婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

由結婚佢地一家已經要我學福建話,仲話一定要教埋我女講,我真系彩佢都傻,咁多語言我都唔得閒學要我學鄉下話?!一直以黎佢地都系講福建話為主,我聽唔明反而仲好,因為我根本冇興趣知佢地講乜,而且唔洗搭咀安安靜靜食我既飯,幾好,講我壞話咪講囉,難道我要驚?

別墅

妹妹豬媽媽 發表於 17-7-6 00:31
無錯。
就係全枱得我同女係搭枱甘,好難受,唔係學唔學,多唔多心問題,...我曾經聽到佢哋問我老公,我一 ...

你唔洗忍,你sense到佢講緊你,你米直接問:唔好意思,你係米講緊我?問緊我幾錢人工?
唔係佢地講咩話既問題,係佢地肆無忌彈當住你面講你,你越忍佢地米越踩過界。佢當你唔明就最好,有時扮傻暗寸下佢。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

行得正企得正怕乜人哋講?當佢哋唱歌
主 賜 平 安

別墅

又係福建話...一聽到就頭痛, 去到6299屋企就聽到佢地大大聲甘講野, 真係好討厭!

複式洋房

回覆樓主:

我6299都成日講鄉下話,我好衰格每次當面問C6你哋講乜,之後佢哋就會講返廣東話

子爵府

回覆樓主:

我太99果代係屋企係講鄉下話,佢地無乜文化,根本就唔識乜野叫尊重,總之對住熟悉既人就係講方言-佢地最自然既表達方式。

別墅

回覆樓主

如果本身關係唔好嘅,仲好啦唔洗同佢地傾計

子爵府

mini1204 發表於 17-7-4 11:01
怕影響女對婚姻,家庭嘅價值觀.....發神經

你既無知先會影響自己個女陰公.

水晶宮

妹妹豬媽媽 發表於 17-7-6 00:31
無錯。
就係全枱得我同女係搭枱甘,好難受,唔係學唔學,多唔多心問題,...我曾經聽到佢哋問我老公,我一 ...

我明白、不過唔參與佢地仲好、費時煩唔想應、反正攬住自己個女就算

大宅

回覆 妹妹豬媽媽 的帖子

雖然有時搭唔到咀....不過聽唔明都有聽唔明既好丫....

大宅

妹妹豬媽媽 發表於 17-7-3 10:53
由結婚到而家,十幾年,每次同6299食食,佢哋明明識廣東話,但點都要講鄉下話,有時估估下先知少少,一直都 ...
我62 都係o架,其實大部份時間佢同我都係講廣東話,但係佢地兩個同d 仔女就講台山話。我已經講過好多次我唔識聽,但係佢有時都係會無啦啦同我一輪咀講台山話,我就成日都話:「下?咩話?」

男爵府

妹妹豬媽媽 發表於 17-7-3 23:53
由結婚到而家,十幾年,每次同6299食食,佢哋明明識廣東話,但點都要講鄉下話,有時估估下先知少少,一直都 ...
其實佢地本身講鄉下話,係屋企食飯咁private都真係希望講自己話,當然有你地講一齊都識的廣東話會禮貌d.
我以前係外國住,如果我有朋友香港人,我都會講廣東話,當時我外國男友有d嬲,但我解釋好耐無講過好想講同廣東話係我first language. 表達點都好d,

別墅

回覆樓主

一向都係咁

複式洋房

叫你老公教你鄉下話,一齊容入佢哋既說話。(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

我明你心情 T. T 我99又係,死都要講鄉下話,有時係同我我老公講我點點點,明知我都吾識聽

侯爵府

jackiemei 發表於 17-7-3 23:57
我反而開心唔知佢哋up物。

放心,絕對唔係話你,我屋企人同姑媽一家會一齊做節的,唔知點解佢地明明講開廣東話,都會無啦啦轉tone 講潮州話,席上得我c6唔識聽。 可能佢地以前係講開潮州話,所以就講啫。

大宅

我99都係咁, 62好D, 我係度既時候會講廣東話, 但99有時同C6講野刻意用鄉下話, 好黑人憎, 我會大大聲問返C6, 99講咩呀?

根本6299都係香港做左幾廿年野, 反而我C6 都係識聽唔識講

仲有99個名爸, 同我講話我唔識鄉下話好蝕底, 比人講壞話都唔知, 我心諗想同返阿公講, 我用英文鬧你, 你都唔知啦, 咁你係咪要學英文先

琥珀宮

你同你個女講英文

男爵府

跟本就唔想理唔想聽佢地講乜,大大條道理聽唔明仲好

男爵府

loki0530 發表於 17-8-25 16:16
我99都係咁, 62好D, 我係度既時候會講廣東話, 但99有時同C6講野刻意用鄉下話, 好黑人憎, 我會大大聲問返C6 ...

學好外語好重要

首頁

尾頁

跳至