親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我想diy蠟筆,食甕缸雞,diy蔥油餅,同羅東夜市.
我住台北酒店,本身想包車一日去宜蘭.. 但老公話想自己去,其實自己去方唔方便?
要點去? 我只知搭台鐵去宜蘭,岩唔岩?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 11:08
我想diy蠟筆,食甕缸雞,diy蔥油餅,同羅東夜市.
我住台北酒店,本身想包車一日去宜蘭.. 但老公話想自己去 ...
先上 google 找「宜蘭交通」,景點就去佢地官網睇,呢幾個地方,唔係自己去唔得,不過真係煩同埋你要自己做下功課搵資料,
特別係兩個 DIY 地方。

你可以自己坐公交去到宜蘭/羅東再打的

複式洋房

回覆樓主:

來回費時呀,會唔會選擇係宜蘭住一天……

珍珠宮

beebeelai26 發表於 17-7-11 11:28
來回費時呀,會唔會選擇係宜蘭住一天……

都可以住一晚呀,因為我未訂酒店,

珍珠宮

shinku 發表於 17-7-11 11:20
先上 google 找「宜蘭交通」,景點就去佢地官網睇,呢幾個地方,唔係自己去唔得,不過真係煩同埋你要自己做 ...

我上網睇過diy好似好偏僻..睇完一舊雲咁..
加上宜蘭我未去過... 所以真係要搵下
我想包車,老公就想搭下台灣既交通工具感受下

禁止訪問

珍珠宮

JoKoKo 發表於 17-7-11 13:10
回覆 琋琋媽媽 的帖子

台鐵有快車 ( 約 70~90 分鐘, 要網上訂位, 基本上買唔到即開班次 )、慢車 ( 約兩小 ...

如果我第一日落機11點,再搭車去宜蘭果邊酒店放行李先出去,冇左半日,咁先開始玩,住一晚,第2日起身再玩,夜晚就番台北,會唔會唔好,
岩岩我都去左書店睇下宜蘭既書,佢有教台北點出發

珍珠宮

JoKoKo 發表於 17-7-11 13:10
回覆 琋琋媽媽 的帖子

台鐵有快車 ( 約 70~90 分鐘, 要網上訂位, 基本上買唔到即開班次 )、慢車 ( 約兩小 ...

如宜蘭住一晚,邊間會方便一點?唔需要太貴,因為都係夜晚訓一晚

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 11:31
我上網睇過diy好似好偏僻..睇完一舊雲咁..
加上宜蘭我未去過... 所以真係要搵下
我想包車,老公就想搭下 ...
呢兩個 DIY 地方,搵公交係真心煩,要花好多心思,呢兩個地方打的,
其他地方公交都還可以,
否則你要預多D時間羅

初步既公交,
可以用 google map 規劃行程工具搵,
教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

知道乜巴士公司既乜線去之後,
再去佢既巴士公司官網查番個條線既資料同班次咁

珍珠宮

shinku 發表於 17-7-11 14:21
呢兩個 DIY 地方,搵公交係真心煩,要花好多心思,呢兩個地方打的,
其他地方公交都還可以,
否則你要預多 ...

唔該晒你

珍珠宮

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 14:19
如宜蘭住一晚,邊間會方便一點?唔需要太貴,因為都係夜晚訓一晚
住一晚當然好多D,其實宜蘭都好多景點,可以玩好幾日。
無話邊間唔邊間好D,
只要近車站就OK啦,
如果你想去羅東夜市就搵近羅東車站既,
兩個地方都係附近,
咁你要出番台北都方便

珍珠宮

shinku 發表於 17-7-11 14:23
住一晚當然好多D,其實宜蘭都好多景點,可以玩好幾日。
無話邊間唔邊間好D,
只要近車站就OK啦,

如果住羅東車站果邊,我去diy都方便?

珍珠宮

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 14:25
如果住羅東車站果邊,我去diy都方便?
唔方便,diy 個到住邊都唔方便

不過羅東車站就有巴士去 diy 個到羅

珍珠宮

shinku 發表於 17-7-11 14:27
唔方便,diy 個到住邊都唔方便

都好呀,thx,如果我宜蘭住2晚,咁一日去晒2個diy還是分2日好?另外見到整蜜棧都好似幾好..

珍珠宮

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 14:32
都好呀,thx,如果我宜蘭住2晚,咁一日去晒2個diy還是分2日好?另外見到整蜜棧都好似幾好..

...
視乎你打的包車定公交,行車時間唔同,排到既景點數量同次序都唔同。

你可以用上面個規劃行程工具,
輸入景點位置或名,
先了解下幾個景點所在位置,
同埋交通時間先。

唔知道交通時間既話,
講乜都無用

珍珠宮

shinku 發表於 17-7-11 14:41
視乎你打的包車定公交,行車時間唔同,排到既景點數量同次序都唔同。

你可以用上面個規劃行程工具,

晏少少試下, thanks

別墅

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 14:15
如果我第一日落機11點,再搭車去宜蘭果邊酒店放行李先出去,冇左半日,咁先開始玩,住一晚,第2日起身再玩 ...
我就係第一日11點落機直入宜蘭, 住一晚, 第二日玩到4-5點出台北啦~ 不過我2老5大3小, 所以包車方便D~

wcpcelia    發表於 17-7-13 11:54

珍珠宮

Amamme 發表於 17-7-11 17:51
我就係第一日11點落機直入宜蘭, 住一晚, 第二日玩到4-5點出台北啦~ 不過我2老5大3小, 所以包車方便D~
...

落機後你去到宜蘭幾多點? 你住邊間酒店?我睇到呢間好似都方便

別墅

琋琋媽媽 發表於 17-7-11 17:55
落機後你去到宜蘭幾多點? 你住邊間酒店?我睇到呢間好似都方便
我未出發呀, 我預機場包車直到宜蘭個半鐘, 希望2點到~

我住民宿呀, 優的休閒民宿, 車程十幾分鐘到羅東夜市, 唔算好方便但小朋友應該鍾意~

大宅

回覆樓主:

民宿房東同我講台北去宜蘭搭首都客運方便過搭台鐵,係台北市政府站搭去大約50分鐘就到礁溪啦

首頁

尾頁

跳至