用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5849|主題: 927618

秋生突然FB開火罵王晶:有人斷其米路 王晶:他撈了我過千萬  

大宅

國民生產總值:2662

黃秋生前日突然在FB開火,指早年因甲狀腺問題引致發福,有人曾出口術斷其米路,回覆網友時更自爆對方是王晶。昨午晶哥在微博還擊,暗寸秋生是乞丐之餘,其後更踢爆對方十多年來靠他賺取過千萬。不少影迷力挺秋生發火有理︰有口痕友則為晶哥護航,批評秋生出口傷人太重手!

導演王晶與影帝黃秋生素有積怨,加上14年佔中期間,二人政治取向大相逕庭,雙方勢成水火,經常隔空罵戰。昨日中午,王晶在微博回應秋生的指控︰「香港娛樂圈有兩個口賤之人,因口賤引致前途盡毀。我不齒二人所為,割蓆絕交。最近二人也許實在沒法過日子了,接點本地小活。」所指的,疑似是被內地封殺的秋生及杜汶澤。王晶並指朋友替他不值,他並說︰「街上有兩個乞丐罵你,你會跟他吵嗎?」乘機將秋生比喻為乞丐,認真唔畀面。

昨日傍晚,王晶在微博再貼上一個「滾」字照片反擊,盡數他在《風雲︰雄霸天下》後找秋生拍過的電影︰「​​​​一個人在1999年那麼恨我,後來為甚麼還賺我那麼多錢,撈我那麼多『泥』那麼沒骨氣?」

王晶︰撈了我過千萬

早年積極開戲的王晶,詳列包括2003年《黑白森林》、2005年40集《八大豪俠》(劇集)、2006年《雪山飛狐》(劇集)高價客串三集、2005年《瘦身》、2008年《金錢帝國》、2010年《硬漢》等,又提及2012年秋生自薦演出《絕色武器》,並說︰「這些『泥』撈了我過千萬,真委屈了這位有骨氣的演員。」

很多網友支持秋生發炮捍衞演員尊嚴;有人則批評秋生忽然爆料只是為了舞台劇宣傳。事實上,秋生近年被內地封殺後,主要拍攝港產片、港劇及舞台劇,他主演的電影《失眠》於五月期間上映廣獲好評。近日他正與林海峰合作的舞台劇《搞大電影》做宣傳。

其實今次罵戰,源於前日秋生失驚無神在FB爆粗,自揭98年電影《風雲︰雄霸天下》被化名王老吉的圈中人出口術向導演劉偉強施壓換人,阻撓因病發福的他演出劍聖一角。秋生言語間粗口橫飛,但回覆網友時卻不慎爆出王老吉原來是其死敵王晶,是看到對方的訪問令他在夜深人靜的晚上「着火」,忍不住爆料。秋生更在接受傳媒訪問中,提到王晶寸他「撈泥」,令事件持續發酵。

珍珠宮

國民生產總值:36627

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

政咩治立場吖!
一早有牙齒印 成機發爛呀!

水晶宮

國民生產總值:65356

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

你會唔會同下下和自己唱反調嘅人做拍擋?
我不是聖人
就算幾幫得手…
我都唔會……
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

國民生產總值:9199

BKXmas勳章

回覆樓主:

影帝一向自視過高,囗不饒人,又要揾人錢,又要鬧人,又要教訓人,見慣不怪

大宅

國民生產總值:3413

開心吸收勳章 2017媽媽節

Bobo113 發表於 17-7-11 09:24
影帝一向自視過高,囗不饒人,又要揾人錢,又要鬧人,又要教訓人,見慣不怪
...

伯爵府

國民生產總值:17593

有無王晶個Facebook睇下?

大宅

國民生產總值:4894

BKXmas勳章

回覆樓主:

雞蟲覺得自己係好人?政治立場唔同啫,就要斷人米路? 根本就係大陸風格

公爵府

國民生產總值:26797

BKXmas勳章

...

琥珀宮

國民生產總值:152403

BKXmas勳章

...

得罪人多,稱呼人少,……做邊行都難撈

侯爵府

國民生產總值:24049

BKXmas勳章

回覆樓主:

兩個都幾十歲唔化,秋生又係既,又要搵人錢,又要話人 。
做生意咁 ,你老闆俾你搵左咁多錢 ,就算今日唔係你老世 ,幾憎佢都好 ,係私底下xzy佢都唔好擺上枱面

子爵府

國民生產總值:13363

BKXmas勳章

回覆樓主:

雞精ㄧ向把口衰,佢都無乜作為啦,
剩係識叫d女剝哂衫拍戲。
cheap精ㄧ名。
拍d戲有乜好睇。

伯爵府

國民生產總值:19146

longsky 發表於 17-7-11 10:46
雞精ㄧ向把口衰,佢都無乜作為啦,
剩係識叫d女剝哂衫拍戲。
cheap精ㄧ名。

冇料到,佢用來用去都係90年代d橋,老土到死

伯爵府

國民生產總值:15394

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

兩個都係不敢恭維

咬香口膠    發表於 17-7-11 15:06
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

國民生產總值:5939

BKXmas勳章

Mrs.KarenTse 發表於 17-7-11 11:04
冇料到,佢用來用去都係90年代d橋,老土到死

係,好cheap
Sweetheartb

男爵府

國民生產總值:5488

BKXmas勳章

mamasprits 發表於 17-7-11 10:06
雞蟲覺得自己係好人?政治立場唔同啫,就要斷人米路? 根本就係大陸風格
...
影帝講乜你信乜, 其實兩個都係狗咬狗骨, 信一成算啦

伯爵府

國民生產總值:19388

BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

老老實實,先撩者賤,
封殺係佢自己拎黎,
況且牙齒印又去拍人地既片,
根手又話人地封殺佢,都唔合邏輯既
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

伯爵府

國民生產總值:19388

BKXmas勳章 2017媽媽節

babyco 發表於 17-7-11 10:22
兩個都幾十歲唔化,秋生又係既,又要搵人錢,又要話人 。
做生意咁 ,你老闆俾你搵左咁多錢 ,就算今日唔係 ...

係喎,對方既然係佢眼中咁不知所謂,
就唔應該賺佢既錢拍佢既片啦,
即係錢就要照賺,鬧就要照鬧,
鬧都仲要繼續關照佢,聖人先做得出喎
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

公爵府

國民生產總值:27459

BKXmas勳章

紫翹 發表於 17-7-11 11:10
影帝講乜你信乜, 其實兩個都係狗咬狗骨, 信一成算啦

係呀! 一隻手拍吾响, 兩個都吾抵幫! 食花生算!

王晶無新意係事實, 但黃某亦好討厭, 咩都要自己攞晒彩!我亦吾覺佢有幾好戲!

琥珀宮

國民生產總值:183997

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

兩個加埋有冇120歲?
咩叫撈了我過千萬? 大家互相利用啫.....
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

國民生產總值:5488

BKXmas勳章

tonghomama 發表於 17-7-11 11:22
係呀! 一隻手拍吾响, 兩個都吾抵幫! 食花生算!

王晶無新意係事實, 但黃某亦好討厭, 咩都要自己攞晒 ...
無錯, 其實兩個都係煩人. 其實兩個都唔知有幾多成真. 當睇戲算啦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎