親子旅遊

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

回覆 vivib 的帖子

請問澳洲當地天氣及早晚溫度如何? 我們下星期二出發去澳洲Brisbane。謝謝!

大宅

i-love-HT 發表於 17-7-13 17:09
請問門票在哪裡買?

你指Crrumbin? 我淘的
Baby 6磅開刀出世了(2月25日), 3月1日出院

大宅

jolan 發表於 17-7-13 17:59

請問澳洲當地天氣及早晚溫度如何? 我們下星期二出發去澳洲Brisbane。謝謝! ...

我只是去黃金海岸,所以答不到你了。

子爵府

請問澳洲當地天氣及早晚溫度如何? 我們下星期二出發去澳洲Brisbane。謝謝! ...

我上星期從 Brisbane 回來,你上網找 Brisbane whether 便可以。

大宅

vivib 發表於 17-7-13 18:13
你指Crrumbin? 我淘的

請問淘幾多錢?

大宅

moniquechoy 發表於 17-7-13 19:06
請問淘幾多錢?

你淘寶打主題樂園名,就找到㗎喇

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

vivib 發表於 17-7-13 17:02
我們hea住玩及映下不少相,D小朋友流連在兒童區不少時間,搞得入場pass又耐,真正玩都遲了很多,4:00pm sh ...
我都係hea玩...到時再算...

大宅

vivib 發表於 17-7-12 20:58
第四天:

今天經booked shuttle bus 去了Movie World(回程也是),無去到Paradise Country, 因為最後目測 ...

第五天
沙灘玩一會

Shuttle bus去Sea World

雖然不是很多館,感覺上不是太多海洋動物,但真的要讚

*可以摸到魔鬼魚、海星、海膽
*感受到D動物好開心(呢個point通常好難感受到)
*近距離看到海豚
*兒童樂園幾好玩
*好relax
**第一次見到海豚在海豚湖邊逗人玩水,笑住飛D水花來,然後有笑聲,實在難得,仲有三至四條是這樣的**

回程番食網元
去COLES
買donuts, 超平一set 6個有朱古味mixed. 好食過Kxxxxx
買一瓶朱古力鮮奶,好飲

第六天
去Dreamworld
Shuttle bus來回

同character 拍照
個獅子河馬show麻麻地
兒童機動遊戲,多元化
老虎島一般

動物部分:
Compare 下Currumbin, 其實Dreamword大包圍,乜都有DD,但Currumbin 就全面好多,袋鼠互動好好多,樹熊拍照,Currumbin 背景是真樹,去完currumbin再到此,就可以比較出前者全面D,Dreamworld d 動物感覺上dry dry 哋。好彩當初選了crrumbin拍樹熊。

感覺上Dreamworld 咩都有D但不细緻,公仔拍照時段有甩底的情況,今天拍不到河馬小姐,囝囝很傷心。

晚上到了日本店jigen 侍玄食飯加拉麵,麵及飯質地也不錯 (好過網元)但麵的湯底2間都麻麻。Jigen比網元平一點,可以免費加一次麵呢點非常好。

大宅

vivib 發表於 17-7-14 22:04
第五天
沙灘玩一會

Sea World摸的是海參不是海膽,我打錯了。

子爵府

第五天
沙灘玩一會

上次去Sea world, 我老公逗d海豚玩,之後他轉身離開,行咗幾米,條海豚含著海草噴向他小腿,估唔到它咁貪玩兼眼界咁準。我哋又好笑又驚伢。

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 17-7-15 00:45
上次去Sea world, 我老公逗d海豚玩,之後他轉身離開,行咗幾米,條海豚含著海草噴向他小腿,估唔到它咁貪 ...

就是呢D小節,令我好impressed

男爵府

回覆樓主:

thanks for sharing 。
我見GC shuttle d pass都唔平,請問translink係咪好多人搭/好爆,因我見translink去Dream world 一程先$3.9。
請樓主你買邊種pass,電話card買邊種?

大宅

3btsoi 發表於 17-7-15 07:01
thanks for sharing 。
我見GC shuttle d pass都唔平,請問translink係咪好多人搭/好爆,因我見translink去 ...

我買freedom pass. 電話卡Lycamobile

大宅

11點前好涼, 一落機果下最凍, 差不多5點收太陽有d鬼都著fleece, 其餘時間可短袖衫

大宅

第五天
沙灘玩一會

第七天
果園半日遊(Tropical Fruit World)

不想重覆行程,最後一天,優閒地感受一下澳洲果園及樹林風景也不錯:有tractor遊園講解,新鮮水果及nuts即開即食,有小河遊船餵鴨仔,有迷你小農場餵羊、牛、袋鼠、駝鳥,感受樹林氣色,看到新鮮水果樹,有open ceiling的火車坐,有特別水果試味和講解,有小公園設施供小朋友玩,可以自己行整個果園但不坐tractor 實在難,因為那兒很大。

交通:
實在很偏遠,由free network bus去到翠兒河總站再轉uber是最抵的,真的很有心去才好去

門票:在旅遊雜誌cut了大小作小朋友價:AUD47=>AUD25, 便宜很多

Tour:
其實有一天團去,但combination係Crrumbin Wildlife Sanctancy +果園/拜倫灣+果園:只逗留45 mins在果園外只包可以有特別水果試味和講解,如買票自入也不夠時間去我上述提及的

另外,有一 bus tour也有果園一day包接送及入場費,但價錢比自己入及買票貴

此七天之旅不捨地告一段落了。

因為是冬天,所以沒有去試翠兒河捉蟹、游泳、海豚島及各水上樂園,因為怕暈車浪及太遠而沒有去4wD森林或春溪公園賞森林之旅,因為小朋友不喜歡蟲又怕眼瞓而沒有去看螢火蟲之旅,因為不夠時間而去不到拜倫灣看美景及騎馬(可惜可惜),希望下次有機會去。

大宅

vivib 發表於 17-7-16 13:35
第七天

黃金海岸(only)旅程簡要:
一)行Pacific Fair
二)觀鯨+ Harbour Town
三)Crrumbin Wildlife Sanctancy
四)Movie World
五)Sea World
六)Dreamworld
七)Tropical Fruit World

Shopping center first 係首日到四周行下purpose。Network free bus不需轉車

觀鯨Second係避免看不到沒有時間安排重看。

Crrumbin third , 同袋鼠及樹熊影曬相避免在其他樂園又要排隊,而且Crrumbin 真樹背景。看了剪羊毛又映了樹熊,不需去Paradise Country了。

Movie World fourth係希望不要連續二天在有公仔的樂園(如Dreamworld),費事太密集。而且一次過連續用pass 方便D

海洋世界Fifth係不同性質樂園隔一隔。

Dreamworld sixth 大包圍的樂園結尾令印象深刻D。

果園seventh係因為全程好像少了些感受大自然的時間,要去感受下才離開。

每天小節:
每日晨早會落沙灘玩下才起程,
晚上Paradise食嘢後行附近四周街道買下手信,
或玩付款小型遊戲/參觀(我們參觀了信不信由你only)
再到COLES supermarket買下小食(雪糕、冬甩、生果、朱古力奶等)行下。

大宅

vivib 發表於 17-7-16 13:36
黃金海岸(only)旅程簡要:
一)行Pacific Fair
二)觀鯨+ Harbour Town

交通:
GC shuttle Freedom pass with free network bus and airport 2 ways。

簡單說是一單層巴士,公司excellent service, 預先網上book晒時間無漏名,(咁岩)酒店對面上車,

司機服務超專業,開車回程時清楚說明你們是第幾個站停車及確認下車酒店多一次,到站會提你那酒店的人下車,網上回覆快又準,果園那天竟然遇過說廣東話的司機,莫名感動。

其他:
樂園商品一般比關門時間早半小時或45mins closed

商店星期四通常是比較晚收的一天,留意留意。

饍食:
不是自己煮的話,預一家四口(小童食量不是大人份量計)共HKD300一餐

希望給大家安排行程時有一些啟發。

琥珀宮

vivib 發表於 17-7-16 13:35
第七天

多謝分享

Tropical Fruit World我都有諗過想去,但係入場費都幾貴所以就打消左,唔計遠同隔涉,你覺得值唔值得去 同埋係邊本雜誌可以剪discount voucher

大宅

jcy 發表於 17-7-16 14:15
多謝分享

Tropical Fruit World我都有諗過想去,但係入場費都幾貴所以就打消左,唔計遠同隔涉,你 ...

雜誌係inside Gold Coast
http://www.insidegoldcoast.com.au/

是否值得去就見仁見智,不可摘其實掙少少,有火車同小遊船及食生果雪糕,小朋友又鐘意。

如果定在一到機場玩或走那天先到機場store行李再uber去就好好多,因為好近

琥珀宮

vivib 發表於 17-7-16 15:54
雜誌係inside Gold Coast
http://www.insidegoldcoast.com.au/

我係Brisbane 出入同埋會自駕,諗緊係翠兒河果日完左去果園定拜倫灣遊車河囉

首頁
23456...10

尾頁

跳至