影視娛樂

跳至

首頁
12345...16

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

開頭睇個劇名《大軍師司馬懿之軍師聯盟》咁長,而且好似唔古唔今怪怪地,見到造型吳秀波唔型佬,但波叔嘅演技出名好,加上有劉濤,感覺應該有戲睇。。。冇耐前見到有宣傳片花,以為未咁快開播,點知原來已經播緊去到廿集,今日有半日假開始煲咗兩集,暫時覺得好好睇,吸引到我追落去。

唔知有冇JM都睇緊?大家可以一齊傾下。

7分鐘高清完整版預告片花,畫面好有電影感。

視頻://www.youtube.com/embed/1adU9Uw12Gw

吳秀波版宣傳片

視頻://www.youtube.com/embed/uMIQzHsz9kg

張春華個人版預告

視頻://www.youtube.com/embed/Sao0tJY5l6w

曹操個人版預告片

視頻://www.youtube.com/embed/nogCr0qfTrg?list=PLATwx1z00HsczaP1fQ9Ctn6XTlGK6VPSh

曹丕個人版預告片

視頻://www.youtube.com/embed/xHodOoYhnO8?list=PLATwx1z00HsczaP1fQ9Ctn6XTlGK6VPSh

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

首先講下故事同人物背景:

吳秀波飾司馬懿,字仲達,三國時期魏國傑出的政治家、軍事家。魏國太傅。青年司馬懿原本是一個行事謹慎的文弱書生,因為擁有「鷹視狼顧」之相,回頭看了曹操一眼,從此便和曹家結下不解之緣。他玩弄權術,離間劉備、孫權;又再假孫權之手,除關羽、助曹操;諸葛孔明奇策善謀,都未能勝過他。歷任大將軍、太尉。是輔佐魏國四代託孤輔政的重臣,後期成為掌控魏國朝政的權臣。善謀奇策,征戰有功的大軍師。曹丕四友之一。對年少結髮妻子春華既愛又畏,面對妻子的畏首畏尾表現跟他在朝堂上玩弄權術之果敢狠準成強烈對比。

李晨飾曹丕,字子桓,魏文帝,魏國開國皇帝,三國時期著名的政治家、文學家。魏武帝曹操之次子,卞皇后之長子。三曹之一。善擊劍騎射,好博弈彈棋,可謂文武兼備。雖然荀彧教會他身為君王的克制,卻也沒能阻止後來「煮豆燃豆萁」的骨肉相拼。

劉濤飾張春華,司馬懿之正室,司馬師與司馬昭之生母,宣穆皇后。是一個既能英氣十足,又充滿女人味的狠辣女子。花名「春小太歲」,果決勇猛,不讓鬚眉。

張鈞甯飾柏靈筠,司馬懿側室,司馬倫之生母,為曹派去司馬家之線眼。

唐藝昕飾郭照,字女王,魏文帝文德皇后,永安宮皇太后。張春華之義妹,聰慧貌美,有禮有節。她與張春華情同姐妹,危難中與她守望相助;她對曹丕忠貞不渝,兩人患難與共。在三國亂世之中,一生堅強篤定,從未向命運妥協。

于和偉飾曹操,字孟德,魏武帝,東漢魏王、丞相,曹魏政權的奠基者。東漢末年傑出的政治家、軍事家、文學家。三曹之一。具有剛柔並濟、恩威並重的的雷霆手段和複雜個性,令人難以揣度,氣魄雄偉,有亂世之英雄本色。

張芷溪飾甄宓,魏文昭皇后,曹叡之生母,三國時期傾國傾城的美人。「江南有二喬,河北甄宓俏」,魏文帝曹丕的皇后。美艷絕倫,引無數英雄競折腰。原為袁紹次子袁熙之妻,因袁紹戰敗被曹丕所救,被曹操指婚給曹丕,她外柔能剛,不屈從於環境,卻也難苟活於亂世。曹叡繼位追諡文昭皇后。

翟天臨飾楊修,字德祖,曹操府主簿,頗受爭議的曠世奇才。與司馬懿分別輔佐曹操的兩個兒子,曹植和曹丕,展開了一場激烈的王位之爭。出身世代簪纓之家,太尉楊彪之子。憑藉驚世才華得到曹操賞識,卻也因鋒芒過露被曹操所殺。他一生分分鐘鍾在備戰。可嘆才華外露,持才傲物,自持聰明成了身敗之因。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有興趣。

王國長老

Sumyeema1 發表於 17-7-3 16:26
有興趣。
咁一齊睇啦,我都係剛剛開始。

王國長老

最初兩集節奏快氣勢好,不過介紹好多人物登場,花多眼亂,有D演員唔識,所以我都有D混亂咗,要返轉頭重睇。

睇嘅時候唔好當係歷史劇去睇,因為從來正史野史講司馬懿嘅都比其他三國人物少,呢套當係講曹家對司馬家嘅興衰交替,講曹操點樣挾天子以令諸侯,司馬懿點樣扶植曹丕,其中兩家對比,所有嘢都有因至有果,司馬懿同老婆原來係非常恩愛,張春華一個古代賢妻既有智慧亦有剛烈性格同膽色,同霓凰一樣幾討喜,後期好似因為曹家嘅離間,加上司馬懿續漸黑化,令兩夫婦有芥蒂,故事係大男主骨幹,加幾個重要女角,暫時睇劇情都幾吸引,可能因為一向都以劉備曹操為主點,今次偏重講司馬家同曹家,有D以前冇留意過嘅視點。孔明周瑜故事耳熟能詳,做過嘅演員亦好多,有比較之下,突圍較難,司馬懿一向都係三國劇入面二三四線角色戲份,今次成為男主,一個畏妻、衝動、膽小、又隱現邪氣嘅角色,我反而有興趣追睇。

其中一樣我睇片頭留意到:片頭去到1分11秒,當所有領銜主演演員名連友情客串演員都已經出晒,至見到吳秀波領銜主演字幕,戲劇監制吳秀波都係去到1:43至出,我個人好佩服呢種將自己放到最後嘅表現,成套戲話籌備到完成用咗四年,由開鏡到完成333日,真係唔係講少。編劇係一個女人,寫大男人嘅情,睇下可以去到幾大氣幾細緻。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

文雋强推此劇,今日有時間,我會開呢套。

大宅

回覆樓主:

我都打算今星期開呢套 等等我

王國長老

網上看到有關第一集的評論:

吳叔說過,軍師聯盟拍的是許多人的故事,故而從第一集開始,就非“大男主”,他把角色平分了出去,讓每個人都非常好地出場,帶着自己的故事準備開始。

開篇以華佗為中介,展開曹家、司馬家兩個大家族,接着以“月旦評”“衣帶詔”兩個大事件推進故事登展。這裡没有桃園三結義,也凑不齊三國殺卡牌,有的是司馬懿的如履薄冰、三國最强大腦的謀冠天下。

看第一集的預告…片頭曲過主創人員字幕,領銜主演過完了都開始現主演了還没看到波叔的名字,以為自己看漏了又拉回去再看了一遍,還是没有,特别納悶,後来看到友情出演特别出演之類的全部過完了,最后才是波叔的名字…第一次看到領銜主演把自己放在最裡的,低調做人踏實做事,波叔真人生導師

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

呢部好好睇司馬懿同張春華簡直係超萌夫婦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇左頭兩集, 人物好多, 暫時有D亂, 華佗一開場就死左, 可惜, 有D想睇佢行醫, 古時已經有開刀生仔, 第一次見

王國長老

MsBusy 發表於 17-7-3 22:13
睇左頭兩集, 人物好多, 暫時有D亂, 華佗一開場就死左, 可惜, 有D想睇佢行醫, 古時已經有開刀生仔, 第一次見 ...
所以呢套吸引力在唔同一般所拍三國嘅故事,華佗第一集就死咗,為關雲長挖骨療毒冇講,曹操殺咗華佗,以後佢會後悔架。三國人物真係好多,識得讀個名又要記佢係邊個手下,做咩官位,司馬懿步步為營,點樣喺天子權威下保命安家,睇佢舖排同權謀至精彩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 17-7-4 14:21
所以呢套吸引力在唔同一般所拍三國嘅故事,華佗第一集就死咗,為關雲長挖骨療毒冇講,曹操殺咗華佗,以後佢 ...
我想download 黎睇, 我太蠢, 每集應該要重覆睇先明可惜呢套好似被block得好勁, d link好快就無晒, 唯有喺千尋睇住先

王國長老

MsBusy 發表於 17-7-3 22:26
我想download 黎睇, 我太蠢, 每集應該要重覆睇先明可惜呢套好似被block得好勁, d link好快就無晒 ...
咁又唔好話自己蠢,好多個樣都差不多,我就唔多分到曹丕同汲布,仲有郭嘉,認到又唔記得名,最衰佢地有時講名有時叫字,司馬懿字仲達,荀彧字文若,楊修即係德祖,郭嘉字奉孝。。。真係要睇多幾次至得,第一次睇劇情,第二次睇細節,第三次睇演員。。。

翡翠宮

rose-mag 發表於 17-7-4 14:35
咁又唔好話自己蠢,好多個樣都差不多,我就唔多分到曹丕同汲布,仲有郭嘉,認到又唔記得名,最衰佢地有時講 ...
係呀, 名好複雜, 呢套真係要用心睇先得

伯爵府

2024年龍年勳章

係大陆睇咗半集,好似都ok,請問一共有幾集?跟播太痛苦,打算都係完咗先煲

王國長老

grancyliang2007 發表於 17-7-3 22:54
係大陆睇咗半集,好似都ok,請問一共有幾集?跟播太痛苦,打算都係完咗先煲 ...
有分上下部,而家播上部有42集,已經播咗一半,江蘇衛視/安徽衛視每逢週一至週六19:30連播兩集,週日19:30播一集,6月22日開播,下星期會播完,而家開始慢慢睇都差不多啦。

伯爵府

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 17-7-4 15:04
有分上下部,而家播上部有42集,已經播咗一半,江蘇衛視/安徽衛視每逢週一至週六19:30連播兩集,週日19:30 ...
又播得幾快啵

大宅

回覆樓主:

開左啦!頭2集好緊張!太多人一齊出場,D人好難即刻記得邊個打邊個!

王國長老

K20 發表於 17-7-4 16:24
開左啦!頭2集好緊張!太多人一齊出場,D人好難即刻記得邊個打邊個!

我今日煲到第五集,唔捨得瞓覺,好緊湊。

象牙宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 17-7-4 16:27
我今日煲到第五集,唔捨得瞓覺,好緊湊。

咁夜都未瞓……

有冇瑯玡榜咁好睇?

首頁
12345...16

尾頁

跳至