用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 274|主題: 939133

人到中年,發覺呢個世界好多童話都係假嘅。  

男爵府

國民生產總值:6205

BK Milk勳章 BKXmas勳章

最近表姐攪緊離婚,因為表姐夫攪基,佢呢個消息震撼咗整個家族。連表姐爸爸媽媽都嚇到傻咗。
佢老公每幾日都會喺Facebook,whatsapp post 啲肉麻恩愛相,例如同老婆三個仔女一齊行山旅行,又幫老婆煮愛心早餐(真係有心嗰隻),又會得閒整篇愛的宣言,家庭聚會又會無喇喇講好彩娶到個好老婆,幾生修道,每月又俾2萬個外父etc.
我阿媽成日都同阿妹講話揾男人要揾表姐夫呢種男人,又孝順又錫老婆。
點知表姐話佢3年前已經有唔妥,晚晚都O T到好夜先番,喺屋企又唔理家人,有時又唔番屋企,整篇facebook都只係呃like。成日話做嘢好攰要休息或自己落街幾粒鐘。
表姐頂唔順揾私家侦探查佢,原來有個男伴行街開房. 同佢攤牌佢仲希望表姐可以唔好離婚,因為佢需要一個掩飾,等佢自己阿爸阿媽唔好發覺。

表姐話D人成日話佢幸福,就係因為Facebook d posts.攪到佢好似人格分裂,有口難言。
佢叫我出呢個post提醒大家唔好太高調宣揚自己有幾幸福,又唔好太信另一半嘅甜言蜜語。有幾多分係真,根本無人知。
佢話講咗件事俾全世界聽,佢而家終於解脱,亦奉勸其他有相同遭遇嘅女人唔好忍氣吞聲,真係會谷到痴線。而家終於唔駛扮恩愛夫妻,朋友家人仔女講嘢又可以直接,唔駛收收埋埋。

ok_ko    發表於 17-7-11 12:16
leung2888    發表於 17-7-11 09:27

珍珠宮

國民生產總值:44752

雞年勳章 BKXmas勳章

little_chamo 發表於 17-7-11 06:12
最近表姐攪緊離婚,因為表姐夫攪基,佢呢個消息震撼咗整個家族。連表姐爸爸媽媽都嚇到傻咗。
佢老公每幾日 ...

好大打擊,重慘過有小三。
既然唔愛,就唔生bb啦,唔只害了個女人,害埋啲小朋友。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

國民生產總值:74252

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

little_chamo 發表於 17-7-11 06:12
佢老公每幾日 ...

你表姐仲攪緊離婚,你上網唱晒出黎,仲咁details, 唔係咁好掛。。

男爵府

國民生產總值:6260

BKXmas勳章

回覆 是是但但 的帖子

人生在世都係只不過戲一齣。

男爵府

kc_01k 發表於 17-7-11 06:28
你表姐仲攪緊離婚,你上網唱晒出黎,仲咁details, 唔係咁好掛。。

其實攪完啦,佢而家喺一D婦女機構做義工,話成日都見到同佢類似遭遇嘅婦女,佢叫我Post佢嘅case做一個例子俾大家借鑑。
又放假!!!

大宅

國民生產總值:3215

BKXmas勳章

以為做戲先有

珍珠宮

國民生產總值:33023

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 2017媽媽節

佢老公每幾日 ...

估唔到真係會結婚生仔掩飾

男爵府

是是但但 發表於 17-7-11 06:28
好大打擊,重慘過有小三。
既然唔愛,就唔生bb啦,唔只害了個女人,害埋啲小朋友。
...

好似係中途轉基,不過佢D小朋友好生性,而家3個逢星期六都同媽咪做義工,表姐都教佢哋唔需要嬲阿爸,一樣要孝順爸媽。佢哋“一家“都一星期聚會一次,佢話佢前夫都開心咗,其實係雙贏
又放假!!!

男爵府

國民生產總值:7588

BKXmas勳章

karenlyk 發表於 17-7-11 06:39
估唔到真係會結婚生仔掩飾

仲要生三個喎

珍珠宮

國民生產總值:44545

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

little_chamo 發表於 17-7-11 06:39
好似係中途轉基,不過佢D小朋友好生性,而家3個逢星期六都同媽咪做義工,表姐都教佢哋唔需要嬲阿爸,一樣 ...

咁都好,現在就算是童話了,撥亂反正,大家都明白大家。
希望你表姐、前表姐夫,將來都可找到幸福。

pansy888hk    發表於 17-7-11 20:01

男爵府

國民生產總值:6602

BKXmas勳章

回覆樓主

我朋友case好似,不過佢始終唔認,冇離婚,亦對屋企好好(錢方便啦當然)
咁朋友咪當打工囉(原本家貧果隻)

伯爵府

國民生產總值:15862

BKXmas勳章

little_chamo 發表於 17-7-11 06:31
其實攪完啦,佢而家喺一D婦女機構做義工,話成日都見到同佢類似遭遇嘅婦女,佢叫我Post佢嘅case做一個例子 ...

其實唔好計呢個case咁癲,就咁男人出去叫雞出面收埋件根本就大把,我係唔明點解有d女人可以天真到講話自己識既所有男性朋友都無呢類人⋯咁天真反而先可怕,當佢地一發現一定會癲左。

大宅

國民生產總值:2180

BKXmas勳章

回覆樓主:

要結婚來做掩飾,其實好自私

珍珠宮

國民生產總值:38581

BKXmas勳章

中途轉機真係無話可說

但以婚姻作為掩飾真係害人害己

希望你表姐一家從此得到解脫,你表姐真係好勇敢,佩服

我自己都有朋友原本幸福婚姻,然後中途轉機,世事往往係千變萬化

我c6係一個好低調的人,從來唔會係fb到講任何嘢,不過低調都唔代表唔會轉機,只係將來有咩事,落差無咁大咁解

男爵府

國民生產總值:7487

BKXmas勳章

你表姐能夠勇敢面對,撕破表面幸福嘅虛假人生,真心佩服要比個like佢。變幻原是永恆,做人有時唔好比藉口自己,明知有問題都唔解決。

子爵府

國民生產總值:11764

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

咁真係好大打擊

瑪瑙宮

國民生產總值:141602

BKXmas勳章

佢老公每幾日 ...

識有个男人, 超中意做女人, 食 hormonce 令女性化, 結婚也生仔。
愛和 TB 一起。

不知怎么說。

pansy888hk    發表於 17-7-11 20:02
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

水晶宮

國民生產總值:61728

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

FB 一向都扼Like 架啦
表面幸福唔代表真係幸福
好多人喜歡做Show 架囉
見慣晒

同埋人大左真係唔會成日覺得個老公好好,我比較小心眼,我心會有心理準備佢可能有一日9394,雖然佢而家冇跡象,唔會做天真驕

子爵府

國民生產總值:11063

BKXmas勳章

回覆樓主

踩過界其中有個case 都係咁...
有時D 野大家控制唔到...
揀一個雙贏既辦法解決問題就好了

子爵府

國民生產總值:13326

BKXmas勳章

little_chamo 發表於 17-7-11 06:39
好似係中途轉基,不過佢D小朋友好生性,而家3個逢星期六都同媽咪做義工,表姐都教佢哋唔需要嬲阿爸,一樣 ...

可能一早已係基,結婚只係 做比父母睇定同係掩飾!

蘋果mama    發表於 17-7-11 13:07
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎