用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 5|主題: 56797

買BB野好迷網

複式洋房

國民生產總值:272

我12月預產期又是第一胎,遲點會準備買BB用品,但唔知要買乜,又驚買多或買漏,有無JM可以比下意見或者提供好用的品牌呀

大宅

國民生產總值:1699

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都想知!我預產期一月頭,依家只係望下D床仔同車仔。都唔知咩牌子好用同要注意D咩?

大宅

國民生產總值:1428

回覆樓主:

搵咗陪月未?
陪月會提供一些清單for BB 用品,產婦用品 ,走佬 和 坐月食材清單,我照果D 執。或者有些奶粉宣傳單張書籍有LIST,上網都應該搵到有,都幾多嘢吓。

複式洋房

國民生產總值:272

回覆 reallife 的帖子

我唔打算塭陪月呀,諗住返媽度坐月, 不過佢都好耐都無照顧過小朋友,所以都比唔到意見等我 google search 下先, thx

大宅

國民生產總值:1428

嘉連娜 發表於 17-7-11 10:21
回覆 reallife 的帖子

我唔打算塭陪月呀,諗住返媽度坐月, 不過佢都好耐都無照顧過小朋友,所以都比唔到 ...

http://www.lovegarden.com.tw/down/baby_back_backlog.htm

大宅

國民生產總值:1760

嘉連娜 發表於 17-7-11 10:01
我12月預產期又是第一胎,遲點會準備買BB用品,但唔知要買乜,又驚買多或買漏,有無JM可以比下意見或者提供 ...

我都係12月預產期第一胎,一樣唔知買咩,間中睇睇下,諗住遲幾個月買。

大宅

國民生產總值:1580

BKXmas勳章

同感...我edd11月尾⋯就算有個check list去到d鋪頭都迷網⋯年尾出世天氣會開始凍⋯但d衫仔被仔都仲賣緊夏天的⋯知道有好多野要凖備⋯但又好似冇野可以做到咁

珍珠宮

國民生產總值:45822

BKXmas勳章

回覆樓主

問下有b嘅朋友。好有用。

我就跟陪月list再加加減減,再問朋友。

別墅

國民生產總值:731

BKXmas勳章

Mandc 發表於 17-7-11 11:05
同感...我edd11月尾⋯就算有個check list去到d鋪頭都迷網⋯年尾出世天氣會開始凍⋯但d衫仔被仔都 ...

係啊!現在短袖多!

網上已開始有少許長袖袍仔賣了!
出曬長袖袍先買。

uniqlo開始有長袍賣了,但唔駛急
都係出世前1.5個月先買。

其餘既慢慢上網睇下人地d list
加加減減

我就唔買咩帶住,開頭無咁快用。
所以我主打買初生到1.5個月既野。
其餘坐月後再買.
我會係咁~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

國民生產總值:144

回覆樓主

我預產期都係12月,唸住8月bb展再睇下有咩啱買

大宅

國民生產總值:1548

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實冇乜野買,買最基本ge先,你唔介意2手衫就問下朋友有冇轉贈,唔需要買太多,bb大得快好快唔啱,我買咗幾套咋。床我買2手,都係幾百蚊,奶樽我到依家只係用緊3個,不過我餵人奶,如果餵奶粉預多2個都夠。我個b出世後用得最多片片,有d野我買咗都冇用過,最緊要睇自己有咩需要,有d真係唔1定要。

洋房

國民生產總值:56

BKXmas勳章

如果夠冬天二手衫/厚包被,手襪,可以買半打純綿和尚袍,底衫仔買新好啲
浴盆,探熱器,綿花球,抹pat pat 綿花,bb床,奶樽餵人奶就少啲,如餵母乳暖奶器也有用,奶樽清潔液,洗衣液在百貨公司bb展買會平啲
入院袋買一set 就方便啲

車仔/揹帶也不急買

大宅

國民生產總值:2997

BKXmas勳章

得閒可以行下一田或吉之島,有齊晒bb所需用品,衫仔就記得要買長袖嘅,唔需要多,slaes姐姐一定sell買足買多,距地實會話甘先夠著,但基本上啲bb衫仔通常今日洗聽日就乾,所以自己衡量好過,衫仔有便有貴,真係視乎自己點買。
留意一田或吉之島做減價活動先去買,慳返好多,12月前會有的

男爵府

國民生產總值:5697

BKXmas勳章

回覆樓主

我都係12月, d衫要等轉季先多d選擇,而家可以睇住床休、車仔先

水晶宮

國民生產總值:73933

BKXmas勳章

我覺得清單D唔使執齊,到時去BB睇下。

洋房

國民生產總值:74

Mandc 發表於 17-7-11 11:05
同感...我edd11月尾⋯就算有個check list去到d鋪頭都迷網⋯年尾出世天氣會開始凍⋯但d衫仔被仔都 ...

我都係11月尾
衫仔:包肚衣、和尚袍買左10件左右 3-6m size
另外買左兩件包被,一厚一薄嘅被仔。
仲有一啲長袖包腳嘅連身衫。
BB出世時有底衫+長袖衫+袍仔+被仔應該好夠了。

別墅

國民生產總值:796

ILLUMA Inspired by Nature勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

睇下親友送d咩黎。差d咩再去買仲好。

衣物唔駛買定大個著,淨是買啱身啱天氣就得。有錢係手唔會無得賣。

複式洋房

國民生產總值:292

BKXmas勳章

回覆樓主

我預產期又係12月,不過咩都未買,諗住遲少少先都唔怕

侯爵府

國民生產總值:22787

BKXmas勳章

回覆樓主:

個人經驗,bb冬天出世要比夏天出世預多2,3件衫,因為冬天衫厚,又成日唔夠陽光好難乾,唔想買太多衫可能有需要準備埋烘乾機。初生b一日換3,4套衫好平常,會嘔奶,最大鑊係爆屎片

侯爵府

國民生產總值:22787

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果bb唔係好大隻超過8磅,底衫買0~3m已足夠,貼身少少舒服d,冬天夾衣就可買3~6個月,因為遇岩超凍天氣著多件衫+尿片,0~3m pat pat會扣唔埋
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎