夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我日日做到隻狗咁(做家務,湊仔,買餸煮飯)冇停手!c6返工返黎似大爺咁款......嘔血!又冇手尾,又唔幫手凈係識打機玩電話!
究竟係未我前世欠落,今世返要還債....

男爵府

每個全職主婦係要扮演吾同角色,好聽就萬能,背後就做死人。
媽媽,老婆,工人,家庭補習老師,廚師,家事顧問,新抱,雜工,家長。

萬級辛苦,全年無休,外傭起碼有假期。
別以為"所謂顧家"比家用就一了百了!

以下做法得嗎?
妳:老公,如果你吾幫手,不如請工人喇!太多野兼顧吾到,
  依家吾係一日半日,係長期性,我都需要抒緩休息。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公道d講, 其實老公搵錢/ftm各有各辛苦既, 唔好講到淨係得ftm辛苦, c6返完工唔會攰咁
而且當初決定做ftm前, 唔係應該有共識點樣分配家務咩? 雙方都ok先會辭工做ftm架嘛
而家你頂唔順, 可以再提醒c6幫下手囉, 同佢講如果佢唔幫手, 你一個做唔晒, 咁你寧願出去返工, 叫c6請工人返黎湊仔做家務吧, 佢應該會醒水

瑪瑙宮

1 你都去做野,請工人
2 置d自动吸麂機,洗碗機幫手

複式洋房

回覆樓主:

我成日都有呢種感覺!不過好過以前有人幫我手但係無自由既感覺!如果真係累既話叫無c6幫手!因為我c6同你c6一樣架

大宅

瑤瑤~ 發表於 17-7-21 02:02
公道d講, 其實老公搵錢/ftm各有各辛苦既, 唔好講到淨係得ftm辛苦, c6返完工唔會攰咁
而且當初決定做ftm前, ...

呢樣我同意, 大家要有共識, 唔好之後怨

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

aztecs 發表於 17-7-21 09:05
呢樣我同意, 大家要有共識, 唔好之後怨

就係囉,同埋家務呢d做少一兩樣唔會好大件事啫,搵到代替品咪得囉
好似話買餸煮飯,辛苦既咪唔好日日煮囉,間中叫外賣或者出街食都得啫
吸塵辛苦既咪買自動吸塵器囉,洗碗又可以用機
再唔係請個鐘點幫手又得
我就唔會為左家務攪到自己咁勞氣,影響夫妻關係

伯爵府

我做ftm前老公會付責洗碗,熨衫同吸塵.
當我做ftm後我就完全唔洗佢做啦.
如果太無手尾我會出聲架,
不過我一家三口,工夫唔多,老公又無乜要求,
唔想執屋咩明日至執囉,
唔好俾太大壓力自己.

大宅

yoyo1161 發表於 17-7-20 23:51
我日日做到隻狗咁(做家務,湊仔,買餸煮飯)冇停手!c6返工返黎似大爺咁款......嘔血!又冇手尾,又唔幫手 ...

覺得辛苦就真係要呻下. 從另一角度睇, 返黎似大爺咁會做成壞榜樣, 小朋友可能會覺得返完學回家也可乜都唔做, 再差啲就當媽咪係工人. 但屋企整潔人人有責. 試下叫C6 負責一部份, 睇佢肯唔肯. 祝你好運!

男爵府

SorenLorensen 發表於 17-7-21 09:57
覺得辛苦就真係要呻下. 從另一角度睇, 返黎似大爺咁會做成壞榜樣, 小朋友可能會覺得返完學回家也可乜都唔 ...

同意

象牙宮

same here

伯爵府

我日日做到隻狗咁(做家務,湊仔,買餸煮飯)冇停手!c6返工返黎似大爺咁款......嘔血!又冇手尾,又唔幫手 ...

有啲男人係覺得養頭家,返屋企就可以做大爺你有冇試過開口叫佢幫呀?

男爵府

回覆樓主

其實一個主外一個主內我又覺得無問題喎,自己返工都知辛苦啦,放工緊係想休息下或者做自己想做旣野,所以我會做曬所有家務等佢放心返工

男爵府

好彩我C6平時都肯幫手做下家務,唔係肯定累死自己

男爵府

究竟係未我前世欠落,今世返要還債...
我念我都係

複式洋房

明白,你地需要溝通
大家要傾下,對屋企有咩睇法
而唔係你做少幾樣可以解決到的

侯爵府

我就比較懶,平時無乜做家務,老公放假一齊大清潔

大宅

我又返工又做家務, 真係攰爆 ><

時思沙沙    發表於 17-8-1 09:39

大宅

瑤瑤~ 發表於 17-7-21 09:40
就係囉,同埋家務呢d做少一兩樣唔會好大件事啫,搵到代替品咪得囉
好似話買餸煮飯,辛苦既咪唔好日日煮囉 ...
咁大前提系要個老公都識體諒老婆先得囉,有d老公唔係架,做少樣家務都俾佢話,一唔系就嫌呢樣果樣做得唔好,出街食得多又話嘥錢,煮餐飯有幾難姐咁講,呢d野系相對,同埋工人亦都唔系話請就請,我覺得女人揀得做ftm多數都系想自己湊返d仔女唔想交俾外人,我c6同樓主c6一樣系屋企都大爺咁款,講真我都會覺得返工大晒咩,你地返工都有放工放假既時間丫,放假時幫少少忙又有咁難?我c6就淨系識得叫我咁辛苦咪返工請工人囉,鬼唔知咩,但我系呻還呻,咪又係寧願辛苦都唔想請工人湊,但唔通連呻下發洩下都唔可以咩,返工既咪又系呻返工d野,唔通又系一句唔好做囉咁呀?

伯爵府

回覆樓主

幾時都話,冇工人既ftm,真係情願返工。咩都要自己做,仲要冇人認同你辛苦

首頁

尾頁

跳至