用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
20oC.91%

義工

自由講場 今日: 650|主題: 938779

有冇小朋友長期耳探37.5c?

大宅

國民生產總值:2275

畀面勳章 BKXmas勳章

佢好精神又會出汗,但成個月用百靈牌耳槍探37.5c, 有時仲高小小。去醫生道又話係微燒,但百靈牌説明書話37.7c先係燒。我自己量自己就37c正常。有冇人又係咁?有d擔心。小朋友三歳半,有哮喘。

大宅

國民生產總值:1484

熱血勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

平時有冇量開?要同平時做比較咖...同埋夏天熱我個小朋友都會高啲啲...

大宅

國民生產總值:2015

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 BKXmas勳章

回覆樓主:

試下用第二支探熱針試下, 我仔有個醫生同我講係口探同肛探最準, 有懷疑可以試下用呢個方法。

子爵府

國民生產總值:10725

BKXmas勳章

bobotiger 發表於 17-7-11 08:25
佢好精神又會出汗,但成個月用百靈牌耳槍探37.5c, 有時仲高小小。去醫生道又話係微燒,但百靈牌説明書話37. ...

可能天氣熱,做個記錄,每日唔同時間既體溫都唔同

大宅

國民生產總值:2949

BKXmas勳章

佢好精神又會出汗,但成個月用百靈牌耳槍探37.5c, 有時仲高小小。去醫生道又話係微燒,但百靈牌説明書話37. ...

我會去驗血,
低燒唔太好

珍珠宮

國民生產總值:46737

BKXmas勳章

有,我女好多時耳探都37.3,有時探到37.7,但一探patpat又無事

大宅

國民生產總值:3680

BKXmas勳章

咁佢以前體溫多數幾高?如果以前係37度以下,只係近一個月才係咁,我會帶佢check清楚。對於我嘅小朋友,37度以上已經係作病了。

男爵府

國民生產總值:5282

BKXmas勳章

會吾會喉嚨發炎呀?我仔前排提過下喉嚨痛死,冇幾日開始好似你仔咁,日日都有小小熱,但又吾到發燒既度數。所以我開始沖咸柑桔水俾佢飲 喉嚨開始冇痛,但我都會貼退熱貼,幾有效。不過我都建議,如果情況持續左幾日或更耐 都係飲退燒藥。

子爵府

國民生產總值:10097

BKXmas勳章

要知道佢平時咩體温先得,而且熱天體温會微高,學上面jm話探肛或口先準。真係擔心,揾兒科做個檢查。

男爵府

國民生產總值:5214

BKXmas勳章

37.5比我會去驗血,之前正正係徘徊37.3至38度,入院CHECK左中左肺支原體感染

大宅

國民生產總值:2275

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

但係佢無咳,無痰,無鼻水,平時體溫都偏熱,37.1 - 37.3c

男爵府

國民生產總值:8301

BKXmas勳章

如果36.9?以往36.6。

象牙宮

國民生產總值:237062

瞓得好勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章 2017勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 美好大世界2017勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 食得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你自己都37?

咁本身你地一家人都長期高溫喎,下次試下出完汗先量

大宅

國民生產總值:4755

BKXmas勳章

回覆樓主:

之前試過病完後病徵好晒但仲係成日37.3~37.9,飲左雞骨草清下熱就無再咁高,我當時都係試下咋,加上自己體質受到先好飲
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎