夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係單身中女 , 都想結婚 , 戀愛經驗唔多 , 自己自破碎家庭長大所以對婚姻冇信心 , 我好保護自己的
見到呢度好多人既婚姻都不如意 , 令我更擔心 , 唔敢同人開始

見到 jm 話婚前大家都好好的 , 但婚後對方突變 , 搵小三 , 打老婆 ...

除左大家成日講既緣份外 , 仲有咩心得可以分享下 , 應該點揀一個適合既另一半 ?

thanks

別墅

唔好諗到婚姻咁灰啦
我覺得係因為婚姻唔愉快先會上網呻
好地地上網有乜好同人講?
我身邊都有好多朋友係破碎家庭長大,
但係都能夠搵到對佢好既另一半
心得我就冇喇
但祝福妳

子爵府

回覆樓主

冇乜心得。婚姻是否美滿,冇人可以寫包單。不過人生苦短,緣份到點都會試一次。但要知道拎得起放得低。

fattymama    發表於 17-7-20 09:19

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無得咁講架喎, 鬼唔知最好搵到個樣貌中上, 有財力(仲要捨得俾錢老婆), 專一, 對你/你屋企人好, 事事以你為先, 無不良嗜好, 識tum你開心
但有得以上條件既人, 一早被人mark晒/結晒婚啦, 無對象既又會唔會揀你呢?
正所謂你揀人, 人揀你, 姻緣無可能set死個框框去揀, 無一條公式去計算架
我只會用2個字去總結: 命水
其實好多jm都好幸福美滿既, 只係唔會成日擺上網講0者

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

咩條件都好,婚後太多變數,有小朋友、轉工等因素都會令人變(不論你或佢)所以好難界定任何條件!當然拍拖時溝通到,相處到,人品唔差先再諗結婚啦!我見有JM婚前對另一半不滿,以為結婚生仔會定性,最後想離婚既例子大把!

珊瑚宮

畀面勳章

TiffChan 發表於 17-7-19 22:31
冇乜心得。婚姻是否美滿,冇人可以寫包單。不過人生苦短,緣份到點都會試一次。但要知道拎得起放得低。
...

完全同意

複式洋房

回覆樓主:

我信好醜命生成,你每行一步都是個天ㄧ早安排好。

瑪瑙宮

缘份到就走5甩,5使諗太多。

伯爵府

我就覺得命水係好重要嘅一環,
但自己要保持清醒理性都係好重要囉.
唔好覺得單身或者獨身係失敗嘅人生,
嫁得唔好真係單身好過.

男爵府

咁想問下 , 咁搵到個人品 ok , 大家又有一定了解 , 相處都 ok , 係咪就可以結婚 ? 定係要點先應該結婚 ?

男爵府

回覆:大家對揀另一半(結婚) , 有咩心得

我見識到現在新世代,都係試吓同居生活先睇到真正啲一面?呢个係我今時今日見解,不喜勿插!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amychan784 發表於 17-7-20 09:41
咁想問下 , 咁搵到個人品 ok , 大家又有一定了解 , 相處都 ok , 係咪就可以結婚 ? 定係要點先應該結婚 ?

...

拍到覺得穩定想再進一步時,一定要識埋對方屋企人先,特別係未來6299,姑奶姑仔
了解下各人性格,會唔會好難相處,男友愚唔愚孝
再摸索下經濟背景,會唔會成家人等你男友俾好大份家用供養,欠債要男友還,供細佬妹讀書,唔會有能力同你結婚搬開住就要速逃除非你有能力又唔介意貼俾佢

fattymama    發表於 17-7-21 10:10

珍珠宮

開心吸收勳章

amychan784 發表於 17-7-19 20:19
我係單鳥中女 , 都想結婚 , 戀愛經驗唔多 , 自己自破碎家庭長大所以對婚姻冇信心 , 我好保護自己的
見到呢 ...

每個人人生所行嘅路都唔同嘅,A行嘅路又未必啱B,所以冇得一概而論,但如果妳問我點先為之適合,我覺得能夠做到同對方一起時覺得「舒服」係最重要。即是二人相處時完全唔感覺到有稜角出現,大家都互有默契,知道對方嘅想法,無需猜度對方諗咩,可以好直接咁同對方講出自己嘅感受係好重要的!

咁樣講可能會抽象咗少少,但係正如啲人話生仔好痛,但自己未生過,就只係夠聽生過嘅人去形容有幾痛一樣,真係要試過先知道有幾痛,不過我係男人,只可以用睇見到痛嚟形容囉!

不過樓主,有好多事情唔可以因為怕而唔去試嘅,細個學行都會跌,但呢個係學行嘅過程嚟,最非妳天賦異稟,否則成功失敗都係十分平常。妳斷估唔會因為食飯啃親而以後都唔食飯的!
百花叢裡過,片葉不沾身。

瑪瑙宮

amychan784 發表於 17-7-20 09:41

...

你覺得 OK 就 OK .

男爵府

開心吸收勳章

搵好老公條件好簡單, 記住 .. 要有錢, 之後都係要有錢, 最後都係要有錢, 咁樓主既老公一定係好老公.

mini1204    發表於 17-7-20 16:09

公爵府

amychan784 發表於 17-7-19 20:19
我係單鳥中女 , 都想結婚 , 戀愛經驗唔多 , 自己自破碎家庭長大所以對婚姻冇信心 , 我好保護自己的
見到呢 ...

經驗就係.......媽寶的男人不能嫁,否則你總有後悔日,除非對方的媽媽與我有同樣的品格。

瑪瑙宮

美之選468 發表於 17-7-20 12:47
經驗就係.......媽寶的男人不能嫁,否則你總有後悔日,除非對方的媽媽與我有同樣的品格。
...
尼个我都同意, 唔好揀太痴呀媽或佢屋企人的男人.

珍珠宮

不如去睇掌相, 如果相睇到話婚姻唔好就唔結婚.
不過, 我相信,拍拖, 結婚呢樣野系好多女仔既死穴, 個個女仔都想結婚, 但呢一代既男女, 個個都唸左自己先, 自私自利, 又點可以同人結婚呢!

fattymama    發表於 17-7-21 10:12

大宅

我三十中離過婚,明年再婚...我覺得揀一個老公係要睇埋佢父母家人呢個係真,如果佢屋企係融融恰恰開心既,佢對自己頭家都會想好似自己原生家庭一樣,第二就係睇佢身邊朋友,第三睇佢肯唔肯洗錢係你身上同對你家人好唔好...

子爵府

回覆樓主

一次不忠百次不用。

首頁

尾頁

跳至