母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

天氣熱,開冷氣訓覺。
但朝早就抱阿b去無冷氣既地方訓。
可能因為咁一冷一熱,搞到阿b流鼻水。
但已經流左成個禮有多,d人話帶佢睇醫生都無用,佢太細個(岩岩滿月無耐),醫生唔會開藥,bb會自然好咁話。

想問係咪真係唔好24小時開住冷氣俾阿b??
阿b感冒,佢自己要幾耐先會自己好返?

水晶宮

想問係咪真係唔好24小時開住冷氣俾阿b??

個人覺得唔係, 最緊要係通爽, 風扇四圍轉都ok咖, 再唔係係床上鋪涼墊

阿b感冒,佢自己要幾耐先會自己好返?

唔知, 個個唔同, 但如果係嚴重就睇醫生, 等醫生判斷, 之前我仔咁細病都有睇, 最主要係問可以點做, 藥就醫生照開, 但佢會教食幾多點食好, 唔食都得..

伯爵府

冷氣有定溫嗎? 太熱/焗都要開

我仔一出世已會同佢噴鼻同吸鼻
可以試試

子爵府

Yeung師奶 發表於 17-7-15 23:22
天氣熱,開冷氣訓覺。
但朝早就抱阿b去無冷氣既地方訓。
可能因為咁一冷一熱,搞到阿b流鼻水。
其實夏天在香港,成日都會一冷一熱,無法避免。反正避無可避就由得佢啦。

bb 得個幾月大,如果病情唔太嚴重,醫生未必會開藥。但如果你覺得好困擾,我覺得都可以帶bb 睇醫生睇下醫生點講啦。

通常感冒正常最快都要一星期先好返。佢未病好之前,你唔好俾佢去人多的地方,亦唔好俾咁多人見阿B,要密密餵母乳,俾多d 抗體佢。我個b 八個月,上兩個星期都係病左,發燒咳打乞嚏。醫生有開藥,再加上我俾佢食多d 母乳,幾日就好返了。

大宅

回覆樓主:

我b未滿月都比家姐傳染咗,流鼻水小小咳,幫佢噴鼻同吸鼻,飲多啲人奶,個幾星期先好。最重要check住有冇發燒,發燒要即刻去急症。冷氣我都係長開,不過隔幾個鐘會開換空氣

複式洋房

QQwing 發表於 17-7-19 19:47
我b未滿月都比家姐傳染咗,流鼻水小小咳,幫佢噴鼻同吸鼻,飲多啲人奶,個幾星期先好。最重要check住有冇發 ...

咁幾多度先為止有發燒?

大宅

QQwing 發表於 17-7-19 19:47
我b未滿月都比家姐傳染咗,流鼻水小小咳,幫佢噴鼻同吸鼻,飲多啲人奶,個幾星期先好。最重要check住有冇發 ...

噴吸鼻用邊隻?

大宅

Joycecls 發表於 17-10-13 05:43
噴吸鼻用邊隻?

噴鼻用海豚(睇清楚有分唔同歲數用)

吸鼻就用有兩條軟喉嗰啲款,咩牌子冇所謂

大宅

Joycecls 發表於 17-10-13 05:43
噴吸鼻用邊隻?

可以用little remedies既潔鼻套裝,佢有齊鹽水噴鼻劑同吸鼻器,newborn都可以用,mannings同watsons都有得買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊