自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

M痛好厲害, 嚴重影響生活。
CHECK過有子宮腺肌瘤(~3cm), 同朱古力瘤
止痛方面已經試過避孕藥同避孕針, 避孕針唔打得長時間, 避孕藥已經無咩效, 只可以食NSAID強力止痛藥止痛, 但都要等個幾鐘藥效先出
西醫話就算做手術, 由於子宮腺肌瘤並唔同子宮肌瘤咁CLEAR CUT, 所以切都唔會切得徹底, 即係無咩用, 但就估計係子宮腺肌瘤而唔係朱古力瘤搞到M痛咁勁
中醫睇左兩個月, 完全無好轉到
平時有做下運動, 少食肉多食魚
已經唔知有咩徹底長遠既方法, 只係諗緊中醫會唔會仲有希望

如果大家有知道邊個中醫醫子宮腺肌瘤係WORK既, 麻煩,拜託可唔可以介紹俾我去試下, 唔該晒大家
(全港也可以, 近葵青荃灣更好)

大宅

push

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

女人最痛。幫推

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我有肌線瘤多年,生小朋友時及生後幾年都做過刮宮,好少少但清唔到。年半前再覆診去到》6cm,醫生建議一係子宮切除,一係用藥,一開始用賀爾蒙壓抑本身分泌,4個月後瘤慢慢收縮至2.x cm,再鈣化,冇活性跡象後轉低劑賀爾蒙慢慢調適。整個療程維持了一年多。

大宅

回覆 MM2H 的帖子

請問係食咩荷爾蒙?係咪要食6個月個隻? 未生小朋友食唔食得?

因為我睇西醫, 佢只係話得藥用子宮環同止痛藥減輕到痛楚.....

伯爵府

環保接龍勳章

我醫生話我係肌線症,唔知同你一唔一樣,醫生開咗一隻避朶藥我食,減低出M量同痛,我食咗3個月,暫時對我好work,隻藥係診所配,醫生話出面可能買唔到,藥名qlaira,最好問問醫生呢隻藥對你病症有無用才吃,醫生confirm開比你食比較好一點,我唔想好似害咗人咁,希望你明白!

大宅

mercuryfs 發表於 17-7-7 22:33
M痛好厲害, 嚴重影響生活。
CHECK過有子宮腺肌瘤(~3cm), 同朱古力瘤
止痛方面已經試過避孕藥同避孕針, 避孕 ...

我都有腺肌瘤,上年割左,不過之後來M都一樣咁多,上個月岩岩帶左環,M血少左九成,完全冇M痛,你可以問一下有你個醫生你岩唔岩帶!

子爵府

回覆樓主

我都有腺肌症 幾年前做左手術割朱古力瘤時發現
腺肌症係包住子宮後壁既組織
割唔到的
而家睇緊一個護士朋友介紹既中醫
係旺角正方中醫
護士朋友就唔係腺肌 係多囊/肌瘤 醫返好
不過中醫人夾人既 都係要試下先知

大宅

回覆樓主:

我都有此病,有無好心人提供意見

大宅

回覆 南風瑾 的帖子

唔該晒, 如果最後無計會考慮帶環
但想會可以試下D治本方法先...帶左環之後個瘤有無縮到啊?THZ

大宅

回覆 Taitaimui 的帖子

腺肌瘤係最惡搞.....
多謝你我會MARK低呢個中醫

大宅

mercuryfs 發表於 17-7-9 12:20
回覆 南風瑾 的帖子

唔該晒, 如果最後無計會考慮帶環

我係上年割左瘤,上個月先帶環,就算割左個瘤個腺肌症依然係度,M都是唔停,所以醫生建議我帶環

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 mercuryfs 的帖子

周伯灝中醫
葵涌廣場2/F C75B
電話 : 28586561
[size=small]Jesswm

禁止訪問

大宅

HL711 發表於 17-7-9 13:04
有腺機瘤十幾年一直唔痛, 5x8cm, 最近幾年m來痛足3-5曰,痛到什麼都做唔到,婦科只比止痛藥,呢隻止痛藥w ...
THANKS FOR SHARING, 我無要飲凍野亦都開始返左運動了, 希望有幫助

可以知多D你睇緊個個中醫資料嗎?

男爵府

回覆樓主

我識個位中醫在官塘,以前我子宮肌瘤3cm食左3-4個月藥縮到1cm,已經7-8年也沒有大過。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

MM2H 發表於 17-7-8 00:32
我有肌線瘤多年,生小朋友時及生後幾年都做過刮宮,好少少但清唔到。年半前再覆診去到》6cm,醫生建議一係 ...

請問一下 你睇邊個醫生呀?
日本の平安を祈ります

翡翠宮

mercuryfs 發表於 17-7-9 00:11
回覆 MM2H 的帖子

請問係食咩荷爾蒙?係咪要食6個月個隻? 未生小朋友食唔食得?

我生小朋友前都有先食藥調理先生,不過個別情況最好都係睇醫生處方作準。

翡翠宮

kk80400 發表於 17-7-9 15:14
請問一下 你睇邊個醫生呀?

黃斯雄醫生,微創專科,中環

子爵府

回覆樓主

我都有,每次黎m都痛到乜都做唔到,頭兩日都唔敢出街,大缺堤

首頁

尾頁

跳至