夫婦情感

跳至
del  

首頁

尾頁

侯爵府

dolceee 發表於 17-6-26 16:44
我都同佢講過呀
佢就覺得應該要俾信心同希望
咁多人結婚生仔買樓買車

.

瑪瑙宮

dolceee 發表於 17-6-26 17:08
點解你覺得我唔似想呀sis?
其實我想嫁, 只係覺得現實問題解決唔到, 好愁
一方面諗緊係咪只係鐘意就足夠

搵个真心想同你一起的男人 (當然大家都係愛對方), 我諗難過諗屋, 諗囝. 所以, 你好似倒轉左諗野. 果 d 現實問題要同佢一齊從長計議. 同埋你地搵4-5萬, 唔係2,3萬 , 都有條件計劃家庭. 4,5萬唔够, 幾多先叫够?

另要攪清楚好基本的問題, 屋可租可買可同 99 住住先, 有 options, 但生唔生要有共識先好生, 而家佢一定要生, 咁你想唔想, 唔想就係唔想, 也無得迫佢由想變唔想.

但係咪愛就够, 對我黎講係, 但對你, 要諗清楚, 我地唔係你, 唔知你有幾愛佢.

同埋, 拍左幾年, 你都只係鈡意佢, 唔係愛佢愛到想嫁比佢, 呢樣野唔奇架, 咁樣為嫁而嫁, 又係要你自己諗清楚.

水晶宮

其實現實中很多時都未必會有最完美的條件,

你現在顧慮的問題, 簡單去只有幾個方向

1. 等"你"覺得時機成熟出現, 但可能你男友已離開, 或你生理上已很困難什至不能生育
2. 放棄這個男友, 去找一個已有現成條件(樓/收入)的男友, 但這是最不設實際的.
3. 捨棄某些條件, 如買樓/ 生仔要富養, 這是最可行的, 但必須轉變心態

大宅

Nancy20090615 發表於 17-6-26 17:28
搵个真心想同你一起的男人 (當然大家都係愛對方), 我諗難過諗屋, 諗囝. 所以, 你好似倒轉左諗野. 果 d ...

呢個都係一個問題
我覺得佢愛我多過我愛佢 (好多)
活在被愛既狀態下一方面覺得好幸福
但另一邊覺得自己被寵壞
我成日響度諗 究竟係因為我自私 始終愛自己多d 定係因為我唔夠愛佢 所以先顯得佢愛我多d?
人地話揀老公要揀個愛自己多過我愛佢既人
但又要揀個自己好愛既人
呢度我都未諗通...

大宅

1314625 發表於 17-6-26 17:35
其實現實中很多時都未必會有最完美的條件,

你現在顧慮的問題, 簡單去只有幾個方向

好認同呀sis
你既心態係咪同我好唔同架?

瑪瑙宮

dolceee 發表於 7-6-26 18:01
呢個都係一個問題
係,尼方面要諗请楚。

男爵府

dolceee 發表於 17-6-26 16:44
我都同佢講過呀
佢就覺得應該要俾信心同希望
咁多人結婚生仔買樓買車

果種“認定呢個人”既感覺係可以發生在一瞬間。

我同老公拍左7年拖,其實中間我有懷疑過我地段關係,甚至有另一個男仔已經響我身邊好多年,隨時可以跳船。正當我在暗地裡考慮做決定既時候,我老公好若無其事地、如常地剝蝦俾我食,然後我開始意識到好多野,包括在層樓只有我個名,他只以現金形式,在他家人反對下同我一齊供樓,如果我地分手,他一毫子都攞唔番。我覺得呢世人都好難有其他人咁對我,就由呢刻開始,我覺得我老公應該係呢個人。

男爵府

dolceee 發表於 17-6-26 18:01
呢個都係一個問題

拍拖既時候,我既情況都係老公愛我比我愛老公多好多(起碼兩三倍)。我都有因為自己係咪愛得不夠而猶豫過。但一段關係入面總有一方係付出多同愛對方較深,好正常!兩個人對對方既愛點可能一模一樣多呢。

我婚後對老公既愛增長得好快,但始終都追唔上老公對我既愛。但呢個情況並唔影響我既婚姻生活。

樓主你同我一樣太理智,考慮得好長遠,但有時計劃趕不上變化,隨遇而安吧!我地原本經濟都麻麻,都擔心住同養小朋友既支出問題,最後老公為左自己既小朋友可以快D出世,毅然轉行,收入大大改善。

水晶宮

dolceee 發表於 17-6-26 18:03
好認同呀sis
你既心態係咪同我好唔同架?

我覺得客觀條件可以改變,但最重要他是否一個值得你和他一生一世的人

大宅

shannon_fky4186 發表於 17-6-26 18:37
拍拖既時候,我既情況都係老公愛我比我愛老公多好多(起碼兩三倍)。我都有因為自己係咪愛得不夠而猶豫過。 ...

sis你同我mindset 好似!! 當年你老公feel到你地之間愛的相差嗎? 我男朋友應該feel到, 我話我做唔到佢咁, 佢同我講唔緊要, 只要我乖d唔好俾咁多麻煩佢就夠....... 所以我都有進一步既愧疚

男爵府

回覆樓主

嫁定唔嫁其實好簡單問自己,想唔想未來嘅人生有呢個人一直存在?
現實問題只係睇2個人有無上進心,宜家大家算後生,有幾多人廿幾歲靠自己就有車有樓生活無憂,除非你搵個近40歲或以上嘅男人,否則根本係你思想唔實際。
一直睇你寫,其實亦唔覺無麫包,2個人月入4-5萬,有積蓄買樓會清袋,而有必要時家人可以幫到首期,咁即係其實住係可解決嘅問題,或者租樓係儲得慢d,但亦唔代表買唔到樓。生仔35歲前都未係高齡,幾年事業可以好好多,除非你係一世唔想生,否則點養仔都唔係今日要解決嘅事。
寫黎寫去,係覺得你有好多藉口同自己講結婚有問題,但寫出黎嗰d所謂問題唔係無得解決,字裡行間比較似你根本唔想同佢一齊解決,或者你自己有其他感受或憂慮無提。呢個人係唔係Mr Right真係睇個人感覺,如果感覺唔舒服,就諗清楚先決定,唔好因爲佢迫,就隨便順佢意。

男爵府

dolceee 發表於 17-6-26 19:17
sis你同我mindset 好似!! 當年你老公feel到你地之間愛的相差嗎? 我男朋友應該feel到, 我話我做唔到佢咁, ...

我老公應該都 feel 到咖,老公會安全感唔夠,然後更加用力去愛囉。我老公上星期仲發開口夢話“你唔愛我拿?”

我老公都係好想要小朋友,其中一樣好強調係“我地”既小朋友,我估你男友應該都會咁。

所謂俾少D麻煩,應該係指唔好發咁多脾氣同唔好太多慮

伯爵府

回覆樓主

其實唔上D乜班物班唔會輸在起跑線,咁細個有父母悉心教導更勝一籌。

大宅

KILW 發表於 17-6-26 19:21
嫁定唔嫁其實好簡單問自己,想唔想未來嘅人生有呢個人一直存在?
現實問題只係睇2個人有無上進心,宜家大家 ...

多謝sis你認真回覆, 我都好認真睇左, 覺得你講得幾中。 其實我講果d唔係藉口, 我係真心覺得果d係障礙解決有難度。可能係我諗野比較負面多慮, 就好似買樓咁, 要清袋黎買我覺得十分危險, 係不自量力既表現
我好明白人無完美 , 但自己有d完美主義傾向, 70分 永遠會focus 響無左果30分度
拍拖都係咁 我知道有得必有失
條件好既男仔會令你生活安穩d 錢銀上無咁愁 但係安全感會降低 出軌 或俾人搶走機會會高d 亦可能對自己無咁好
條件平庸d既 安全d 偷食機會低少少 亦可能對自己好d 花多d時間心機響我身上 但生活質素就會平凡d
我個人就會自然擔心唔好果方面
不過你講得好岩
我應該好好諗下點樣同佢一齊解決問題
因為睇返身邊d姐妹 有d搵到條件幾好家底唔錯 但就花心 最後仲出軌
有d 靚仔但就對佢唔好
就覺得自己已經算幸運要知足

大宅

shannon_fky4186 發表於 17-6-26 19:28
我老公應該都 feel 到咖,老公會安全感唔夠,然後更加用力去愛囉。我老公上星期仲發開口夢話“你唔愛我拿 ...

係呀係呀
sis你好幸福
我都好想好似你咁修成正果

子爵府

其實我覺得標題與內容不符
開頭話思想未準備進入另一個階段,內容主要都係錢既問題,你話自己係有d完美主義,但其實都係錢銀問題。
其實你想嫁係咪因為自己年齡,同適逢有個專一既男人想同你結婚?
我無惡意...結婚人生大事當然要諗清楚

回應返主題
我係一見鐘情,老公又對我一見鐘情
拍拖幾個月佢就話會娶我,拍拖一年幾求婚,果陣我21歲,結婚係想將來一直同佢生活。

我一直都認為有幾多錢唔重要,重要既係點樣用錢,大有大洗,小有小洗。無能力買樓就租樓,依加做緊ftm。
小朋友最需要係父母既照顧同教導,唔係上n個興趣班兼同其他小朋友鬥快,親自教小朋友可以寓學習於遊戲中,增進親子關係。

大宅

艾森 發表於 17-6-26 21:12
其實我覺得標題與內容不符
開頭話思想未準備進入另一個階段,內容主要都係錢既問題,你話自己係有d完美主義 ...

唔係不符... 我主要係想了解下各位已結婚有經驗既JM 點樣去決定結婚.... 可惜比較少jm答我呢個問題。
因為我自己預設左d條件去分析可以結婚未
倒如:
1. 相愛 , 對我好 (前題)
2. 有能力去結 :財政上可支持, 心態夠成熟

我覺得1 係ok, 但2 而家就滿足唔到
所以就心大心細

你好細個就結婚, 有無覺得當時未夠成熟?

大宅

我係因為沖動同好勝而認定的因為我哋手long d,所以拍左拖2年我哋就結婚,個時我都係22歲,我老公都愛我多過我愛佢架,個時後生我地完全冇錢,2個人加埋都冇2萬人工呀。不過唔搏唔知時運高,而家我地都買到樓,我仲做到ftm。有時人生大事都係要靠點沖動的。
其實你地有4-5萬人工唔算差,我哋買樓時都差唔多。結婚細搞,清袋比首期,再慢慢儲返錢的過程我地都經歷過,好有樂趣好有滿足感㗎,儲返少少咪再搞生仔囉,頭幾年都用錢唔多嘅,生左你的睇法會改變,未必有你想像中要咁多錢去培養佢嘅。

子爵府

dolceee 發表於 17-6-26 23:09
唔係不符... 我主要係想了解下各位已結婚有經驗既JM 點樣去決定結婚.... 可惜比較少jm答我呢個問題。
因為 ...

財政問題,兩人定立儲蓄目標,大家為將來共同努力已經解決到問題,點解經濟能力不及就唔諗結婚,唔係去諗點樣解決困難?

其實愛係一個感覺,由心出發既感覺,愛一個人自然想同佢永遠一齊生活,無得用理據/條件去分析結唔結婚。不過我唔係話緊你,每個人想要既野都唔同,結婚後的確每日都面對緊好現實既「麵包問題」,唔同拍拖時期既有情飲水飽。

年紀同成熟度關係不大,我由小學已想大個做全職媽媽,加上我同老公好多方面諗法一致

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至