興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身我用緊notebook wifi 上網,但易加想加多部桌面電腦上網,請問重使唔使再駁線??係咪行電話線?如果我冇用家居電話上唔上到呢?謝謝解答(我對電腦有點不熟識)

別墅

桌面電腦, 一般可用USB WIFI手指上網

大宅

lilyhhbb 發表於 17-6-27 15:35
本身我用緊notebook wifi 上網,但易加想加多部桌面電腦上網,請問重使唔使再駁線??係咪行電話線?如果我 ...
想搞清楚.....你部 notebook 用 wifi,個signal 係邊度來? 應該有 router?
你加個部桌面電腦,可以拉條網絡線連接個 router,就可以上到網,如果你唔想拉實線就裝隻好似上面師兄講既 wifi 手指接收器,甚至依家有d 桌面機都有內置 wifi 接收,但一般用 wifi 都無用實線咁快同穩定,你可以考慮下,如果你 wifi 係來自 ISP 個 router 直接放,又無位再俾你插實線既,都要用 wifi

一般屋企用都唔駛話每個裝置各自用一條寬頻線上網既

大宅

JohnConstantine 發表於 17-6-28 09:15
想搞清楚.....你部 notebook 用 wifi,個signal 係邊度來? 應該有 router?
你加個部桌面電腦,可以拉條網絡線 ...

唔好意思,我講得唔好!
notebook係有部router signal wifi 既,同埋係用緊某電訊公司既光纖服務,但本身我有部桌面電腦(window 8),宜加想放入房用,因為部router 和電迅公司嗰個盒仔,都係放在廳,所以有一段距離,而家想請問下,係咪唔使再搵人上嚟拉線,直接買條上網線就可以上到網呢???係咪一般電腦鋪都有得買?(如果唔用手指)麻煩晒你

侯爵府

lilyhhbb 發表於 17-6-30 15:16
唔好意思,我講得唔好!
notebook係有部router signal wifi 既,同埋係用緊某電訊公司既光纖服務,但本身 ...

你可以買條 cat5 或 cat 6 lan 線直接駁你個 router 同桌面電腦 (假設你電腦已有 lab card)便可上到網.

不過你由廳拖到房條線應該不短,又可能阻礙出入,不如平平地買隻usb wifi 手指好過。

http://m.price.com.hk/product.php?p=169244

usb wifi 手指有好多型號,你可以俾番你依家 Wi-Fi router 的型號再建議你買番隻啱的 USB Wi-Fi 手指。

JohnConstantine    發表於 17-7-3 09:56

首頁

尾頁

跳至