論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

經歷過太多唔好的工人.........目前的工人又有好多未知的變數, 想請教下咁多位, 如果好似我地呢D 家庭, 雙職父母.....有冇可能唔請工人而搞得掂?

水晶宮

回覆樓主:

如你3個小朋友永遠在同一時空活動, 一同離家、返家而時間又配合到父母上下班, 就可以不需要一個人手去湊小朋友出入兼起居飲食。
你可以安排到, 咪唔洗請工人囉。

大宅

子爵府

回覆樓主

父母都要番工,冇工人咁邊個照顧小朋友❓

一個工人睇三個都唔容易。。。

大宅

其實請唔請工人好睇你自己, 我識人3個小朋友同你咁上下大都請2個工人

wcpcelia    發表於 17-6-29 12:07

大宅

sunnypucca338 發表於 17-6-28 14:43
經歷過太多唔好的工人.........目前的工人又有好多未知的變數, 想請教下咁多位, 如果好似我地呢D 家庭, 雙 ...

我有7歲仔,加一對4歲多twins妹妹,無左姐姐4個月,真的搞唔掂,最主要出入無人幫忙接送,在家無時間親子活動,之前請的工人黎唔到,要重新找過,又要多等幾個月

大宅

我都係請左2個工人架, 但係而家因為種種原因, 俾D 工人搞到心灰意冷.....先係度諗有冇可能唔洗再靠工人.....

我完全明白有工人會方便好多, 但係煩惱都有好多.....呢幾個月真係俾佢地搞到我心緒不寧, 返工都專心唔到.....

大宅

回覆 smallyau 的帖子

咁你家有3小孩, 係請1個工人定2個?

大宅

我都有三個,初初都係請兩工人,發現問題多多,好難管理,有個態度超差炒咗,得返一個,就請多個鐘點,後來個鐘點經常缺勤,得返一個工人,果時最細果個得一歲多,但已經容易啲照顧,兩個大嘅返全日,老人家幫忙接送,而家個細嘅也返全日,個工人得閒到係屋企繡花.....然後有日佢同我辭職,我打算請鐘點算,因為請個工人好激氣,仲要俾一大筆錢去博個唔知咩人返黎,而家啲工人個個有公主病

大宅

sheepdog 發表於 17-6-28 19:21
我都有三個,初初都係請兩工人,發現問題多多,好難管理,有個態度超差炒咗,得返一個,就請多個鐘點,後來 ...

係啦,我就係覺得請工人又使好多錢又搞到嘔血成肚氣,真係好想可以唔洗再請

大宅

sunnypucca338 發表於 17-6-28 19:35
係啦,我就係覺得請工人又使好多錢又搞到嘔血成肚氣,真係好想可以唔洗再請
...
其實有時我覺得我地對工人太依賴。我都曾經經歷等工人的真空期,又有另一番體會,啲小朋友真的會獨立啲,有手尾啲,啲人成日話請得個鐘點不如請工人,但你未計個中介費,佢食住其實都係錢,仲有佢頭暈身興睇醫生,機票,如果不幸要炒佢又要賠,如果佢唔生性攪大個肚,或者有大鑊病....

大宅

sheepdog 發表於 17-6-28 19:40
其實有時我覺得我地對工人太依賴。我都曾經經歷等工人的真空期,又有另一番體會,啲小朋友真的會獨立啲,有 ...

你而家3個小朋友幾大?請鐘點好似我D小朋友咁上堂時間比較多變動,係唔係比較難請?

大宅

sunnypucca338 發表於 17-6-28 19:43
你而家3個小朋友幾大?請鐘點好似我D小朋友咁上堂時間比較多變動,係唔係比較難請?
...
7、6、2
我有老人家幫眼睇,同埋老人家唔鍾意外傭,鐘點佢地冇咁勞氣又溝通到

子爵府

sheepdog 發表於 17-6-28 21:42
7、6、2
我有老人家幫眼睇,同埋老人家唔鍾意外傭,鐘點佢地冇咁勞氣又溝通到
...

我今晚都有衝動
唔想再要工人
將宜家呢個辭退佢
請工人請到心灰意冷
真係出錢仲要受氣
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

禁止訪問

大宅

sunnypucca338 發表於 17-6-28 17:37
我都係請左2個工人架, 但係而家因為種種原因, 俾D 工人搞到心灰意冷.....先係度諗有冇可能唔洗再靠工人.... ...

唉!完全明白工人真係會令人返工都心緒不寧

大宅

我都好想自己可以多D 時間照顧佢地, 但係唔可以冇左份工, 亦都唔見得可以搵到份Part time, 而家請工人, 真係好似聽天由命咁, 佢地個個都係公主病, 想請到個好o既, 好似冇咩機會咁......

我都明白我地目前好似好難完全唔請工人咁, 但係d工人好似一聽到有3個小朋友就唔想做咁, 個個都揀工, 就算係overseas 都係咁, 亦都很多工人唔肯share job, 就算我想請2個都唔易, 有d agency 直頭都唔幫我地搵咁, 講到好似搵唔到咁.....
搵到又要激氣.....炒人又要勞氣仲要花一大筆錢....

我覺得hk真係好奇怪, 係d 工人o既打工天堂, 成日好似好人道咁, 咁我地呢d在職媽媽呢? 又有冇人對我地人道?

我都同情d工人離鄉別井出來打工, 但係好似冇人同情我地, 我話萬事有商量, 佢地又係度講大話即走....真係受左太多.....唉.....

我都想d工人唔好俾咁多煩惱我, 等我可以多d時間照顧小朋友......唉....

伯爵府

無可能。

小學有好多活動、有時測驗、考試早放,咁邊個湊?
幼稚園、小學,好多學校假期,到時又邊個湊?

點都要請一個人睇住。

大宅

回覆樓主:

睇你小朋友讀咩學校
幼稚園有啲無咩假,放學仲可以延展,湊唔切可以頂一陣
私校長假多到爆

日常無課外活動,咁長假呢?有病老人家幫唔幫到手?
如果幫到,計好個流程我覺得可以試下,再請鐘點打理家務,飯就唔好煮啦

但要預日常洗衫晾衫呢啲都好攰
同埋我覺得重點要同老人家商量下

祝成功

首頁

尾頁

跳至