自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

話老人家其實唔算老、六十頭、身體ok、得閒有去社區活動玩去旅行、人地睇仲覺得佢係開通、但返到屋企第二個人咁
講一套做一套、唔聽人講、愈來愈嚴重、再講就黑面、大家都唔敢/想再出聲了

leung2888    發表於 17-7-11 09:22

男爵府

luckybaby2011 發表於 17-7-11 09:09
話老人家其實唔算老、六十頭、身體ok、得閒有去社區活動玩去旅行、人地睇仲覺得佢係開通、但返到屋企第二個 ...

係。佢地喜歡做雙面人。唔知点解

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

老人家要面.... 好多都唔肯聽屋企人講....
所以有時同佢地講嘢唔好咁直接....太直接會
覺得你話緊佢地....

珍珠宮

Liukut 發表於 17-7-11 09:12
係。佢地喜歡做雙面人。唔知点解
唔做雙面人,邊有人肯同佢玩呀~~
不過咁,其實呢個社會,好多人都係雙面人,係屋企或對住至親先露出真面目

珍珠宮

回覆樓主

扮好人囉
唔係只是老人家
大把人家係咁
要大家都覺得佢係大好人

wcpcelia    發表於 17-7-11 10:58

男爵府

Siuchoi 發表於 17-7-11 09:17
唔做雙面人,邊有人肯同佢玩呀~~
不過咁,其實呢個社會,好多人都係雙面人,係屋企或對住至親先露出真面 ...

幣在好多都係難為自己家人仔女

伯爵府

大把人係咁

大宅

catjeffcat 發表於 17-7-11 09:15
老人家要面.... 好多都唔肯聽屋企人講....
所以有時同佢地講嘢唔好咁直接....太直接會
覺得你話緊佢地.... ...
岩牙!!!中晒!外人講就信到十足,屋企人講就當你唱歌-0-

水晶宮

Liukut 發表於 17-7-11 09:22
幣在好多都係難為自己家人仔女

咪係囉、真係有苦自己知

水晶宮

milau 發表於 17-7-11 09:19
扮好人囉
唔係只是老人家
大把人家係咁

都係、但老左好像更加唔話得

別墅

老人家喺出面要面子
喺屋企又係要面子
呢啲好煩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老人家同細路一樣,越親既人佢地越鍾意欺負。不過,對待佢地,都係氹下氹

下,有時對佢地既行為、說話唔使太在意既,佢地都係想得到注意力

啫。

其實人都係一樣,越親既人,就會越見到真面目架喇。

有時,我又會諗,自己都有返咁上下年紀,又會唔會不知不覺咁步左佢地後塵呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆樓主

我媽一樣係咁,80歲了,感覺像太皇太后,皇帝都要怕左佢,見外人就開朗活潑,見家人就日嘈夜嘈

水晶宮

my005 發表於 17-7-11 10:52
老人家同細路一樣,越親既人佢地越鍾意欺負。不過,對待佢地,都係氹下氹

下,有時對佢地既行為、說話唔使 ...

我都驚、係咪老左就會更固執自我?
明明我媽應該好開心消遙、但真係愈來愈難相處、好像以刁難子孫為樂咁、我朋友、街外人見都話佢好媽媽、好婆婆、佢好識教人點做架、咩都話後生鍾意佢配合就夠、幾好聽、我又不好當面拆穿?以免死得更快

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 17-7-11 11:18
我都驚、係咪老左就會更固執自我?
明明我媽應該好開心消遙、但真係愈來愈難相處、好像以刁難子孫為樂咁、 ...

可能佢地想保住樽鹽啫。 以前,佢地唔過態,我會由佢地啫,佢地講咪講囉,我自己調節下囉。

而家,佢地走晒,我有時都好懷念佢地。

若唔想自己變成咁,唯有不時自我警惕下囉。我早幾日都畀我女投訴我,話我語氣重左d,佢都話唔like喎﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

阿珠媽 發表於 17-7-11 10:29
岩牙!!!中晒!外人講就信到十足,屋企人講就當你唱歌-0-
係架.... 仲有你話佢就會搏番你.... 咁你又唔開心....有時我會咁.... 你實咁咁架啦... 你唔使答我, 你自己諗下
係咪 (呢個時間係訓練自己 EQ 語氣要當閒話家常唔可以激動)
慢慢黎啦....

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我99又係咁,對外人就好到不得了,對住屋企人就經常發癲 一唔順佢意就鬧人。極之難頂

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

大把人係咁

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔衰得要面,自己永遠岩哂

大宅

可能我地習慣左帶假面具做人番到屋企就將「真性情」留比最親既人

首頁

尾頁

跳至