婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

因為99要求,
又見到99炆到發c6皮氣,
呢個6月份每個周未陪c6返99屋企食左三四次飯,
雖然99想,但個個星期出街食就冇可能冇能力了。

未嫁姑仔唔想煮唔想洗又覺得同朋友出街食開心d,所以次次都冇join。
得4丁友,甘我會同99各自整幾個餸菜,一齊食算。

第一餐,99只滾瓜湯+雞肋,
我同c6只食了兩三隻,唔夠飯菜又未夠飽,結果夜晚煮公仔麵。
本來我斬料,放左62面前,見佢狂夾雜我哋就冇同佢搶了。

第二次,99又話出去食,62個個冇人應99,
甘我就話叫99煲d飯,幫我買d排骨,我放工過去蒸幾個餸,
結果99買返黎d排骨9九成肥肉,蒸完成碟油,
我同c6只好食白飯和5-6條菜,成碟排骨最後倒晒。

之前有問 jm買排骨問題,我唔會係肉檔買到呢類骨,
又諗過我99又唔會唔識去街市買料俾肉檔佬騙,
忽然有jm問會唔會99唔想煮飯買菜,99是否故意??

我諗返起都唔明自己個仔返屋企食,
佢唔係會想個仔食餐好咩??

我想完jm聽完覺得點諗?因為我唔係好了解99諗咩?

伯爵府

回覆樓主:

想見個仔係真
但可能就唔想煮囉
或者想等你地返黎煮囉

男爵府

回覆樓主

第二次,你99買排骨,你只買菜?會唔會叫99只買菜,你買肉好啲啊?

珍珠宮

Huuu 發表於 17-6-26 19:57
因為99要求,
你奶奶應該係嗰啲唔鍾意煮飯嘅女人,但又想見到個仔.......
一係以後由你同老公負責煮,一係餐餐斬料囉~~

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

會唔會99都唔太想煮? 唯有下次斬多D料上去抄個菜。又可能你C6之後都唔想返咁密呢。

不過你話"甘我就話叫99煲d飯,幫我買d排骨,我放工過去蒸幾個餸,結果99買返黎d排骨9九成肥肉,蒸完成碟油,我同c6只好食白飯和5-6條菜,成碟排骨最後倒晒。"
咁你又話"放工過去蒸幾個餸"?點解最終又得幾條菜食?

大宅

回覆樓主:

首先,返得去咁密,你99有無問你c6攞錢?係為錢先叫你哋返去食飯?所以唔想煮飯去服待你哋,所以先想出去食?
定99本身平時唔係點煮飯,唔點做家務嘅人,但又想見嗰仔,所以先話出去食,咁食完就唔駛佢善後。
其實你哋應該都唔係第一次同佢哋食飯啦,點解會咁無準備,4個人只得碟蒸碟排骨同菜2個餸,屋企無罐頭?無,我情願即落街買1,2罐 罐頭加餸

象牙宮

因為99要求,

99 唔識煮, 先想多出食。
想你煮一起食。

排骨9九成肥肉, 切掉肥...蒸熱食。
以后你買送吧。
多菜,. 少肉, 或 豆, 魚, 蛋, 肉类。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

Kanny_yan 發表於 17-6-26 20:05
第二次,你99買排骨,你只買菜?會唔會叫99只買菜,你買肉好啲啊?

個日我要返工,叫奶奶買定排骨,點知去到一見係 9成脂肪1成軟骨的排骨……
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

翡翠宮

畀面勳章

未嫁姑仔唔想煮唔想洗又覺得同朋友出街食開心d
換句話睇睇:99唔想煮唔想洗又覺得同個仔出街食開心d
你99會唔會係咁,迫佢煮飯所以無聲抗議?
日日是好日

侯爵府

回覆樓主:

有錢我都想晚晚帶佢哋去福臨門
我怕99就係甘諗我呢個新抱,先話我幫手煮
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

下次叫你C6買餸啦,你又要返工,佢唔駛? 咪叫佢媽買啦
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

Huuu 發表於 17-6-26 21:14
有錢我都想晚晚帶佢哋去福臨門
我怕99就係甘諗我呢個新抱,先話我幫手煮
...

一係你負責買哂煮哂洗哂,唔係你99點都唔gur啦,佢講到明想出街食,就係唔想買煮洗,有啲老人家係唔會體諒啲後生咖啦,一係就唔好返去食,由佢發脾氣囉

侯爵府

回覆樓主:

周日都還可以,
周未放工仆去斬料都收晒檔,得超市都俾人搶到七七八八。

大宅

回覆樓主:

好明顯啦~99想出去食,你仲叫佢煲飯,買排骨?!

男爵府

Huuu 發表於 17-6-26 21:26
周日都還可以,
周未放工仆去斬料都收晒檔,得超市都俾人搶到七七八八。
...

咁咪星期日先返去食囉

伯爵府

回覆樓主:

其實你應該問你老公,由細到大阿媽煮咩餸佢食,咁你咪知發生咩事囉

子爵府

回覆樓主:

叫你老公自己返去,乜都咪理,等佢地三仔乸搞掂,反正佢兩老都系置在見個仔

侯爵府

Bobo113 發表於 17-6-27 00:45
叫你老公自己返去,乜都咪理,等佢地三仔乸搞掂,反正佢兩老都系置在見個仔
...

冇錯,可能佢哋咁仲傾得開心

侯爵府

雞蛋公主59 發表於 17-6-26 22:11
好明顯啦~99想出去食,你仲叫佢煲飯,買排骨?!

我都睇到99想出去食

但返被叫煲飯,條氣點會順呀

大宅

其實你99係咪d鐘意同街外人、街坊、酒樓侍應social 嘅人?佢會唔會係想show off 個仔結咗婚都成日會返去陪佢呀⋯你地返去又匿埋喺屋企食⋯要佢做又冇得show off唔高興呀⋯我c6個阿嫲係咁㗎⋯同佢食餐飯成間酒樓餐廳d staff全部都知道

首頁

尾頁

跳至