用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

出埠旅行 今日: 28|主題: 130451

[日本] 酒店洗衣機 (Fraser Osaka)

別墅

國民生產總值:990

BKXmas勳章

想請教下點用呢部洗衣機?因連續兩晚洗完都有陣 up 味同未乾得晒。正常洗衣乾衣程序係咪需時4個鐘?因返完酒店再洗4個鐘仲要等埋攞啲衫出黎真係好夜,所以較左快速洗2個鐘。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
原來我係咁乞人憎的
點知自己想唔想要小朋友?
同老公仲未傾掂數離婚!佢已經同第二個...
過度保護小朋友既家長,唔該行開~

珍珠宮

國民生產總值:38617

畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

icecream1213 發表於 17-7-11 08:04
想請教下點用呢部洗衣機?因連續兩晚洗完都有陣 up 味同未乾得晒。正常洗衣乾衣程序係咪需時4個鐘?因返完 ...

洗衫一個鐘就OK。

有陣味個到,首先你有無落洗衣粉?係自備既定係係佢到買既?
日本係呢D地方賣既洗衣粉本身無香味,如果你唔係洗完即刻攞D衫出黎,
D衫好快就會臭。

所以我建議你係D衫差唔多洗完時就係洗衣機旁邊等,
一洗完就即刻攞出黎。或者自備一D係屋企用開,有香味既洗衣粉/液,
咁會好好多。

呢款洗衣機我未用過,但如果係入錢個種,
乾衣係至少乾一個鐘至個半鐘,
先會乾到大部份衫,
但乾完都仲係要一件件攞出黎 check ,
總會有幾件未乾得透要再放係房等佢乾

別墅

BKXmas勳章

回覆樓主:

我用自備洗衣液,可能放落格,今晚再試。不過我一次過撳洗衣乾衣功能真係要4個鐘係咪正常?定係洗完再撳乾衣好啲呢?

大宅

國民生產總值:2945

BKXmas勳章

icecream1213 發表於 17-7-11 10:35
我用自備洗衣液,可能放落格,今晚再試。不過我一次過撳洗衣乾衣功能真係要4個鐘係咪正常?定係洗 ...

你係唔係塞得太多衫入去洗衣機呀? 一般洗衣機洗衫7公斤, 乾衣只可以最多五公斤. 以我屋企部乾衣機為例,如果要一大機衫完全乾透,基本上接近4個鐘.

wcpcelia    發表於 17-7-11 13:56

珍珠宮

國民生產總值:38617

畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

icecream1213 發表於 17-7-11 10:35
我用自備洗衣液,可能放落格,今晚再試。不過我一次過撳洗衣乾衣功能真係要4個鐘係咪正常?定係洗 ...
咁計落,如果真係要完全乾曬衣,四個鐘都唔出奇既。。。
不過比我,我會試下減短時間,
最多乾唔透就掛出黎放過夜,
好過玩完番黎就要等到好夜收衫

王國會長

國民生產總值:23794

王國會長 BKXmas勳章

icecream1213 發表於 17-7-11 08:04

想請教下點用呢部洗衣機?因連續兩晚洗完都有陣 up 味同 ...

未乾得晒又冇即時攞出來就好易有陣 up 味.
係咪洗得太多?

寶石宮

國民生產總值:338929

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

回覆樓主

快速減少件數

別墅

BKXmas勳章

回覆樓主

洗得唔多喎

大宅

國民生產總值:3543

BKXmas勳章

回覆 icecream1213 的帖子

我用過2次,都是睡前着機連乾衣(用Fraser提供的洗衣液),訓醒先開機攞返衫出嚟, 乾晒, 冇up味呀.

別墅

BKXmas勳章

dssb 發表於 17-7-11 15:32

我用過2次,都是睡前着機連乾衣(用Fraser提供的洗衣液),訓醒先開機攞返衫出嚟, ...

都係洗4個鐘嗎?

男爵府

國民生產總值:7583

BKXmas勳章

回覆樓主:

我試過一間酒店,佢地用樂聲洗衣連乾衣機一部,淨洗约一小時連乾衣一小時,點知洗完乾完,取出来的衫仲好濕又臭,之後試下用手撥下滾筒,發現有水聲,我估計去水可能有小小塞,啲水走唔到,當烘乾時就等如蒸衫最後我攞番啲衫返房開大冷氣先乾到9成,激死!所以有獨立分開的洗衣、乾衣機較好。

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

我用呢款,後來我又多手去撥下第一部機嘅滾筒,我發現無水聲,所以我估計係塞咗D去水位。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

BKXmas勳章

回覆樓主

啱啱開機衫顯示洗接近5個鐘

男爵府

國民生產總值:5512

BKXmas勳章

想請教下點用呢部洗衣機?因連續兩晚洗完都有陣 up 味同 ...

我上次用房內的洗衣液,洗完D衫好香喎!

男爵府

BKXmas勳章

icecream1213 發表於 17-7-11 20:40
啱啱開機衫顯示洗接近5個鐘

不如你問下職員點操作及正唔正常喇!洗五個鐘太誇張了

男爵府

國民生產總值:5896

BKXmas勳章

回覆樓主:

房間內有說明書提供,不過洗加乾時間係耐啲,上次都要几個鐘

大宅

國民生產總值:3543

BKXmas勳章

無計鐘數呀!因平時在家洗衣+乾衣都要好幾個鐘, 玩完返酒店又攰, 所以咪臨訓掉晒入去, 第二朝起身先理佢囉!

別墅

BKXmas勳章

hennyyoyo 發表於 17-7-11 22:27
不如你問下職員點操作及正唔正常喇!洗五個鐘太誇張了

佢洗洗下又縮短左時間,但尋日洗完啲衫都未乾得晒

大宅

國民生產總值:4340

BKXmas勳章

我啱啱用完..又係洗完有up味, 但我用自己洗衣液的....
第一次洗....就咁較洗乾一齊, 係要4個鐘...但返到去拎出黎又係未乾透, 所以有up味...
第二次..我用快洗....半個鐘頭....食完早餐上去拎返出黎...跟住掠起佢...返去先再放入機乾一個鐘...咁就乾哂.....

別墅

BKXmas勳章

小熊肥肥 發表於 17-7-12 14:57
我啱啱用完..又係洗完有up味, 但我用自己洗衣液的....
第一次洗....就咁較洗乾一齊, 係要4個鐘...但返到去 ...

我都係用自己洗衣液,洗完通常未乾晒,我再較多次乾衣,但乾完都係有啲 up 味,完全冇左我隻洗衣液味
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎