自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個以前大學識的同學仔n年無見來香港約我去佢下榻酒店吃早餐
我本身都想同佢換d人民幣順便聚舊

去到佢遲到
然後同我講唔喺酒店吃要出去茶餐廳吃因為佢d姨媽舅母突然改變主意:「不好意思啊人多就是這樣」

我心入邊想爆粗
1.我唔知要同埋你d三姑六婆見面吃早餐㗎,無端端要我應酬你d親戚?!
2.點解要我喺屋企搭的士過黎遷就你地因為人多突然改變的口味?
3.大熱天時,佢意思要我踩住高爭鞋帶佢地去橫街窄巷找尋香港地道美食,我係免費導遊?

呢兩個姨媽舅母四五十歲 我地主之誼的笑容同佢地打招呼 佢地就咁笑笑就算~有禮貌到呢!!

我個毫無sense的舊朋友仲介紹「這個我是姨媽這是舅媽」
咁,我跟你稱呼叫你係我老幾?定係叫聲阿嬸?

但活到我呢d程度,當然堆滿虛假的笑容祝佢地玩得開心然後換曬錢就閃,唔需要真誠的好面色對著佢地

bye~~

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

奇奇怪怪……

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

佢地好興招呼朋友架
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

johnnykkbb 發表於 17-7-11 10:01
一個以前大學識的同學仔n年無見來香港約我去佢下榻酒店吃早餐
我本身都想同佢換d人民幣順便聚舊

香港找換店冇錢換?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔識人情世故,如果想人帶食地道嘢,應該一早話俾人聽俾人有心理準備。

wcpcelia    發表於 17-7-11 12:01

大宅

DoReMi媽媽 發表於 17-7-11 11:43
唔識人情世故,如果想人帶食地道嘢,應該一早話俾人聽俾人有心理準備。

係呀!我都係好客之人!早d講我就唔使著曬只能在酒店活動範圍的高爭鞋 我身上仲揹左好重的電腦( 唸住吃完早餐順便去整)我都會做好research邊度有好嘢吃

佢咩都唔講就要我做地陪真係大驚喜。

DoReMi媽媽    發表於 17-7-11 13:37

珍珠宮

佢唔識做人囉

子爵府

畀面勳章

又不是經常見,你覺得有問題咪下次唔好見面囉。有時一家大細出外人多係好難就到!!或者佢都唔想既呢........

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

只能說, 兩個都是別有用心, 不聚舊也罷!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

heidys 發表於 17-7-11 11:30
佢地好興招呼朋友架

好興做順豐,幫人拎嘢,好興搵人幫手呢樣果樣,唔覺打攪人

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢冇講清楚係佢問題, 不過如果一心諗住聚下舊我又唔會太介意, 去邊食都一樣。

我跟你稱呼叫你係我老幾?定係叫聲阿嬸? <-- 叫Auntie咪得囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

臨時有變可能佢都唔想, 佢介紹姨媽舅母你識都係禮貌, say hello咪得囉, 駛乜諗自己係老幾

991129    發表於 17-7-11 15:37

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要同埋佢啲親戚一齊又怪啲既, 不過冇乜所謂啦, 去茶記食咪仲好過酒店食

人地同你笑吓好過唔彩你, 你都唔知同人講乜好, 咁人地都有機會唔知同你講乜, 咪當搭枱囉

琥珀宮

回覆樓主:

一擔擔

TRUBIMA    發表於 17-7-11 15:46

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

臨時改變我就冇所謂,反正都係食。
帶佢去行下都冇所謂。
但同埋D親戚就怪D囉,395識7。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

趙元嵩 發表於 17-7-11 13:27

同感...

珍珠宮

趙元嵩 發表於 17-7-11 13:27

說出重點

珍珠宮

回覆樓主

咁小事....其實約得去聚舊嘅都應該幾熟㗎啦!咁耐先見一次又有咩所謂喎!至於老人家想去食咩咪就下囉!
而且朋友同你介紹d親戚都好有禮貌好尊重你喎!又洗咩講到「老幾」咁難聽呢?

水晶宮

回覆樓主

其實呢,依家好多呢啲人。
我身邊真係大把,又好少有我呢啲咁識體諒人喎

首頁

尾頁

跳至