自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我呢份工做左差唔多2年, 而家想搵過另一份, 但係同事之前講過9月會去旅行, 如果我真係搵到工加埋一個月通知走既, 8月尾可以走人, 雖然我同個同事關係唔好,不過咁做我會唔會好衰?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

話我衰我都會走
感激遇上你~

大宅

公司冇雙糧?
我都做左2年不過會等到新年先走~

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

佢哋去旅行關你乜事,又乜咁衰喎,如果你揾到新工, 更加大條道理要走。

別墅

回覆 imcd 的帖子

公司轉左新政策, 冇左13個月糧, 變左做花紅, 但睇今年既生意好唔店, 同埋我轉工主要原因係同同事關係唔好, 好難夾

別墅

回覆 kiko_mami 的帖子

其實我都預左會比同事兜口兜面話架啦, 要做成個月衰人囉

子爵府

回覆樓主

既然關係唔好,梗係諗自己先啦!

別墅

回覆 SARIDON 的帖子

因為個部門得我同佢兩個人, 不過你講得岩, 為左自己著想先

男爵府

回覆樓主:

講真 你搵到工走大條道理 仲要你同個同事關係唔好tim
你辭唔辭職 同佢有無得放假無必然關係
佢之後有無得放係公司同佢再deal

不過 你預左呢個月會難捱 如果佢因為你走而無得放應該會仲多說話聽 小心

伯爵府

回覆樓主

辭工之後,同事就變陌路人喇,為自己著想啦,唔理得咁多……

別墅

回覆 ltp00222 的帖子

而家都好多說話聽啦, 公事上佢覆個電郵都比佢啄住哂

伯爵府

happtstar 發表於 17-7-11 10:49
我呢份工做左差唔多2年, 而家想搵過另一份, 但係同事之前講過9月會去旅行, 如果我真係搵到工加埋一個月通 ...

佢去旅行與你何干,如個個月有人放假,咪唔駛走~唔駛理佢,唔想做落去就走

別墅

回覆 laiyee6121 的帖子

真係唔想做, 而家日日都好怕返工, 好怕有電郵同電話搵我, 我講d咩佢都聽住, 收線就話我, 所以我而家好積極搵緊工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然關係都唔好,點解會幫佢諗埋既?

梗係自己諗自己啦,至於公司,佢自會安排啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

回覆 my005 的帖子

關係唔好, 但未至於咩都唔講, 總之佢就好麻煩, 你講得岩, 由得公司理

my005    發表於 17-7-11 11:55

伯爵府

happtstar 發表於 17-7-11 11:37

真係唔想做, 而家日日都好怕返工, 好怕有電郵同電話搵我, 我講d咩佢都聽住, 收線 ...

如果對方咁嘅態度,諗你個人都係(好淋)嘅人,真的忍受唔住就走罷,無謂咁辛苦,我仔在上星期五都遞辭職信,又係人事上的問題,對間公司冇歸屬感

別墅

雖然同呢個同事關係唔好, 但都想好黎好去, 一黎公司得好少人, 唔想搞到咁薑

別墅

就係因為人少, 我唔想下下都同佢硬碰硬

伯爵府

happtstar 發表於 17-7-11 11:54

就係因為人少, 我唔想下下都同佢硬碰硬感

係吖,同埋佢一定係做得耐過你la。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

俾一個月通知,公司可以請人啊。請唔請到就唔駛擔心啦,你都走了

首頁

尾頁

跳至