用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 4259|主題: 915995

結婚2年半,覺得同老公越黎越唔夾,點算?  

大宅

國民生產總值:1290

BKXmas勳章

我同老公 2014年12月結婚,已經 2年半。。。之間既問題其實不斷都有。。。只係感覺越黎越強烈!
我覺得而家既生活只係 兩個人住堆同一間屋,
我好似佢工人咁。。。
叫佢幫手做少少手務都俾面色我睇!
完全無喜好,淨係對住個電腦!
日日就話自已番工已經好忙,
番黎只想休息!
咩都唔做! 唔理!
就算WEEKEND都唔會有節目!
日日都係屋企!
我地一年都一齊出門唔夠 5次!
呢 5 次仲要無有原因先出:生日/去醫院做檢查/同佢阿媽出去。。。
我地完全無朋友!
佢完全唔會社交!
我真係就黎頂唔順!
我好想個老公起碼會陪下我去超市,
去公園行下,去睇下戲,出去食下飯。。。
我地完全係屋企攪掂!
同佢講,佢就返做咩要出去同人迫!
係屋企咪幾舒服!

佢就一尾話做埋呢年野會肯同我做番多D 活動,
但我真係唔覺得會發生!
以我既觀察,佢根本就唔會想出去!
自閉都無得再自閉!
我覺得我想要既生活真係唔係咁樣!

心情好低落!
有無人可以俾意見我!
我呢D 感受每隔一段時間就會出現,
成個循環已經維持左 2 年!

佢唔肯見社工,唔覺得有問題!
咩都唔肯改善! 我真係無辦法!

leung2888    發表於 17-7-11 09:17

大宅

國民生產總值:3718

BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

結婚前都係咁?

大宅

國民生產總值:4050

BKXmas勳章

回覆樓主

結婚前係點?

子爵府

國民生產總值:10318

BKXmas勳章

結婚前係點嘅先?

其實佢唔出街,自己都可以落街行下。

家務就大家都有份參與嘅,如果佢唔做。自己又要返工,就請的鐘點囉。

可能你c6本身都係咁宅?有時候好多男人放工返到屋企都係變咗舊石咁。淨係bk都見唔少人呻,仲有好多週末假期,唔出街,唔陪仔女。多的是。

我c6都係放假唔中意出街應該係同我出街,同一班麻甩佬又有興趣。返到屋企,做家務係倒垃圾。而家有小朋友,就有時候我忙會幫手同小朋友冲涼。小朋友學校有表演就可能會參加一下,但唔多。

平時返到屋企都係話攰,但又有精神打機

我哋都相處咗成10年,乜都慣咗。我而家有時間,都寧願自己一個人去街獨自去偷歡。

BB你來咗啦?

伯爵府

國民生產總值:18934

BKXmas勳章

回覆樓主

咁唔願意放假出門,佢做盛行?
優悠在澳洲

侯爵府

國民生產總值:20422

2017勳章 BKXmas勳章

我好想個老公起碼會陪下我去超市,
去公園行下,去睇下戲,出去食下飯。。。

去超市/去公園行下/去睇下戲
呢幾樣真係幾悶, 我都寧願響屋企休息下, 出街又熱又迫又多人...

出街食飯就難講啲, 除非有目標咁食, 否則而家香港地亂咁入餐廳食飯, 好易食到一肚氣

樓主係咪全職主婦? 如果係, 搵份parttime打發下時間~

伯爵府

國民生產總值:15770

BKXmas勳章

imlook 發表於 17-7-11 04:39
去超市/去公園行下/去睇下戲
呢幾樣真係幾悶, 我都寧願響屋企休息下, 出街又熱又迫又多人...

但樓主話一年一齊出門少於5次窩。兩公婆黎講少於5次一年都好誇張。我都明白有時唔想出去同人逼,但一年5次都無我覺得宅到有問題。

男爵府

國民生產總值:5601

BKXmas勳章

回覆樓主

希望你未有細路,冇的話,考慮下先好生,如果吾糸仲辛苦(emoji)(emoji)(emoji)

菜花    發表於 17-7-13 07:11
wcpcelia    發表於 17-7-11 10:03

大宅

國民生產總值:1027

回覆樓主:

真係好想知結婚前你們拍賣係點? 都係唔出街 ?
與智者為伍 與善者同行

民房

國民生產總值:16

回覆 bubujew 的帖子

咁佢有無咩啫好? 同埋知唔知佢對住電腦做咩?

大宅

BKXmas勳章

回覆 ling2chu 的帖子

結婚前知知地,但佢成日話會改會改。。成日話結左婚之後就會唔同。。。
佢次次都話好快就會好。。。
結果。。。

大宅

BKXmas勳章

回覆 Mrs·Cheung 的帖子

其實我都係呀! 已經開始慣左自已一個SHOPPING,自已一個去參加活動,咩都自已一個。。。但諗諗下,。。咁樣同單身有咩分別呢?
好羨慕身邊朋友既另一半會好願意花時間同朋友溝通,
做好多活動,成日周圍去。。。
我要求唔高,只係想佢主動D幫手做下野,
放假肯同我出下去,
唔係下下都黑起塊面!

大宅

BKXmas勳章

回覆 jump.jump 的帖子

HOME OFFICE。。。所以其實都唔駛出去,
做關於科研既野~

大宅

BKXmas勳章

回覆 imlook 的帖子

個問題係呢D 咁平常既活動我地都無咩做過。。。對上果次出街食飯已經係起碼一年前!
上一套戲應該係 2年前。。。
我有時都想出去食D 好野。。。
可以舒舒服服享受下!

我自已已經做緊PART TIME,就係頂唔順!

子爵府

國民生產總值:14322

BKXmas勳章

回覆樓主

一年都無5次一齊出門口,我覺得好大問題喎,兩公婆點可以五次都無甘少?樓主如果要小朋友,先考慮清楚先要了,除非你好愛好愛你老公,又任勞任怨。
Ruph出世啦,2010

水晶宮

國民生產總值:53194

育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主

既然你哋兩口子你都覺得難頂,勸你唔好諗生小朋友住,搞掂好夫妻關係先,否則第時生左小朋友佢咩都唔參與,你完全自己來你實有怨懟

大宅

BKXmas勳章

回覆 大豬既老婆 的帖子

係真架! 我地真係盡少出門!
對上果次出門去旅行已經係。。。
年半前!

大宅

BKXmas勳章

回覆 kooba 的帖子

我都覺得! 不過我真係好想生!
但一諗到會更辛苦。。。就。。。
但我真係好想生!
所以好痛苦!
我只係好想有個正正常常有小朋友既家庭!
可以間中去下旅行(係香港都得)
得閒去下公園,去下餐廳。。。
我唔駛要用好多錢做既野!
我想要係有質素既相處時間!
但。。。
我覺得呢個係一個夢!

大宅

BKXmas勳章

回覆 堅媽 的帖子

拍拖時反而好好多! 係好正常!
出街食飯睇戲去下玩,
係結左婚就越黎越宅!
成日話屋企舒服!
咩都唔想做!

大宅

BKXmas勳章

回覆 Moonrose 的帖子

呢個又係另一個令我好唔開心既問題! 佢既嗜好就只係電腦!
打機!
完全唔鐘意戶外活動!
唔鍾意多人一齊既地方!
結婚之前,我成日覺得佢好鍾意去旅行,去玩,
亦會願意做運動,
點知。。。。

佢成日話好忙好忙! 好大壓力!
只有打機可以放鬆到!

咁我仲可以點?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎