想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

GIG2017 發表於 17-7-22 13:19
回覆 breadmother 的帖子

我今年結婚就來第七年,相信我曾經的困惑,我的掙扎也不會比你少. 一路走來,我 ...

講得好好呀(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 breadmother 的帖子

嗯.我會的.謝謝你.

別墅

唔知比唔比分享 youtube link..呢首歌係我小X最痛苦果陣一直陪住我...
https://www.youtube.com/watch?v=8UX2mMdxLXQ

好想同大家分享...頭一句"挫折有你許可,要讓祝福漫過" 當時真係聽到我好嬲..我睇唔到有咩祝福lor 唔該, 我剩係知道上帝果刻拎走左我最緊要既野...但慢慢好感受到 "人生到了絕處,才知道愛的深處"....雖然過程辛苦, 身心都痛, 但我而家望回頭, 會感恩上帝讓我經歷到佢, 改變左我一d 野...

<祢許可>
挫折有你許可,要讓祝福漫過,
至死痛楚,要將生命加多。

你破碎我一切,卻換上更多恩惠,
榮耀路徑必有淚涕。

誰肯放棄自救,才將救恩識透,
葡萄被壓才得釋放,釀出新酒,
人生到了絕處,才知道愛的深處,
才能盛載神恩豐滿傾注。

希望各位jm 都努力! 信心功課我都仲努力學習中...大家努力..!!

別墅

回覆樓主

其實呢個係神嘅一個試煉,ivf係其中一個方法令你容啲有bb,我都係做ivf,感恩一次成功了,喺ivf過程同埋bb出世都好順利!最緊要雙方check到如果有問題盡快去處理佢,如果唔係愈大愈難有!

大宅

HIHI,
我是主內的姊妹,
懷第一胎時努力祈禱,
到第二胎太忙,最後流產,
當中會問自己很多問題,
最後一過結論,
神比得你一定你能承受,
有時不是自己問題,
只是BB不想來,
可能BB本身有問題,
心中都會問,
是否自己不好?
卻要信主比最好時候比你,
各位加油

子爵府

回覆樓主

謝謝樓主開這個post,這些事情很難在教會找到姊妹分享。看著大家的分享,把我心裏一直的爭扎都說出來,眼淚就忍不住流。我們都不孤單,在主裏我們都有盼望!

大宅

Mamaskhy0011 發表於 17-7-27 11:51
謝謝樓主開這個post,這些事情很難在教會找到姊妹分享。看著大家的分享,把我心裏一直的爭扎都說出來,眼淚 ...

係,在教會真的不知怎樣説,有時同牧者講他們也覺得順其自然,神比就比你。完全唔明白當中的渴望及掙扎,我更加不感轉去夫婦團契,因他們大部分也有孩子,我怕自己更加不開心。

複式洋房

breadmother 發表於 17-7-27 11:59
係,在教會真的不知怎樣説,有時同牧者講他們也覺得順其自然,神比就比你。完全唔明白當中的渴望及掙扎, ...

不育問題比較難以啟齒向他人訴說,支援相對缺乏,真的只有同路人才能明白。我也經歷了4年的折騰,每個月由盼望變成失望,再看著自己年齡漸長,機會好像愈來愈渺茫。雖說醫學昌明,就算是醫生也只可幫助增加懷孕成功率,不能操控生命的來臨和終結,只有神才能主宰最後成敗的關鍵。

三次IUI落空,不得不嘗試更昂貴更具風險的IVF。感謝主在不育歷程上的帶領,第一次放胎成功了。

沒有人想遇到錯折,不過原來我的經驗,為受相同問題困擾的朋友帶來了希望,也讓我的信仰更堅固。

相信神會給你們作最好的安排!

別墅

回覆樓主

備孕3年,試過1次化學,1次小產,全部自然,期間亦有驗身,見中西醫生,食中藥,supplements等等,係2016年6月打算ivf開針前發現自己懷孕,並2017年頭順利生左個女,神會在最適合的時間給你,但是自己都要積極同放鬆心情!

大宅

Cannonak 發表於 17-7-26 14:22
唔知比唔比分享 youtube link..呢首歌係我小X最痛苦果陣一直陪住我...
https://www.youtube.com/watch?v=8U ...

好多謝你嘅分享,首歌聽完我好感動,上年嘅六月BB離開咗我,BB當時差唔多12週,我簡直接受唔到,我好怨恨神點解攞走BB。到現在一年有多我還在學習,可能神想比一D經歷我。

當我聽到以下的歌詞,我彷彿明白一D野

你破碎我一切,卻換上更多恩惠,
榮耀路徑必有淚涕。

葡萄被壓才得釋放,釀出新酒,
人生到了絕處,才知道愛的深處,

謝謝

大宅

小小其 發表於 17-7-28 10:35
好多謝你嘅分享,首歌聽完我好感動,上年嘅六月BB離開咗我,BB當時差唔多12週,我簡直接受唔到,我好怨恨 ...

感恩開了這page 後可以讓我們一起同行守望。加油

大宅

totoro_voyager 發表於 17-7-28 06:49
備孕3年,試過1次化學,1次小產,全部自然,期間亦有驗身,見中西醫生,食中藥,supplements等等,係2016年 ...

放鬆心情其實也是最難

男爵府

生命是天父所賜, 人類智慧有幾高都創造唔到生命開始和終結。我最後亦是做了IVG+PGS 才成功。呢幾年我不斷反問神點解要傷害我,自己都快要離開衪。到絕望的時間神蹟出現。。。我永遠都不會忘記以前的苦難經歷,因為我要時即警醒謙卑, 唔好理所當然。神已為我安排了所有。

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=19476225

大宅

20170101 發表於 17-7-28 14:01
生命是天父所賜, 人類智慧有幾高都創造唔到生命開始和終結。我最後亦是做了IVG+PGS 才成功。呢幾 ...

看完了,你好叻比我一早放棄了,恭喜您,願天父大大祝福小孩子和你家

大宅

breadmother 發表於 17-7-28 13:26
感恩開了這page 後可以讓我們一起同行守望。加油

謝謝

大宅

20170101 發表於 17-7-28 14:01
生命是天父所賜, 人類智慧有幾高都創造唔到生命開始和終結。我最後亦是做了IVG+PGS 才成功。呢幾 ...

你好叻,睇見你的經歷就覺得自己的痛相比起你實在差太遠,我會繼續為二寶努力,需然已是高齡

當初的我都不明白追子之辛,因仔仔來得好順利,但今時今日的我完全能深切體會,什至會問我是否不能再生育,那種驚慌是不能言喻。

現在的我好軟弱,一次的小產,一次的化學懷孕已寧我身心皆疲,希望神在這條道路上給我指引,不致迷失。

別墅

hellowbb 發表於 17-7-22 18:15
我嚟緊會做ivf。開始時都會爭扎。之後再睇返好多牧者的分析,我覺得只要不棄置胚胎就ok。但問題是如何控制 ...

我先生不是基督徒,但我堅持不可棄置胚胎,不可犯罪得罪上帝,老公都支持我

大宅

abbykong1234 發表於 17-7-28 20:43

我先生不是基督徒,但我堅持不可棄置胚胎,不可犯罪得罪上帝,老公都支持我
...

請問你做咗ivf未?最後抽卵和胚胎數目如何?

別墅

小小其 發表於 17-7-28 10:35
好多謝你嘅分享,首歌聽完我好感動,上年嘅六月BB離開咗我,BB當時差唔多12週,我簡直接受唔到,我好怨恨 ...
有時啲經歷可能真係有主的旨意同恩典, 我先生不是基督徒, 當然我平日都有同佢分享福音, 但我地既小X經歷令到我地更近, 而家佢雖然都唔話自己係基督徒, 亦唔會開口講信祈禱, 但佢而家晚晚都會攬住我為我地2個祈禱, 呢樣野好寶貴呀! 所以破碎完真係有更多恩惠....
另外都好感恩樓主JM開左呢個post...大家分享一齊互勉!

別墅

hellowbb 發表於 17-7-28 20:52
請問你做咗ivf未?最後抽卵和胚胎數目如何?

我在台灣做了一次抽卵 有15粒 最後8粒成為胚胎
但放左兩次 第一次唔成功 第二次小產
黎緊會再抽第二次卵 係香港做 有些緊張 願上帝看顧

首頁

尾頁

跳至