用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 34|主題: 238935

陀得有啲吃力,驚有產前抑鬱

別墅

國民生產總值:538

唔知點解有咗之後身體差咗好多
可能因為自己都有30幾歲
陀得有啲吃力....
有時覺得好辛苦就會發好大脾氣
但好彩老公都好就我
不過有時個肚一有小小唔舒服自己就會亂諗好多嘢
搞到個人放鬆唔到同失眠
好驚個BB有事....
我會唔會有產前抑鬱

大宅

國民生產總值:1792

BKXmas勳章

回覆樓主

有左之後係有可能抵抗力差左,我第一胎都係。醫生話bb搶哂我d抵抗力,於是我陀時病到死下死下,但照超聲波時個bb好似好開心跳哂舞咁...
失眠會令你更弱,你身體唔好愈擔心瞓唔到,就愈易病。我都試過,所以瞓唔著就直接起身睇下電視電影,唔好只係等自己瞓著,做其他野做到攰先瞓。
我大肚時好弱,連我婦產科醫生都話我特別差過人,但生完我bb健康過我。有時約下朋友,做d同大肚無關嘅野,個人會輕鬆少少。

別墅

國民生產總值:606

媽媽你要放鬆啲吖!你嘅心情係好影響BB架,你都想BB一出世係開開心心架喇

大宅

國民生產總值:4963

我果時都係三十幾歲先陀第一胎,係比後生嘅爭少少,同埋比較高危所以好多野都要CHECK得好小心

伯爵府

國民生產總值:19886

BKXmas勳章

回覆樓主:

盡量做自己想做嘅野啦…
我覺得大肚,真係對心情有好大影響,我諗番自己大肚時,真係成日喊,乜都唔開心,又亂諗,脾氣又差,好彩身邊人都包容我咋。。。

大宅

國民生產總值:1754

回覆樓主

我好明妳心情。我都成日驚,擔心bb,高齡第一胎已緊張,仲有流啡肚痛又胎盤低,又完全冇胃口食正餐,淨係冇益嘢先食倒。而家成日困喺屋企休息,心情有時難免煩燥,覺得人陀b我陀b陀到咁論盡!不過日子都要過,又唔想影響bb,所以我成日提自己堅強d,保持心情平靜。妳都要加油,好多時係自己亂諗㗎咋,妳做d自己enjoy嘅事,分散注意力,唔好諗太多,加油呀!

大宅

國民生產總值:2071

之前我就係CHECK到BB有唔妥,果時嚇到我死,好彩之後無事,最尾朋友叫我去儲臍帶血,話將來有啲咩事都可以醫,後尾我去咗陳敏之果間度了解,原來發現佢係咁有用,之前唔聽真係一知半解

複式洋房

國民生產總值:200

我而家都陀緊BB呀~一出街就好熱好辛苦媽媽加油呀!

複式洋房

國民生產總值:138

BKXmas勳章

我都係第一胎,無心得可分享,不過我自己而家都陀緊,4W時其望嘔到12W,12W時其望嘔到20W,結果嘔足22W,嘔到水都飲唔到,仲嘔出血,要入院,出銜就會暈,咩都唔做得,老公又大細路,無人幫到我,我都好唔開心,但諗起肚入邊個B,為左佢好,為有咩都唔好理,寄然咩都做唔到,我搵自己有興趣既野,睇書,上網,學照顧BB,睇定呀B要用既野,已經摛到我好忙,都無時間諗負面野
而且係醫院見到好多人流產,仲有D人老公唔支持生B,我2個朋友生完第一胎後,唔可以再生到第二個,對比自己只是嘔,血色素一直唔達標,已經好好,所以成日同自己講,有咩事都都生左先算,唔好諗,年紀大唔大,無關係,我所講出事既人全部都係24-30歲的人,我自己就24歲,所以你都加油

別墅

國民生產總值:606

yingyingcao1122 發表於 17-7-13 11:24
之前我就係CHECK到BB有唔妥,果時嚇到我死,好彩之後無事,最尾朋友叫我去儲臍帶血,話將來有啲咩事都可以醫,後 ...
其實而家都開始好多人儲
因為講緊就算有起事上黎連細佬妹都可以醫
我果時就係因為呢樣野而吸引到我去儲
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎