嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手整粥仔媽媽求救!
如題,我去街市買左D肉碎番黎煲粥仔,但煲完D肉碎勁鞋同都幾大粒下,一路煲果時我已經用筷子一路整開D肉碎,但都係好大粒,請問各位媽媽有咩好方法令到D肉無咁鞋 同細粒D?

唔該晒!

大宅

我係買豬肉自己duk. 因為可以duk細粒啲又好似乾淨啲,我自己有試過買預撹的肉碎入面有骨

別墅

回覆樓主:

肉要加水開希左先,就唔會一舊舊架啦

回覆 LittleTmama 的帖子

Hello LittleTmama,媽媽可以購買比較林和滑嘅部位,例如水展,自己duk會更衛生,加少少水都可令肉質更柔軟架! BB進食嘅食物質感,由開始食固體 時稀和幼滑、較稠和搗碎、柔軟和剁碎、去到兩歲時可以食到切成小塊嘅食材。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

買柳梅肉質淋岩bb食

切細粒再剁爛,然後放落碗仔,加凍滾水可以令肉吸左d水份再淋d,同埋搞開d豬肉先再放落煲煮就會好細粒
因為肉遇熱就痴埋一齊

大宅

回覆樓主

我都係買柳梅
我做法係先切片拖水再加一種瓜類
落米用壓力煲煲
煲完再拎返啲肉同瓜(如冇爛)用刀刴
再溝落啲粥度
Bb7個半月大都食到冇便秘

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

㕑師教剁肉要幼切粗剁,咁就解決顆粒過大嘅問題。

複式洋房

LittleTmama 發表於 17-7-2 14:27
新手整粥仔媽媽求救!
如題,我去街市買左D肉碎番黎煲粥仔,但煲完D肉碎勁鞋同都幾大粒下,一路煲果時我已 ...

加水落d肉碎到先,搞開佢,變成肉碎水,慢慢將佢逐d加入粥到煮熟,咁就可以避免一舊舊了

首頁

尾頁

跳至