跳至

首頁

尾頁

民房

嚟緊囡囡要選小學,想選港島區,因為本身住梅窩,所以想各位媽媽指教吓

複式洋房

回覆樓主

你好,我下年搬去梅窩,女女幼稚園諗緊出東涌定讀返梅窩嗰間,可以分享下嗎?想知出東涌實際要撘幾耐車。

民房

carcarnini 發表於 17-10-4 13:35
你好,我下年搬去梅窩,女女幼稚園諗緊出東涌定讀返梅窩嗰間,可以分享下嗎?想知出東涌實際要撘幾耐車。
...

上東涌嘅車程大概40分鐘,我Prefer富東廣場嘅幼稚園!我本身住咗十幾年,係嫁入去嘅,可能始終喺所謂「城市」長大,要求比較正常,依度嘅政府資助幼稚園同外面實在相差太遠,而且雜費非常貴,師資⋯⋯唔好講喇!所以先致要辛辛苦苦去每朝搭車!你有機會,可以搵啲機會去睇吓先!依度有幾間私立,都非常好口碑!我有好多朋友,都會帶仔女喺港島區讀,然後升番嗰邊小學,依條路都非常好,因為東涌可以話好嘅小學,實在兩隻手指數得哂,梅窩今年派出港島都非常好!
我因為有兩個小朋友,K3 & K2,由出世到而家都得兩公婆湊,冇乜人幫到手,所以我俾到佢哋最好嘅,只可以喺東涌!但東涌有好處,小朋友突然有咩病痛,可以即搭巴士/的士到!
希望你入嚟住得開開心心(emoji)

複式洋房

回覆樓主

多謝您咁詳細答我呀,我就係考慮緊俾佢舒舒服服係梅窩讀定係出東涌或中西區讀。
中西區學校好,但撘船出去再轉地鐵或巴士,就算快船都要個半鐘,咁細個小朋友都驚佢辛苦,東涌就相對近啲。
會考慮力行係因為諗住佢有好多非本地,應該都係happy school 同學到英文,同埋近。其實師資各方面都未了解清楚。

複式洋房

回覆樓主

同埋想問下,私立有邊間介紹?

民房

carcarnini 發表於 17-10-5 00:31
多謝您咁詳細答我呀,我就係考慮緊俾佢舒舒服服係梅窩讀定係出東涌或中西區讀。
中西區學校好,但撘船出去 ...

pm咗你

首頁

尾頁

跳至