少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

gogoblue 發表於 17-12-29 08:41
仲痛過失戀/離婚個時....個心從未試過咁痛
做咩都唔岩,唔討好,唔好話做亞媽...連做人既尊嚴都比佢攞埋.. ...

我都因亞囡而唔開心,只可以等待她過渡,上網睇下關於叛逆文章,聽下youtube 余博士,有幫助的

子爵府

hudsonchui 發表於 17-10-30 16:36
永遠d 人覺得仔女教吾好一定是父母問題導致

贊同

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我仔9歲都好頑皮,經常被老師投訴
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

回覆樓主:

各位媽媽加油加油,希望在明天

大宅

新一年已到,大家努力啦!

男爵府

回覆樓主:

我個囡都係好乞人憎,我都好嬲佢,唔想理佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我而家學識無視佢地。反正講又講過,鬧又鬧過,勸又勸過,自己盡咗力,佢地都唔聽,只有同佢講,阿媽提咗你,衰咗唔好埋怨我,話我無講,你自己攞嚟,自己受,反正我應該無佢地咁長命,到時都無眼睇。自己開開心心過埋餘下嘅日子,無謂令到自己唔開心,話之佢地。
Minniemouse:-P

男爵府

minniemouse 發表於 18-1-8 02:21
我而家學識無視佢地。反正講又講過,鬧又鬧過,勸又勸過,自己盡咗力,佢地都唔聽,只有同佢講,阿媽提咗你 ...

我有時都係敢諗

大宅

我囡都係咁,12歲了,已經唔想聽我們講,樣樣她都反駁,尤其叫佢溫書,話一齊陪佢溫,已經只係臨LAST DAY,明天已經考了,取出來一齊溫,即刻變臉,發脾氣。
其實都已經好就佢,電話比佢自己管,盡量她自己話事,但連叫佢一齊去街換件衫,洗個頭,有時她都發脾氣。

其實都矛盾,我問佢,我陪你溫,也有錯?提你去沖涼,也有問題?她答我,她也控制不到情緒。

真係青春期?那就無辦法?
有時自己忍不住,發她脾氣,有時真的嬲到想一巴打落去.... 事後,唔開心的也只是自己。

Mqchris :>

男爵府

Mqchris 發表於 18-1-9 09:28
我囡都係咁,12歲了,已經唔想聽我們講,樣樣她都反駁,尤其叫佢溫書,話一齊陪佢溫,已經只係臨LAST DAY, ...

我囡都係,但今年比舊年好似好左少少。我覺得我囡係間中要閙餐勁,之後又會好少少,大家都要努力

伯爵府

cccpo 發表於 18-1-6 21:42
我個囡都係好乞人憎,我都好嬲佢,唔想理佢

幾大?

伯爵府

lam0903 發表於 18-1-9 11:09
我囡都係,但今年比舊年好似好左少少。我覺得我囡係間中要閙餐勁,之後又會好少少,大家都要努力
...

我老公 應該都係咁諗。。

伯爵府

Mqchris 發表於 18-1-9 09:28
我囡都係咁,12歲了,已經唔想聽我們講,樣樣她都反駁,尤其叫佢溫書,話一齊陪佢溫,已經只係臨LAST DAY, ...

控制唔到情緒?
會㗎?我都好想知。
我都一樣。 唔想理。
但有時 真係忍唔住
叫佢沖涼遮。。
真係好似欠咗佢咁

男爵府

wkpig166 發表於 18-1-13 20:00
幾大?

快13啦,又係同大家一樣,機不離手,唔想做功課,考試唔想溫書,叫佢做嘢黑哂面,最慘係成日發脾氣,我畀佢激到就死。

男爵府

cccpo 發表於 18-1-13 20:14
快13啦,又係同大家一樣,機不離手,唔想做功課,考試唔想溫書,叫佢做嘢黑哂面,最慘係成日發脾氣,我畀 ...

我有時都驚自己心臟病發

男爵府

lam0903 發表於 18-1-13 21:15
我有時都驚自己心臟病發

有幾次同佢嘈完,真係心跳加速,好似想中風咁樣

子爵府

輪到我了!大女13歲

一直以黎都算乖既,咁黑面發下脾氣就實有,但總算聽話既,一直關係都好好,有計傾,成績就麻麻喇,中下游。我唔算係約束既媽媽,只要唔太過份都放手都俾佢自由,只要唔太差都唔去要求,又可能因為一直以黎佢都有分寸都聽話,所以我先無捉得咁緊。我唔係一個惡既媽媽,自細都係同佢地講道理分析事情,係勸個隻,所以我係一隻常哦

上幾個月開始,係少野講左,開始多左時間佢自己哩係房,咁我都無反感既,明白佢大左,同我話題少左,需要自己空間

但直至呢排變得惡劣,真係講少少唔合佢意就發火,即刻講都唔講就入房,想傾都難!WECHAT同佢講啦,就只有我一個係度講,佢從無回應過我,總之我、老公、奶奶一講佢啲不是佢就發火黑面,完全溝通唔到,佢亦聽唔入耳

到今朝,出左門口返學先WECHAT我話想今晚不回家吃飯,我一口拒絕,佢就即刻BLOCK埋我!個心跌到落谷底,眼淚不其然咁流

伯爵府

回覆 jenniferkwok 的帖子

明白真係好難受, 問下食飯遮, 都好似有罪咁...

你今晚千萬不要同佢吵, 如果氣氛還好, 就問下佢吃了甚麼,
夠不夠飽, 要不要再吃甚麼...表示你關心佢, 不要一味反對同訓話.

千萬不要覺得委曲求全, 因為一旦你同佢的對話機會沒有了,
以後更加難溝通, 同女有機會講話, 先有機會教佢..

做青少年的媽媽, 真係好難, 加油

子爵府

asa2012 發表於 18-1-26 16:07
回覆 jenniferkwok 的帖子

明白真係好難受, 問下食飯遮, 都好似有罪咁...
多謝!希望我能做得到,我都好希望仲可以同佢對話!

但有時真係好忟,又怕依家唔教好佢將來就遲....

我都明既依家最緊要係有返溝通先....

男爵府

mimi005 發表於 17-10-23 14:51
玩手機,不溫習,不做功課,駁咀,講粗口罵老豆⋯⋯
我家都有咁情況,結果比佢寄宿。由學校管佢,似乎好好多

首頁

尾頁

跳至