用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5943|主題: 927621

負能量爆燈

別墅

國民生產總值:737

BKXmas勳章

返工唔開心,無得轉

同老公表面無事,但其實好多野唔夾,心事好少揾佢傾,唔對住佢我反而輕鬆舒服

我老爺屋企唔當我係屋企人就梗架啦

但估唔到我嫁左之後連我媽媽都當我係外人,好似得返家姐阿妹先係佢個女

努力去揾興趣、做運動,諗住有d野寄託,做運動可能會開心d

但完全無用

好耐無笑無開心過,成日無啦啦因爲好少事喊

仲有咩方法可以幫自己

大宅

國民生產總值:2025

BKXmas勳章

回覆樓主

睇笑片/煲劇可以暫時忘記唔開心
以前我會睇running man,
你可以揀自己有興趣既節目睇,卡通片都得

另外,約朋友食好野,食得滿足個人都開心d

至於屋企人,同老公約下放假日子一齊出去住番晚,唔一定要好遠,去迪士尼/澳門2日一夜都ok,relax為主,中間有機會就同老公講下嗲下自己唔開心的事。如果佢既反應係你唔鐘意既就即刻stop,免得破壞左個假期,番黎先一次過再用文字what's app佢知。

珊瑚宮

國民生產總值:104316

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

如果自已怕面對問題,內心便會更痛苦~

平時有問題困擾時,會想盡方法面對問題,先自已諗下為何會這樣,找出問題所在,用盡方法解決佢~ (自己退後一步會海闊天空)

每個人的人生總不停遇到困難問題, 勇敢面對解決困難,才能做到積極的人生~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

lesleynissi 發表於 17-7-12 07:33
睇笑片/煲劇可以暫時忘記唔開心
以前我會睇running man,
你可以揀自己有興趣既節目睇,卡通片都得

記住一樣 : 你對人好人,別人便對你好~

首先要自己行前一步,積極付出了總有回報的~

唔好怕蝕底, 唔好斤斤計較,尤其是親人, 能做到的都盡量幫人及關心別人~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

國民生產總值:89411

食得好勳章 開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

大力大力 發表於 17-7-12 07:44

平時有問題困擾時,會想盡方法面對問題,先自已諗下為何會這樣,找 ...

正能量

珊瑚宮

回覆樓主:

或者去拜下黃大仙 ,可能(心理上)好一啲~

解鈴還需繫鈴人,問題一定在自己那裡,如果自己不想辦辦法去解決,妳便活在痛苦之中~

妳的人生還有那麼長,一定要積極面對,尋求解決方法,妳令到身邊人開心 ,妳便會開心的~

逃避更會痛苦,積極面對困難才是生存之道~

買基金真係好傷

男爵府

國民生產總值:6945

BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-7-12 07:44

平時有問題困擾時,會想盡方法面對問題,先自已諗下為何會這樣,找 ...

同意 。樓主加油俾心機(emoji)

翡翠宮

國民生產總值:93729

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 BKXmas勳章

黑衣天使 發表於 17-7-11 13:13
返工唔開心,無得轉

同老公表面無事,但其實好多野唔夾,心事好少揾佢傾,唔對住佢我反而輕鬆舒服

點解無得轉? 政府工?
兩公婆無溝通只會越行越遠!

侯爵府

國民生產總值:22843

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-7-12 07:47

你對人好,人未必對你好!
幾多人齋take,唔give!對人抱希望,只換來失望。

fattymama    發表於 17-7-12 08:11

大宅

國民生產總值:1713

BKXmas勳章

大力大力 發表於 17-7-12 07:47

我一直嘅宗旨系人對我好,我對人更好。但我對人好又唔見人對我好朋友利用我的同情人呃我錢則。僱主利用我的善心苛扣我人工 令我對人越來越冇信心

珍珠宮

國民生產總值:42154

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

返工唔開心,無得轉

搵套笑片睇下,行運超人、鄭中基d戲咁。唔好以為冇用,其實無無聊聊笑一餐,都有少少治癒作用,「笑」呢個動作都可以讓人開心、放鬆。

幼稚    發表於 17-7-12 10:00

公爵府

國民生產總值:28201

BKXmas勳章

返工唔開心,無得轉

睇醫生

珊瑚宮

jodyfan 發表於 17-7-12 07:59
你對人好,人未必對你好!
幾多人齋take,唔give!對人抱希望,只換來失望。
...

係~

有些人是這樣,如果自己用斤斤計較心理做人,便會唔開心~

我就唔會因為一小撮人,去改變我對別人的態度, 所以做人要選擇朋友,但如果是家人父母/ 老爺奶奶, 就只可認命,因為這是冇得選擇的,只有盡量去適應,目標把冰山劈開~

有朋友父親教子女, 千萬唔好對人好 ,而我老父就教,你對人好 ,人哋就對你好, 所以有些人的人生,便順風順水,全無遇到困難 .......

在佛學上,行善積德,因果循環,我相信就是這樣的~

買基金真係好傷

大宅

國民生產總值:1400

對住老公同屋企人咪嗲吓,試吓唔提啲唔開心嘢~活在當下咁去享受呢一刻~~女人最忌諗得太多~~你開心~你身邊人都會感受到~~
親愛的我多麼幸福 人海中能夠遇見你

大宅

國民生產總值:1009

BKXmas勳章

返工唔開心,無得轉

以前夾唔夾架?

子爵府

國民生產總值:11554

BKXmas勳章

返工唔開心,無得轉

剪下頭髮, 減肥, 扮靚。 我之前都好唔開心, 減左肥心情靚好多。 仲有自私d就會開心d

伯爵府

國民生產總值:18106

BKXmas勳章

回覆樓主

換個角度睇,你今日仲係無穿無爛係咪都應該值得開心?

大宅

國民生產總值:3687

BKXmas勳章

回覆樓主:

也像我很糾結的公事 此際回頭看 原來並沒有事

大宅

國民生產總值:1350

BKXmas勳章

回覆樓主:

做善事做完自己都會開心d

水晶宮

國民生產總值:60177

BKXmas勳章

回覆樓主:

去旅行,其他野咩都唔好理,自己想點就點係最好!我都捱左一段艱難甚至抑鬱既日子
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎