家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

年輕時在銀行工作,街外人借樓按要成10%,銀行職員就定息2%,因此畢業幾年就已買樓,而且借到盡,每月供佔去入息60%, 基本每月無錢剩!

96年尾入市,97年中已大升30%,感覺非常不正常,但賣樓等於放棄银行福利,每月减少近萬元補貼,又想香港樓市只有升不會跌,一於冇有怕,繼續持有,不貪幾拾萬利潤!

可惜97金融風暴爆發,很快便由賺錢變負資産,如不是在銀行工作,沒錢補差额已一早被强拍!但金融風暴後,銀行界風聲鶴淚,人人自危,不停出現裁員潮!一旦被裁,哪有錢補差额,哪有錢供樓?!每天營營役役,膽儃心驚,日子過得很幸苦!

因買的是抄家盤,逆市重災區,最高跌剩三成!眼見數個業主被银行迫倉攪唔掂而選擇跳樓,情境還是瀝瀝在目!

雖然有幸避過被銀行裁員,但已成驚弓之鳥!試問一般人人生有幾多個两百萬可輸?!加上街息跟银行職員已無分别,工作亦從没有安全感!因此,一等樓價升至不再是负资産即變賣,賣完已是两手空空,輸足三成手期及白供了十一年利息!金融海啸的到来更令我確認必須減債及減壓!不要再重複第二周天!

(太長,待續)

男爵府

回覆樓主:

諗起都恐佈!

男爵府

回覆樓主:

一切都是命!

大宅

97金融風暴的確恐怖, 至今仍猶有餘悸!

大宅

知天命 發表於 17-7-22 11:44
年輕時在銀行工作,街外人借樓按要成10%,銀行職員就定息2%,因此畢業幾年就已買樓,而且借到盡,每月供佔 ...

很多人刀係果時搞到家變,你不是自己一個

大宅

年輕時在銀行工作,街外人借樓按要成10%,銀行職員就定息2%,因此畢業幾年就已買樓,而且借到盡,每月供佔 ...

留毛

子爵府

心盲最可怕。

珍珠宮

大宅

不過宜家市場氣氛同97時差唔多,D人都係想盡辦法買樓。

子爵府

小弟1996年生日買入人生第一層樓,當時25歲, 手頭上只係揸住唔夠四十萬cash,當時層樓係樓花,係將軍澳,一房一廳,樓價128萬, 當時唔知自己點解咁夠膽, 仲記得由96年到97年果一年層樓未入伙已經狂升,到97年收樓果陣遇上金融風暴, 當時候因為層樓有問題發展商肯退訂, 睇住樓價暴跌通街蟹貨, 當時心諗自己在一間上市公司工作,叫做工作穩定同埋 當時人人都驚被炒失業,但係自己就升職加薪, 所以即使樓價不停創新低亦膽粗粗周圍去睇銀主盤, 由於當時喺灣仔返工,所以當時睇中一個灣仔修頓花園500幾呎建築面積兩房銀主盤,當時開價170萬, 結果佢都拍賣場俾人係咁搶,由170萬追到260萬,自己驚死唔敢高追,之後再睇中另外一個銀主盤,藍田匯景建築面積五百幾呎頂樓海景,開價180萬,當時 心諗280萬之內希望可以拍到, 結果去到拍賣場由180萬好快啲人已經叫到280萬, 去到呢個價冇人夠膽再出, 當我正在 猶疑之際, 拍賣官已經宣佈成交, 後來又睇中另一個銀主盤喺土瓜灣帝庭豪園, 當時叫價190萬, 上到去參觀當時真心覺得間屋有小小可疑,因為喺度聽嘅中間堆咗非常高嘅衣物, 我心諗會唔會喺業主係嗰度自殺,所以嗰度有血跡要冚住佢, 死蠢嘅結果就係搞到自己唔敢去買, 結果唔使講今時今日大家都知道以上三個地點係升到痴曬線

子爵府

回覆 baby668 的帖子

命中註定,算啦

股同樓都係 你想買果時它就升到癲
到你買左就牛牛皮皮,跟住又跌

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

聽故仔
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

多謝多位分享
還有嗎?

講真,好多人講樓價高但已經唔同97了

男爵府

想問一下銀行追補差價是在什麼情況下?在沒有斷工的情況下也會追補差價嗎

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

時也命也,好似而家d年青人,買唔到樓,覺得樓股只會升,上一背人先食到機遇,其實大家都經歷左好多起跌,唔好彩的到頭來一身債一場空

男爵府

alexissoto 發表於 17-7-23 20:32
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****
盞逼死人架咋喎

男爵府

小趴趴 發表於 17-7-23 15:08
想問一下銀行追補差價是在什麼情況下?在沒有斷工的情況下也會追補差價嗎
...

我正正就喺97年買過樓,只要你唔斷供,基本上唔會call loan,銀行只求做生意,逼到你破產根本無着數。

一生人點會咁順利?有波折就要面對,風雨後就要晴天,呢層樓沙士時期跌到得返4成,但早已供甩,今日樓價比買入價升咗250%,仲租比人個個月有租收,話之你跌到一蚊都唔值,who care?

男爵府

經歷過捱一層負資產樓,供10幾厘息既人,
當時真係有苦自己知

我地都係一樣走過來
稔番個時,3年先去1次旅行

首頁

尾頁

跳至