樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月尾完2年約,月頭問佢佢話續,點知早兩日又話唔續,叫我月尾收樓,即只有一個星期通知。請問通常會追討嗎?

伯爵府

回覆樓主:

咁樣叫完約,無得追喎!

珍珠宮

wincat 發表於 17-6-27 21:01
月尾完2年約,月頭問佢佢話續,點知早兩日又話唔續,叫我月尾收樓,即只有一個星期通知。請問通常會追討嗎 ...

呢個時間完,你拿拿聲放租把握旺季好過啦,計咁多做乜?!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實預早2個月問定會好d, 中間d時間預佢會議價(如果你有加租), 叫佢完約前1個月要覆實你, 佢話續既就盡快同佢簽新約
而家時間失左預算你又無同佢簽約, 追都無謂了佢住多幾日都走啦
不如好來好去, 你盡快交俾agent放租, 同時叫租客合作d俾agent帶客上黎睇樓好過吧?
話晒係租客理虧在先, 應該肯配合一下掛?

大宅

wincat 發表於 17-6-27 21:01
月尾完2年約,月頭問佢佢話續,點知早兩日又話唔續,叫我月尾收樓,即只有一個星期通知。請問通常會追討嗎 ...
睇租約, 一般完約都需要一個月的通知,可扣佢三星期按金代通知

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

simonccccc 發表於 17-6-28 09:40
睇租約, 一般完約都需要一個月的通知,可扣佢三星期按金代通知

租約係寫1個月通知。正正佢曾覆我續,現在被通知上去收匙。你可以執野咁快,點解你唔可以早d通知我?
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

別墅

佢肯交樓就算,你可以驗c咁慢慢驗扣佢錢既。但趁summer 旺季快快手執下佢放租算啦⋯ 當買個經驗下手同租客夾得好d囉

男爵府

wincat 發表於 17-6-28 10:26
租約係寫1個月通知。正正佢曾覆我續,現在被通知上去收匙。你可以執野咁快,點解你唔可以早d通知我?
...

租約完咗就走得,無簽新約只係口頭講你都吹佢唔漲,趁旺季拿拿冧執一執間屋就放出去啦,順手仲加埋租㖭

大宅

wincat 發表於 17-6-28 10:26
...
有按金在手就扣,明正言順,使射佢

大宅

回覆樓主

未簽新約佢反口都無辦法,唯有下次提早同租客傾續約、簽新約

伯爵府

kaitie 發表於 17-6-28 17:30

別墅

kaitie 發表於 17-6-28 17:30
講得對, 我租車位出去都是完約前兩個月問租客, 俾一個月時間佢考慮, 繼續租我就準備新租約, 唔續租我都有一個月時間搵新租客.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

扣佢通知期按金
還你千世笑來世未必能遇到

大宅

回覆樓主:

係冇得扣的。
在租約期內才有一個月通知金,若没有簽新約,合約到期日便交樓,租約已寫明租期的,所以不需要代通知金,你可問下律師comfirm. 這是我理解,因為正如辭職一樣,合約期內才需通知,完約係完約,冇再簽新contract 就果日吾返工便可,呢個我好肯定因之前試過,亦問過勞工處。

首頁

尾頁

跳至