自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

曾幾何時,收音機陪伴我們成長,會把dj 視為偶像。

我經常收聽 RTHK 2, 發覺人手真的很緊促。之前梁榮忠暫別,成日找一些替工、嘉賓,到呀祖坐定,但又返唔足5日。其中有主持人放假,又找來不同的嘉賓主持,又或者呀一、波盛頂上。同樣地,<有冇搞錯>自從鄧健宏唔做,人手經常轉,施正加入後叫做(emoji)定,做幾個月又離職。made in hong kong, give me 5 亦如是。

所以李敏說得對,呢個係夕陽工業。而且宜家dj 無音樂修養,只會播派台歌,由朝到晚聽N 次。又成日亂講野。悶!

侯爵府

絕對同意! 由其係dj 質素好差,做節目就好似佢地自己傾計,自己講自己大笑,無深度,無資訊,歌及歌手亦不多介紹!

wcpcelia    發表於 17-7-11 13:58

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

Agree!!
點解rthk2 既人車輪轉??真係無嘢好聽
仲要成日loop派台歌,悶c.
得返3-5時段好d

琥珀宮

ChloeMa 發表於 17-7-11 11:45
曾幾何時,收音機陪伴我們成長,會把dj 視為偶像。

我經常收聽 RTHK 2, 發覺人手真的很緊促。 之前梁榮 ...

而家上網已經好多野睇,仲得鬼閒聽收音機咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

umama 發表於 17-7-11 11:58
Agree!!
點解rthk2 既人車輪轉??真係無嘢好聽
仲要成日loop派台歌,悶c.
我宜家最鍾意都係守下留情

mercurycc    發表於 17-7-11 17:59
123BBQ    發表於 17-7-11 14:54
samrtguy    發表於 17-7-11 12:06

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我公司可以聽收音機,好在重有RTHK5聽下,雖然悶D,起碼播既歌好聽

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實電台係自己令到自己夕陽, 首先近代嘅DJ言之無物, 代表人物係貴花田曾志豪仲有give me five 果一眾後生, 雖則話要比機會新人,但唔係下明顯無準備,見識少仲要串嘉賓,每每訪問都嘻皮笑臉打斷嘉賓談話, 唔尊重嘉賓之餘仲令到聽眾無心機聽落去。
近年比較似樣嘅節目係手下留情, 輕鬆搞笑請嘅嘉賓有水準,主持亦訪問恰到好處聽得令人舒服, 可惜呢啲節目買少見少

侯爵府

環保接龍勳章

港台尤其差啦..
舊人係公務員, 新人係合約/自僱.
新舊薪酬相差太遠, 無心機長做.
你睇貴花田呢D質素都做到咁耐就知港台越嚟越唔掂.

水晶宮

ChloeMa 發表於 17-7-11 12:02

係、當貴花田跟報紙讀都錯都可以長駐咁多年、你就知質素幾高。
好懷念以前、dj會介紹好多不同的好歌舊歌、好多刨書既晚上都係收音機陪我過

水晶宮

onlam2005 發表於 17-7-11 12:06
港台尤其差啦..
舊人係公務員, 新人係合約/自僱.
新舊薪酬相差太遠, 無心機長做.

似乎大家都好睇佢唔順眼
可惜現實係港台自己不思進取、只係成日話給打壓

Chirley    發表於 17-7-11 14:32

大宅

開心吸收勳章

大家都選擇噉電話look facebook,相比之下淨係聽聲又真係比較悶,
更何況而家聽歌咁方便,download個app就ok,電台難免變成夕陽行業

公爵府

回覆樓主:

偶爾加入一D嘉賓(新元素)好過成日都係固定長期果幾個吖!蠔仔同花田一日到黑都係曾小B、阿華、穎穎……真係好奄悶!開咪前又唔準備,亂吹水R人工

Chirley    發表於 17-7-11 14:33
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

回覆樓主

自LUK sir 退休後 二台好多個節目質素差左。

jc2009    發表於 17-7-13 11:53

子爵府

回覆樓主:

乜仲有DJ (DISC JOCKEY) 咩? 依家果班只可以叫做節目主持(高級d)或者報章轉述(中級d),又或者讀稿員(永遠低級)。

水晶宮

回覆 onlam2005 的帖子

貴花田當年揀咗唔做公務員, 因為以前秘撈仲搵得多過港台人工.

水晶宮

winner128 發表於 17-7-11 12:11
自LUK sir 退休後 二台好多個節目質素差左。
所以宜家唔聽晨光, 以前luk sir 率領鵬仔, 嘉明, 羅啟新, 好好聽, 又好笑

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ChloeMa 發表於 17-7-11 12:02

陳伯好親切又鬼馬,饅頭,飽飽兩姊妹好可愛
淡淡的來, 好好的去 ....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好小聽收音機,係最近七人車音響壞咗播唔到歌,買餸時先會聽一陣收音機。

子爵府

回覆樓主

我聽cr2 仲ok.

水晶宮

Mrs.Chan 發表於 17-7-11 12:10
偶爾加入一D嘉賓(新元素)好過成日都係固定長期果幾個吖!蠔仔同花田一日到黑都係曾小B、阿華、穎穎……真係 ...
最蔽客串一, 二集果D, 點會諗去做好個節目? 都係插科打渾. 如果好似did did 姐咁, 長期又唔同

首頁

尾頁

跳至