都是睇劇。我地有工人所以佢唔洗做家務。

有傾過點解佢噤,總括佢話因為佢見到我成日拎住手機,咁佢又拎。係,我會喺屋企都拎手機玩,但佢地一叫我我就會放底,而且好多時候是個女唔要我。而且我現在已好多時間陪個女,但佢呢咪就係可以揸住部機咪揸機囉。

我試比自由佢,佢就無限時間睇劇,最大問題影響親子,影響健康。我管佢,佢又發皮氣。我真係唔知可以點!

複式洋房

回覆樓主

由於想個女多d 玩唔同既活動,見多d 人, 經常都出席差唔多年紀小朋友活動。但多數都是我同個女去,所以其他媽媽都奇怪。口就話我好肯照顧個女,但我心入面喊緊,又有幾多人知。

男爵府

回覆樓主

好似以牙還牙既感覺,比你感受下佢所感受的

複式洋房

luvubabemiu 發表於 17-6-26 01:47
好似以牙還牙既感覺,比你感受下佢所感受的

佢係咁講,但我從無好似佢噤過份,更加唔會喺佢表示不滿後都毫不收斂。佢又話"覺得"我忽視佢,要引起我注意,但注意佢引起咗,但咪又係只對住佢部機。
點解是"覺得", 因為佢解釋過,佢自己放低部機, 見到我拎住部機,噤佢又睇返。大姐,難道我是你隻狗仔,要坐你旁邊等你放底機,等你得閒至理我。噤我當然就去做我既野。
我知實有其他女人會話, 噤佢又唔通要好似狗仔噤等我理?當然唔係,佢要打機咪打機,上網咪上網。但真係適可而止,無理由去到唔出街,唔陪同個女一齊去玩去食飯,病都唔休息,即使另一半投訴都繼續。我點過份都唔會噤。我有同個女去玩,落街落公園,去游水,替佢沖涼抹身,理佢功課,搵pg 去玩,帶佢去pg. 對老婆,我會接放工,搵佢食lunch,節日買定禮物仔。佢無意講句話某大陸節目內廣告中一隻酸奶唔知好唔好飲, 噤我又會去超市搵,搵唔到就淘寶訂送落香港比佢試。
若你覺得,是我當時做初一,佢現在只是做十五,咁我又是否要/可做三十? 好似另一個post 的老公噤,用好忙公事噤唔理老婆同女? 我都可以買部switch, 買部PS4帶埋VR 眼鏡就什麼人都睇唔到。但行到e 步個家就散,我唔係唔想買係唔敢。
PS: 半夜佢咳醒,當然我亦被整醒鳥,食鳥三日藥未好是病菌太惡或, 是休息太少。家中其他三人都有輕微症狀鳥(emoji)

子爵府

回覆 星星的後裔 的帖子

慢慢來啦。 等老婆病好先再同佢傾。

男爵府

回覆:好似Housemate 的老婆 (有啲啲長)

樓主叫你C9去照吓肺好,吾係野晒比全家就麻煩!

子爵府

回覆樓主:

唔夠瞓就好多病上門找你,系真既

大宅

星星的後裔 發表於 17-6-26 00:50
由於想個女多d 玩唔同既活動,見多d 人, 經常都出席差唔多年紀小朋友活動。但多數都是我同個女去,所以其 ...

不要再寵壞她,認真跟她傾一次吧!

複式洋房

回覆樓主:

好似有啲成癮,佢自己都控制吾到

複式洋房

回覆樓主

我都覺佢成癮。我地有找家庭治療及心理醫生幫助。佢三星期前見心理醫生時,就是傾出結論是佢想吸引我注意,但我覺得已"進化"咗。我地有傾過,佢自己都口話知道唔好要改,但轉頭又是繼續。

佢食完安眠藥,又唔肯放底部機,搞到愈食愈多。昨晚就是食左3粒。我都食過佢的藥,1粒我有反應,但要自己都要肯訓至有效。

瑪瑙宮

星星的後裔 發表於 17-6-26 08:25
我都覺我地有找家庭治療及心理醫生幫助。佢三星期前見心理醫生時,就是傾出結論是佢想吸引我注意, ...
初是引起注意,应是成瘾了,影响埋健康,好難搞。

大宅

星星的後裔 發表於 17-6-26 05:02
佢係咁講,但我從無好似佢噤過份,更加唔會喺佢表示不滿後都毫不收斂。佢又話"覺得"我忽視佢,要引起我注 ...

佢玩手機出發點可能係為左激你,或者你之前已經忽略左佢好耐?你試下夜晚係佢玩既時候輕輕幫佢放低手機,抱下佢咀下佢,溫柔咁同佢講“老婆,你今日好靚啊,陪我傾下計好唔好”我估計呢個時候無女人會話唔好,以後咪可以先講滴開心野咯,講到咁上下佢心情好啦你就順勢傾埋佢宜家既情況“老婆,你唔舒服我真係好心痛,你可唔可以休息好滴令我唔使咁擔心?”記住全程一定要態度好滴,放低姿態,要以愛之名來感化佢

珠媽    發表於 17-9-7 01:25

翡翠宮

回覆樓主:

哂氣,激乜Q,擺明係又懶又上癮
你炒左個工人,吾做無得食,應該會起身煮飯

la_source    發表於 17-10-3 13:00
珠媽    發表於 17-9-7 01:26
珠媽    發表於 17-9-7 01:25

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

不如你同老婆協議幾點至幾點係無手機平板時間,
大家一齊遵守啦。

你話就話自己有需要就會放低手機,
即是大部份時間都係拿住個手機啦,
要放低就一齊放低,
再多D安排全家出街活動,
唔悶就唔使上網啦。

翡翠宮

我真係識C9追星追到無左個老公
我旁觀睇係佢極度不滿現狀
所以比自己addictive 去白痴劇當哂真人真事, 比自己活在幻想中.

唯一可行既係唔好比佢停留係現狀
可唔可以搬? 等佢多野做; 唔郁唔得
一係成家去旅行; 等佢暫時無得煲

佢可以咁放肆地煲, 因為佢無咩責任牽絆佢
如果佢有家庭事務, 唔做唔得既; 佢會煲少好多
只要少左, 佢就可以返黎現實.

男爵府

開心吸收勳章

同朋友去玩, 迫佢自己湊女.

水晶宮

回覆樓主:

炒工人 x2

琥珀宮

嗱,樓主,你過份溺愛你的老婆啦,有D嘢你要企硬囉,但你無,SO你俾佢食住

子爵府

回覆樓主

雖然呢度好多女人
但做錯不分男女
你C9唔得喎,咁大個人玩報服,仲要影響工作、健康同家庭,佢有冇諗過個女看在眼裡會點?
等佢病好,捉佢坐底傾吓

大宅

回覆樓主

你老婆要返工?係咪工作壓力大?

佢已經成癮了,就算炒咗工人佢都照玩手機,好似吸毒咁,去典去當都要吸毒一樣

女兒幾多歲?同老婆講再咁玩落去個女就會學你了,你都唔想個女日對夜對個電話,會壞眼又會影響學業,不如我地大家以身作則一齊戒甩日玩夜玩電話啦⋯⋯

女人要氹,你好惡話佢佢唔受,多D擁抱下佢,關心下佢,你上來開post 問,即係你仲好在乎佢,但戒癮無得即刻戒要循序漸進無得急,每天減D每天減D,希望你成功啦!
抱抱BB

首頁
12345...11

尾頁

跳至