夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我都有同感,我做ftm主要係想自己湊返小朋友,但發現每日買洗煮切掃地拖地曬衫摺衫等家務做到自己又累又炆又困身又陪小朋友時間唔多,咁辛苦唔知為咩。
無針水又話無水飲,食飯煮好裝好湯又話無筷子點食,衫無摺地下有垃圾野未執好唔會幫手,識佢五年,床單換唔超過十次,做到身水身汗冲個涼想抖下又死埋黎想親熱
吵過冷戰過都無咩改善,唯一係佢搵到錢會比足家用,放假會同我地去街,早收工會幫手睇下小朋友呢d優點,不過感覺越來越失望,無咩感情,得過且過
小朋友9月開始返半日n了,希望會輕鬆d,儲下錢,對自己好d...

大宅

回覆樓主

我要返工,放工放假要做家務,簡中買餸煮飯。有時去99食。以前請過工人,但次次99都豬多麻煩,鬧工人,樣樣嫌。當然工人都係懶的,結果無個做得長。而家無請了!
但C6 有時當我係工人,飲水都開聲要人酙水。
小小事又黑我臉!

侯爵府

yoyo1161 發表於 17-7-20 23:51
我日日做到隻狗咁(做家務,湊仔,買餸煮飯)冇停手!c6返工返黎似大爺咁款......嘔血!又冇手尾,又唔幫手 ...

咁大怨氣又唔開心,不如自己返工出錢請工人湊小朋友做家務

男爵府

我日日做到隻狗咁(做家務,湊仔,買餸煮飯)冇停手!c6返工返黎似大爺咁款......嘔血!又冇手尾,又唔幫手 ...

我都以為自己係一名工人

別墅

絕對認同喺香港做ftm我覺得好淒涼。。。

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

完全明白,好日唔同你講野,一講就好似殺左佢全家咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

有咁嘅想法,會越唔開心,佢一無是處,顧唔顧家,爛滾,爛賭?

男爵府

DHA勳章

我都明,而家要比多點野佢做先得

公爵府

回覆樓主:

頂唔順就要出聲,冇si忍,好容易兩公婆出問題嘅,有時需要打聲講畀佢聽,妳有幾唔滿意,冇屈係個心度

男爵府

ivycwl 發表於 17-7-25 22:37
幾時都話,冇工人既ftm,真係情願返工。咩都要自己做,仲要冇人認同你辛苦
...

返工放工都係你做晒,只係夜d開始做。到時就連工都唔想返

男爵府

ninachu 發表於 17-7-30 11:56
咁大怨氣又唔開心,不如自己返工出錢請工人湊小朋友做家務

未請過工人會幻想工人幫你做晒家務照顧好頭家,放工返黎剩係食飯沖涼瞓覺自由時間,事實而家香港既女傭係幫唔到幾多。就算有女傭,返到屋企都仲有好多野做唔好彩仲要賠錢受氣

侯爵府

wanmm323 發表於 17-8-5 18:49
未請過工人會幻想工人幫你做晒家務照顧好頭家,放工返黎剩係食飯沖涼瞓覺自由時間,事實而家香港既女傭係 ...

我有工人,佢100%幫得手

侯爵府

wanmm323 發表於 17-8-5 18:49
未請過工人會幻想工人幫你做晒家務照顧好頭家,放工返黎剩係食飯沖涼瞓覺自由時間,事實而家香港既女傭係 ...

反而你幻想太多工人負面信息,可能係因為你未請過工人

珍珠宮

我成日都咁同c6講~

大宅

回覆樓主:

我有工人,我6點返家,我就同女玩,姐姐熨緊衫,之後煮飯,7:40有飯食,食飽後同女睇電視,8:45入房陪瞓,9:00女瞓著,我就自己時間,煲韓劇上網,1030-11:00瞓覺!

姐姐朝早就清潔,洗衫,去街市,不用煮早午餐,都幾爽架!但我對清潔都幾嚴謹! 下午就我媽過來,幫我睇女及協助女做功課! 我女8歲,5點返家,6點已做完功課

男爵府

其實自己出來做野比$請個工人,是否就可以解決?

複式洋房

回覆樓主

你搵啲時間抖下啦,人會攰要休息下架嘛!
啲C6應該係結婚前喺屋企有阿媽搞掂晒!以為屋企健全既面貌係變出黎!

複式洋房

又要湊小朋友又要做家務真係好辛苦。

有冇諗過家務自動化?例如買部冼衣乾衣一體機,洗碗碟機,吸塵抹地用iRobot。呢D都係有限錢,但可以慳返好多時間。再間中請個鐘點幫輕下已經好好多。

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

在職媽媽仲慘, 無工人........ 做晒.........

首頁

尾頁

跳至