自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mimi_Ma 發表於 17-9-13 00:31
我係 東亞銀行, 冇難度。

你幾時開?佢問左好多間都話要等政府審查咩之類,我唔係太清楚我沒同佢去開戶
咁現正等緊大新,再去東亞開唔知得唔得呢?睇下邊間快d就用邊間囉!
http//lc-club.shopping.fashionsky.hk

子爵府

親子王國15週年勳章

akvbi 發表於 17-7-11 07:28
現在邊間銀行可以開到無限公司戶口?朋友剛開左新公司,去中銀話開唔到!
申:我老公大約十年前在中銀開戶 ...

如果唔係自己一手一腳成立,就搵agent轉介返,之前政府做咗野,一街都公司,銀行當然都轉變咗

子爵府

醒目開學勳章

akvbi 發表於 17-9-13 07:27
你幾時開?佢問左好多間都話要等政府審查咩之類,我唔係太清楚我沒同佢去開戶
咁現正等緊大新,再去東亞開 ...

半年前, 申請咗後等一個月到。 冇通知話政府要審批, 開得商業登記証,政府都冇問題, 銀行祗係睇吓信貸紀錄。

珊瑚宮

akvbi 發表於 17-9-13 07:09
唉~開個戶口都咁難,所以開左果d銀行戶口都唔cut,之後仲難開返

啱, 銀行都講最好唔好cut戶口, 因為再申請好麻煩。
金管局現在先怕money aundering, 要管N年前應該做啦

珊瑚宮

Mimi_Ma 發表於 17-9-13 08:19
半年前, 申請咗後等一個月到。 冇通知話政府要審批, 開得商業登記証,政府都冇問題, 銀行祗係睇吓信 ...

新例4月先開始, 半年前未受管制。

瑪瑙宮

大廚勳章

akvbi 發表於 17-7-11 07:28
現在邊間銀行可以開到無限公司戶口?朋友剛開左新公司,去中銀話開唔到!
申:我老公大約十年前在中銀開戶 ...

唔好去大銀行,中銀渣打匯豐多數都係拒絕。。

不如試吓富邦。。。我介紹過幾個朋友都OK。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

seaheart88 發表於 17-9-13 09:48
唔好去大銀行,中銀渣打匯豐多數都係拒絕。。

不如試吓富邦。。。我介紹過幾個朋友都OK。。

你幾個朋友都係最近開嗎?佢現正等緊大新回覆,又走去富邦開戶,咁得唔得啊?
http//lc-club.shopping.fashionsky.hk

珊瑚宮

akvbi 發表於 17-9-13 09:54
你幾個朋友都係最近開嗎?佢現正等緊大新回覆,又走去富邦開戶,咁得唔得啊?
...

1間公司係幾間銀行有戶口無問題

瑪瑙宮

大廚勳章

akvbi 發表於 17-9-13 09:54
...

我幾個朋友是半年到一年內。。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

cbeyond 發表於 17-9-13 09:59
1間公司係幾間銀行有戶口無問題

係啊!我同佢講下先,thanks

珊瑚宮

seaheart88 發表於 17-9-13 09:59

咁就未必容易了, 新例係今年開始, 銀行會收緊番

大宅

seaheart88 發表於 17-9-13 09:59

樓上講左4月新政策難左,thanks

瑪瑙宮

大廚勳章

akvbi 發表於 17-9-13 10:01
樓上講左4月新政策難左,thanks

但最近嗰個係半年內個喎。。。五月尾六月頭申請咁囉。。。我又冇見佢講到咁困難。。不過就比齊租約商業登記等資料。。查察完就OK啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

seaheart88 發表於 17-9-13 10:03
但最近嗰個係半年內個喎。。。五月尾六月頭申請咁囉。。。我又冇見佢講到咁困難。。不過就比齊租約商業登 ...

咁樓主要叫朋友快手去搞。
每間銀行政策唔同, 快慢都有分別。
我最近先幫海外來港工作同事搞香港開戶口, 間間煩到嘔, 居然最簡單的係中銀, 真係估唔到。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果連地址都冇, 係咪一定要搵虛擬辦公室? 我擔心用虛擬辦公室申請br,銀行會知道係虛擬辦公室, 而拒絕我申請銀行戶口。

首頁

尾頁

跳至