興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家買邊隻牌子既貓罐比主子架?

別墅

回覆樓主

你想比主食罐定副食罐?

我係餵主食罐,通常thrive雞同雞肝,平靚正,無膠質無唔好成分,12罐原箱$148
間唔中買呢啲轉口味,全部都係成分較好唧牌子AATU, ziwipeak, nature's menu, nature's variety instinct, canagan

另外睇中左台灣嗰隻汪喵星球,諗住下個月直接同官網訂,香港好似得一間網上店有賣,貴啲

副食罐就無咩研究,因應營養唔均衡我無買過

大宅

我隻主要食ziwipeak, 好間唔時食thrive。

一個星期獎食一次axia 高湯雞或燒津罐

大宅

我醫家其實都係其奇買,所以想問下大家邊隻好

瑪瑙宮

回覆樓主:

我既貓咪食princess罐罐。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

manwingwing 發表於 17-6-28 01:19
大家買邊隻牌子既貓罐比主子架?

wellness

水晶宮

岩岩係pet shop吹開水, sales 姐姐有以下建議:

罐罐
好處: 水份多, 肉食.
缺點: 營養未必比干糧全面, 長期濕食容易爛牙. 價錢貴.

干糧
好處: 營養較全面 (一定要grain free ), 對牙齒咬合有好處. 價錢平.
缺點: 唔夠水份.

所以sales 姐姐建議唔好只偏食埋一邊. 最好每餐係一半係濕, 一半係干.
夠水份之餘, 干食亦對牙齒有幫助. 否則長期食, 要經常去洗牙, 什至脫牙.

濕食: thrive 主食罐, no gum.
干食: grandma mae's, grain free, no potato, max.protein 35% .

大宅

Kittymummy 發表於 17-7-7 14:27
岩岩係pet shop吹開水, sales 姐姐有以下建議:

罐罐

我可以答你!每餐一半濕一半乾係唔得架!因為濕糧同乾糧消化時間唔同!如果咁樣一齊對胃部會造成極大負擔!其實呢樣嘢好基本.................

水晶宮

manwingwing 發表於 17-7-7 23:33
我可以答你!每餐一半濕一半乾係唔得架!因為濕糧同乾糧消化時間唔同!如果咁樣一齊對胃部會造成極大負擔 ...

咁請問,如果一餐濕,一餐干呢?咁會吾會好d ?

大宅

Kittymummy 發表於 17-7-7 23:34
咁請問,如果一餐濕,一餐干呢?咁會吾會好d ?

會!唔好混埋一齊餵就ok

水晶宮

manwingwing 發表於 17-7-7 23:36

明白了,我又學到野,謝謝。
問多一問題。如果以兩餐計,理應係干糧會飽肚的,所以早上食會較合適。而濕糧就晚上餵,吾會加重個胃同腎負擔。我岩吾岩呀?

水晶宮

manwingwing 發表於 17-7-7 23:36

岩岩見完獸醫,佢地都係兩溝每餐(一半干,一半濕)。佢地話對消化能力同時間冇關係的。同埋獸醫都吾建議只偏食其中一樣. for your ref .

大宅

Kittymummy 發表於 17-7-8 12:39
岩岩見完獸醫,佢地都係兩溝每餐(一半干,一半濕)。佢地話對消化能力同時間冇關係的。同埋獸醫都吾建議只 ...

呢張圖係基本就咁上網搵,之前有啲講得好詳細不過未得閒搵,你可以參考下

水晶宮

manwingwing 發表於 17-7-9 00:32

呢張圖係基本就咁上網搵,之前有啲講得好詳細不過未得閒 ...

謝謝,我亞仔目前未有肚all 現象. 可能一日兩餐,一早一晚。所以夠時間去消化. 不過我應該會轉一餐濕,一餐干. 我昨日問過獸醫都話ok 的. 同埋我開始加生菜絲落去比佢,有d fibre 會對排毒好一點

首頁

尾頁

跳至