用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.60%

義工

今日: 141|主題: 58085

懷孕初期出席喪禮

別墅

國民生產總值:583

BKXmas勳章

我婆婆剛去世,婆婆生前好錫我,雖然我現在已懷孕第10週,但我很想出席喪禮,我怕我唔出席我會後悔,我上網見話同法師講聲我懷孕,佢就會準備一set嘢俾我戴住,同埋會叫我迴避某啲儀式,但因為喪禮時,我未滿十二週,我其他親戚都未知我有咗,如果我同法師講,到時會唔會全部人都知我有咗?有冇jm可以分亨下經驗?

大宅

國民生產總值:1991

回覆樓主

我會去但唔會同法師講,因為你一迴避同戴左果set野就一定會比人知,你都唔想啦。

既是至親,就冇必要太多避忌,相信你婆婆都會好想你黎。唔熟既就去都無謂去。

我頭三個月都有入墳場,一樣冇事。

祝福你婆婆一路好走。RIP

大宅

國民生產總值:2565

colourless_gar 發表於 17-7-11 11:17
我婆婆剛去世,婆婆生前好錫我,雖然我現在已懷孕第10週,但我很想出席喪禮,我怕我唔出席我會後悔,我上網 ...

要同法司講
避開某d儀式
跟足法司指示
其他親戚知冇乜所謂
反正出席者都係親人
唔好太高調就得

禁止訪問

國民生產總值:1037

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:3242

BKXmas勳章

回覆樓主:

我試過 當時剛驗到2-3周 都有出席
工作人員會綁d野去你腰間
咁就係人都知架喇 其實壓力好大
不過至親 百無禁忌啦

別墅

BKXmas勳章

回覆樓主

多謝你地咁多位意見呀

侯爵府

國民生產總值:22064

BKXmas勳章

回覆樓主

如果係至親,百無禁忌,而且婆婆一定會保佑你地。該同法師講就講。

複式洋房

國民生產總值:134

回覆樓主

個陣我唔知自己有左 都照出席婆婆喪禮
仲要守夜 而家已經18週 bb係肚裡面仲好活躍

別墅

BKXmas勳章

回覆樓主

我都諗住同法師講聲,多謝大家

翡翠宮

國民生產總值:75144

BB防敏心得分享勳章 BKXmas勳章

婆婆一定會保佑你,到時同法師講下。

大宅

國民生產總值:2375

BKXmas勳章

colourless_gar 發表於 17-7-11 11:17
我婆婆剛去世,婆婆生前好錫我,雖然我現在已懷孕第10週,但我很想出席喪禮,我怕我唔出席我會後悔,我上網 ...

一定要講,知咪知遲早都知,嗰時我有左兩個月,公公過身,照講照做,啲親戚心知都無問,有啲儀式要回避一下,負責人會同你講,你唔講有咩事自己又唔安樂
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎