夫婦情感

跳至

首頁
34567...11

尾頁

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-9-1 10:17
你老婆直頭係大爺黎. 我諗佢响出面人緣都唔太好, 無乜朋友.

excatly

複式洋房

神童 發表於 17-9-1 12:18
其實自己有要求 最好自己親手做
自己無做/唔做/做唔到 都唔應該要求別人做
其實你唔想佢地再睇level 2既書 ...

係下屬我一句就掉晒d level 2, 正正係老婆,我至平心靜氣講我的要求, 而又比足夠時間、空間佢。

當佢表示想繼續,又拍心口承諾佢會盡快,而我去掉晒level 2, 你係佢你感覺會點? 我又會否變成一個我行我素,唔理老婆講野,無商無量?可能你地就係咁對身邊另一伴, 但你喜歡人地咁對你嗎?

複式洋房

wing1388 發表於 17-9-1 10:52
CHING,我覺得既然佢話你拎佢又拎,咁你就先自己唔好拎,唔好俾佢有藉口反駁你先!跟住就搵其他嘢去引起佢 ...

講真我早有減少,其實我從來唔會比個女自己一個。 若我是用電話,當佢一唔得閒理個女或沖涼或講電話,我就放低部機去照顧個女。

我好唔認同我以前成日用電話,佢又報復既理論。咁我又反報復,我又買部PS4? 你估是動物咩,你咬我,我又咬返你。若認為自己是人,就應該想想the greater good.

再講,我部電話是無game 的,有時會睇戲,但亦有公事,吸收資訊(新聞時事、工作、專業知識),投資金融等。我真係不接受像佢連興德學校是什麼又唔知,美國打大風又唔知。世界好似只有幾個大陸節目咁。

複式洋房

~小樹兒~ 發表於 17-9-1 10:25
你應該叫佢去減肥,一個人管理好自己,先會有更多動力去關愛他人,你明唔明?
...

我明,但我明有咩用,威逼利誘,話陪佢落去都有,但敵不過小鮮肉。講到尾就是早晚都唔肯運動。

佢有講過有一次,佢話佢公司附近有間gym,好多後生男教練的,佢問可唔可以參加單對單的訓練課程。

別墅

星星的後裔 發表於 17-9-2 01:17
係下屬我一句就掉晒d level 2, 正正係老婆,我至平心靜氣講我的要求, 而又比足夠時間、空間佢。

當佢表 ...

「盡快」依啲字眼係主觀既
不如你地有共識 幾時幾時之前完成啦
講明一到限期 就會將啲書送比人

再講如果你每次都一齊伴讀
你可以控制返個進度
但如果唔可以一齊伴讀
我覺得佢地讀任何level既書 都唔應該有太大意見
因為有要求既係你 ^^

複式洋房

神童 發表於 17-9-2 06:22
「盡快」依啲字眼係主觀既
不如你地有共識 幾時幾時之前完成啦
講明一到限期 就會將啲書送比人

唉...set deadline 當然可以, 但又會否有人話將公司果套帶返屋企?咁set deadline 後,又是否需要有罰則? 老婆已經成日話唔好當佢人下屬。

對於我來說問題不是能否在"限期"內完成, 而是當個人佢personal guarantee 後又delivery 唔到,之後就反轉話點解你當初唔xxxxx. 佢當初3-4個月前肯聽我講掉晒level 2 咪得囉,依d 又係唔係又要威又要帶頭盔?

係既,若我自己負責全部自己要求的事咪天下太平。我要佢5歲自己食飯我自己篤住佢,想佢沖花灑我自己同佢沖,想佢飲多d 水自己迫,要個女晚上11時前訓又我去陪訓。咁我份正職仲做唔做?為應付屋企開支,晚上額外接的freelance 又仲做唔做?有時有job 做,我已經週未偷時間,晚上當他們入房我10點做到12點幾,若仲要晚晚伴讀埋,等佢訓埋我12點至可以開工。

唔好拉得太遠,我都只係要求唔好睇來睇去都係某十幾本書,是高要求,是強人所難,是不清晰指示嗎?

別墅

星星的後裔 發表於 17-9-2 13:29
唉...set deadline 當然可以, 但又會否有人話將公司果套帶返屋企?咁set deadline 後,又是否需要有罰則 ...

唔需要有罰則 到限期 自動送比人
當然依啲係語言的藝術

如果話強人所難。。。我覺得係
既然你無時間 唯有降低要求 面對現實
大家都好過啲 無謂搞到家庭氣氛緊張

唔好比較自己同太太對囡囡既付出
因為係無意義 亦無好處既 ^^

伯爵府

2024年龍年勳章

星星的後裔 發表於 17-9-2 13:29
唉...set deadline 當然可以, 但又會否有人話將公司果套帶返屋企?咁set deadline 後,又是否需要有罰則 ...

一直我都覺得你啱晒。
你其他po, 都有提過你老婆好難頂。蠢且懶散。
我仲問過你點捱。
但你呢個po, 令人睇到另一面。
你當老婆係下屬,佢要跟足你指示做,其實,佢都好辛苦。你係佢老公,用公司嗰套,佢嘅位置係你peer. 斷估你唔會用咁嘅態度對peer.
想個女沖花灑,想佢讀高程度啲,完全可以,不過,你真係應該自己做。
我係working mom, 你所講嘅陪完瞓仲做到12點,我通通做足。我份工開會至1點係閑事。份工仲使唔使做?要做。
有要求嘅係你,唔係佢。佢覺得咁教無問題,係你覺得有問題,然後你夾硬要佢跟你嗰套。然後要做嘅竟然係佢!
我確實覺得你要求高。要食好味住家飯,老婆要煲湯水連外母煲都嫌唔係佢自己做,個女點教,全部你有要求但係要求老婆做,咁佢同高級管家有咩分別?

瑪瑙宮

回覆 RAY媽 的帖子

同意, 樓主有操控狂的一面, 有要求就要自己黎, 無要求果个跟住你好辛苦, 尼方面我明, 我有要求我 ex 無, 所以佢無野理旨意你黎, 但係, 佢興唔理唔理之後就話我好自把自為 (同个囝講).

樓主有 d 野就唔好要老婆一齊做又呀支呀左, 你明唔明自己有咩問題?

複式洋房

現在剛好就有人話我太鬆(唔set deadline), 同太嚴似管下屬(聽晒我話, 無權Say no) . 首先, 我已經無將公司果套放入屋,在公司我說了算,幾時交, 做什麼, Risk assessment, progress report, 解釋點解遲/點解錯,如何improvement plan. 我在家只是提出一個合理要求,亦唔Set deadline 令佢覺得似公司,希臘她唔好同呀女睇一D 佢已經識的書,亦KEEP 番個人的promise。未來呀女考小一,我地在幼稚園時揀了一條要衝的不歸路。當初我有一間band 2 中學女龍及Band 1A女龍的幼稚園揀,佢當刻講了句要入B1A那間即使谷爆個女,我都認同既。夫妻都同意入去如唔谷就等如送個女去死。不管我地睇法對不對,都是當刻壓了的bet。我真唔想到個女大了,成績差了又再次有人話, 你當年仲咩唔迫我教好個女,打到我就範嘛........事實我都唔係第一次聽類似說話。

佢既工已好HEA, 返930 - 1730遲返早放, 有時可以返工訓半日, 上網睇戲一日睇4-5集劇,無工作壓力, 唔理個女功課,唔洗做家務, 唔洗煮。若咁都仲要我去伴讀埋,陪食陪訓公平嗎? 有人都投訴老公返到屋企咩都唔理啦。所以我真係唔認同"自己做"理論,事實一家人是否可以應該事事自己做,請真可以的話我輕鬆好多。想食飯自己煮,想上網自己交錢,燈燒頂唔順自己換。有位女士都話個老公打風唔車佢啦,在"自己做"理論上個老公又好啱,打風都好咪自己返工囉。我就支持那女士, 其老公應車佢上班。

"我係working mom, 你所講嘅陪完瞓仲做到12點,我通通做足。我份工開會至1點係閑事。份工仲使唔使做?要做。" 你想有人幫嗎? 你樂於見到另一半完全唔幫手嗎?

"我確實覺得你要求高。要食好味住家飯,老婆要煲湯水連外母煲都嫌唔係佢自己做,個女點教,全部你有要求但係要求老婆做,咁佢同高級管家有咩分別?" 你想清楚"要求高= 有好味住家飯 + 煲湯水 + 對個點教有睇法" 真係要求高? 好味不是要求複雜喎,我唔係要餐餐大魚大肉,基本人權黎姐 唔通DAYDAY公仔麵至合理? 正如有人話有工人都無啖好食?!我聽了才丁一聲明白

我真係好長氣

複式洋房

現在剛好就有人話我太鬆(唔set deadline), 同太嚴似管下屬(聽晒我話, 無權Say no) . 首先, 我已經無將公司果套放入屋,在公司我說了算,幾時交, 做什麼, Risk assessment, progress report, 解釋點解遲/點解錯,如何improvement plan. 我在家只是提出一個合理要求,亦唔Set deadline 令佢覺得似公司,希臘她唔好同呀女睇一D 佢已經識的書,亦KEEP 番個人的promise。未來呀女考小一,我地在幼稚園時揀了一條要衝的不歸路。當初我有一間band 2 中學女龍及Band 1A女龍的幼稚園揀,佢當刻講了句要入B1A那間即使谷爆個女,我都認同既。夫妻都同意入去如唔谷就等如送個女去死。不管我地睇法對不對,都是當刻壓了的bet。我真唔想到個女大了,成績差了又再次有人話, 你當年仲咩唔迫我教好個女,打到我就範嘛........事實我都唔係第一次聽類似說話。

佢既工已好HEA, 返930 - 1730遲返早放, 有時可以返工訓半日, 上網睇戲一日睇4-5集劇,無工作壓力, 唔理個女功課,唔洗做家務, 唔洗煮。若咁都仲要我去伴讀埋,陪食陪訓公平嗎? 有人都投訴老公返到屋企咩都唔理啦。所以我真係唔認同"自己做"理論,事實一家人是否可以應該事事自己做,請真可以的話我輕鬆好多。想食飯自己煮,想上網自己交錢,燈燒頂唔順自己換。有位女士都話個老公打風唔車佢啦,在"自己做"理論上個老公又好啱,打風都好咪自己返工囉。我就支持那女士, 其老公應車佢上班。

"我係working mom, 你所講嘅陪完瞓仲做到12點,我通通做足。我份工開會至1點係閑事。份工仲使唔使做?要做。" 你想有人幫嗎? 你樂於見到另一半完全唔幫手嗎?

"我確實覺得你要求高。要食好味住家飯,老婆要煲湯水連外母煲都嫌唔係佢自己做,個女點教,全部你有要求但係要求老婆做,咁佢同高級管家有咩分別?" 你想清楚"要求高= 有好味住家飯 + 煲湯水 + 對個點教有睇法" 真係要求高? 好味不是要求複雜喎,我唔係要餐餐大魚大肉,基本人權黎姐 唔通DAYDAY公仔麵至合理? 正如有人話有工人都無啖好食?!我聽了才丁一聲明白

我真係好長氣

瑪瑙宮

星星的後裔 發表於 17-9-2 17:41
現在剛好就有人話我太鬆(唔set deadline), 同太嚴似管下屬(聽晒我話, 無權Say no) . 首先, 我已經無將公司 ...

佢似 housemate, 你都似一个大總管吧.

別墅

星星的後裔 發表於 17-9-2 17:41
現在剛好就有人話我太鬆(唔set deadline), 同太嚴似管下屬(聽晒我話, 無權Say no) . 首先, 我已經無將公司 ...

如果依加已經有教育問題
會唔會趁未入學之前 臨崖勒馬
轉返一間大家都舒適既學校呢?
否則類似既問題只會上到去之後繼續惡化

複式洋房

回覆 神童 的帖子

一入豪門深似海

複式洋房

我都唔係無"自己來",比如佢細個同父母細妹4圍去,佢現在就COPY返,但佢只會帶個女同自己屋企人出街。我見到社交不平衡,就惟有自己約同年或同學出去玩,今個暑假出了4-5次都是我安排及同佢去的。老婆世界觀是其他人都可以在生命中消失,朋友/同學無都無所謂。雖則佢知無朋友/同學/同事係唔好,但佢亦有意無意產做一個同樣有失敗社交的"自己"。
又比如雖則佢揀了那間學校,但佢唔鍾意就唔做,傳統學校點可比你咁,出過一兩次事後學校既野都是我去打點。

我有唔滿意就自己來做,但我一個人做得幾多?

瑪瑙宮

星星的後裔 發表於 17-9-2 20:28
我都唔係無"自己來",比如佢細個同父母細妹4圍去,佢現在就COPY返,但佢只會帶個女同自己屋企人出街。我見 ...

你咪同老公咩都唔理的 c9 咁, 得个呻字, 最後都係你黎架喇. 你自己都有下屬, 都知道人的質素係梗左, 得就得, 唔得就係唔得, 定左無得迫. 你越同 d 唔得 ge 計咪越辛苦.

唔開心就上黎呻下都係好事黎.

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

真心問, 真心請教, 點至不是大總管?
一個老公咩都唔理,唔出聲, 比晒老婆話示咁好唔好? 一個連自理都有問題的人,我都唔出聲話事,真係樣樣等個天安排最好的比我? 最少你都要去教堂祈禱做少少野呱?!

事情總要人決定,方向總要有人定,邊個出聲邊個就是霸道? 大家齊齊任由個5歲小朋友想點就點, 由10點訓發展到12點幾都唔訓; 5歲都未能自己食飯,每日都又哭又鬧要人餵用超過1小時一餐至可以完成。我出聲就是沙皇? 講真, 我真係不介意。

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-9-2 20:42
你咪同老公咩都唔理的 c9 咁, 得个呻字, 最後都係你黎架喇. 你自己都有下屬, 都知道人的質素係梗左, 得就 ...
非常對,所以我好多謝你地。

別墅

星星的後裔 發表於 17-9-2 20:28
我都唔係無"自己來",比如佢細個同父母細妹4圍去,佢現在就COPY返,但佢只會帶個女同自己屋企人出街。我見 ...

我只可以話。。。
即使一個唔hea既人做你老婆
應該都會覺得好大壓力

希望你好好諗下係咪要繼續落去
畢竟囡囡只係幼稚園 好多野要改變
一定黎得切:mother:

瑪瑙宮

星星的後裔 發表於 17-9-2 20:43
回覆 Nancy20090615 的帖子

真心問, 真心請教, 點至不是大總管?
所以, 一个唔醒 (瞓醒 ge 醒), 一个醒, 屋企有你咪好囉. 5 歲都未識自己食飯, 咁你好早 d 出手喇.

首頁
34567...11

尾頁

跳至