自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

【明報專訊】香港社區組織協會調查發現,有孩子上幼稚園的大部分基層家庭,即使獲學券資助,仍要自付1000元至2萬元,組織批評幼稚園學費欠規管,雜費項目繁多,加重貧窮家庭負責。有基層家長指出,幼稚園畢業旅行去迪士尼,謝師宴去酒店,動輒花逾千元,「去有壓力,不去又有壓力」,只得節衣縮食,執紙皮及典當幫補。

香港社區組織協會以電話及問卷訪問108個育有幼稚園學童的基層家庭,即其家庭收入低於1.3萬元,全部有學券資助,有103個家庭表示使用學券後仍要自付學費,每年由1000元至2萬多元不等。近八成受訪家庭認為,在支付各項學習開支上有困難。

全日制家長 有資助仍年付2萬

組織根據問卷調查結果,參考教育局編撰的2016/17學年幼稚園概覽,檢視本港去年11月至今年5月幼稚園使用學券資助情?,發現有三成家庭子女的幼稚園學費超出學券資助額;半日制及全日制學校的家長,每年分別最多要額外補貼逾3400元及21,000元學費。

雜費項目繁多無資助

不少基層家長昨在記者會上指出,幼稚園雜費項目繁多,如書包費﹑報名費等,有的因學校使用即棄餐具,每月要交80元餐具費。另有家長表示,幼稚園會去迪士尼作畢業旅行,在著名酒店舉行謝師宴,又要夾錢買禮物給教師,有關活動指明家長陪同,費用動輒逾千元,但可以選擇參加與否。有家長表示,所有同學都去,又會影大合照,若子女缺席會好可憐,慨嘆「去有壓力,不去又有壓力」,曾為此典當家中貴重物品或執紙皮幫補活動支出。

育有特殊學習需要兒子的Anson,其子今年5歲多,仍未得到適當治療,一家沒領取綜援,只靠做散工的丈夫每月數千元薪金維生;昂貴學費及雜費,加上兒子的情?令其身心受困,患上抑鬱症的她哭訴「政府幫幫我」。

組織促規管幼園學費

社協社區組織幹事施麗珊指出,政府對幼稚園學費無規管,學費由學校決定,但學券資助金額有限,加上不少幼稚園雜費項目繁多,綜援家庭雖可向社署申請書簿津貼,但不包括幼稚園必須繳交的茶點費及校服等,盼政府能就學費作規管,並提供真正的免費幼稚園教育,令所有學校收費均包括在內。

leung2888    發表於 17-7-11 09:08

男爵府

good_pig 發表於 17-7-11 00:09
【明報專訊】香港社區組織協會調查發現,有孩子上幼稚園的大部分基層家庭,即使獲學券資助,仍要自付1000元 ...
又係施麗珊,對佢所講 ge case 有所保留

Chirley    發表於 17-7-11 12:28

侯爵府

回覆樓主:

唔好傻啦,信佢一成都變低B。

如果佢係低收入,我唔信除咗學券後,佢哋冇申請學費減免囉,或者絕大部分食阿公,阿公全包宴啦!

當人低能冇讀過幼稚園咩!

子爵府

貓狗褓姆

回覆樓主:

冇$咪唔去囉,畢業啦,亞水比壓力你。我两個仔女幼稚園畢業我都冇去

男爵府

梗係唔信。

我識一個雙非女仔,準備升中二,
學校有咩活動例如兩萬蚊嘅英國遊學團都報,
我就唔捨得報。
梗係啦佢有資助架。

不過咁呢個女仔好上進亦勤力,
在官立B1A讀成績亦好好,
希望佢將來會回饋社會。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

諗起個位話冇錢搭車去睇燈飾,但用三星手機

愚妹妹    發表於 17-7-11 10:45
esmehouse    發表於 17-7-11 09:58
good_pig    發表於 17-7-11 00:25

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

雖然對施小姐無好感, 但我知真係好多學卷幼稚園去廸廸尼畢業旅行! 無監管架!
放下自在

珍珠宮

good_pig 發表於 17-7-11 00:09
【明報專訊】香港社區組織協會調查發現,有孩子上幼稚園的大部分基層家庭,即使獲學券資助,仍要自付1000元 ...

月入低於1.3萬,交學費2萬?即係收埋唔少“唔見得光”啦。
仲厚臉出嚟要更多支援?呢位大矜婆真係蛀米蟲嚟。

男爵府

回覆樓主:

下? 佢讀咩學校我唔知
但我女讀學卷半日班 ,唔使畀學費喎, 雜費書簿大概千二蚊一個學期, 已經好平。

都係睇餸食飯,去唔起咪唔好去囉

大把食阿公,個小朋友讀全日,個 阿媽阿爸日日飲茶打牌揾節目!

珍珠宮

畀面勳章

夾錢送禮物比老師,相信有限錢吧。因為老師只可以收低過某個銀碼500?????的禮物。
舊年,我小朋友畢業旅行去迪士尼1大1小600幾。
窮成咁,除了學劵還可申請其他資助。
報紙佬講嘅不大可信。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

cattz288 發表於 17-7-11 00:21
雖然對施小姐無好感, 但我知真係好多學卷幼稚園去廸廸尼畢業旅行! 無監管架!
...

同意,特別係嗰啲考立名目既學校雜費,真係要揾人監管下啲幼稚園。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

momoxxxxxx 發表於 17-7-11 00:23
重點係冇經濟能力應否生小朋友!生得出冇錢就預咗節衣縮食或搏命揾錢,有乜好怨?
...

謝師宴係錦上添花, 冇錢咪唔去囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

佢話係電話及問卷調查,仲要只得108個訪問,仲要唔知當中有幾多個係老作亂噏,可信性及參考性極低

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

執紙皮都要去謝師宴?咁我真係好好彩揀岩幼稚園,個細佬個畢業聚餐係學校攪唔洗比錢,個畢業禮學校包哂,只係買表演服同當日既相同CD,一百幾十蚊攪掂哂

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

信佢0.1成,XXXX

侯爵府

回覆樓主

明知自己窮點解命要揀間學費貴雜費多嘅學校先,遲d會唔會出黎講點解政府唔出錢俾我讀私校

畢業旅行覺得貴咪唔好參加law,又唔係逼你去
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

吾信佢

大宅

回覆樓主

我女全日制學校即使有學卷都仲要交成$2700/月,不過如果低收入可以另外申請學費減免

首頁

尾頁

跳至