夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

biscuitmom 發表於 17-7-23 15:34
唔知呢到有無人决定唔要小朋友既呢 最近我要流産 老公見我心靈身體都承受傷害 而佢覺得反正我地收入支出本 ...

無小朋友都會有無小朋友嘅樂趣。最緊要係你地點諗,你地有更多時間去建立一個共同嘅嗜好

婚姻唔會係由個小朋友幫你去維繫,而係你地雙方努力。

40歲真係除非意外/好想好想要。否則都唔建議生小朋友。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

你老公非常喜歡小朋友,甘你呢?如果你都喜歡,不如比半年時間大家,順其自然,有就有,冇就冇!

琥珀宮

回覆樓主:

唔生

男爵府

回覆:没有小朋友的關係

唉!前人都說有仔趁早生,係致理名言金句,居冇定所,收入吾定,生咗又要求長老幫你揍重頭痛,請工人又話冇地方死未?

複式洋房

多謝大家分享大家睇法给我
我地有自己地方住所以其中重要一項開支就係供樓 我地已經唔怕遠唔怕舊但近年既樓價....(emoji)
至於有仔趁嫩生這件事 或許讀書事業可以靠自己努力 但感情事還是靠緣份 有時候我都問我老公點解你唔早D識我? 佢會講笑話個天玩佢...我地大家感情各自經歷左好多先遇到對方 我地拍拖年半就结婚了 年尾就兩週年!
我都係好挣扎我六十既時候小朋友先二十可能仲讀梗書 就算我自己唔退休住 都可能被人炒左 最近我身邊好多朋友既老公四五十歳被人炒左之後人工少一半....這是中年危機...

複式洋房

FennieMan 發表於 17-7-23 23:57
你老公非常喜歡小朋友,甘你呢?如果你都喜歡,不如比半年時間大家,順其自然,有就有,冇就冇!

...

我自己無好似佢甘鍾意 但也喜歡
我都有諗過唔好再用排卵纸 真係非常順其自然甘試幾個月 真的死心了就唔好後悔...

伯爵府

回覆 tammy2008 的帖子

呢d真係要過來人至明.想或恨要小朋友嘅一味諗有咗小朋友自己嘅人生就變得完整,
家庭又完滿,日日又幾幸福.
有時睇吓d新聞就知道做父母可能要面對嘅痛苦係多到你唔信.
你年紀又唔輕,經濟又唔係好好,

仲有老人家要靠你地,
跟住自己两公婆都變成老人家可能要靠個啱啱出身嘅仔/女養..............
諗吓都戥個小朋友辛苦
我好唔贊成乜嘢窮有養,
既然咁鍾意小朋友,
無理由要佢細細個就捱窮.

男爵府

回覆樓主

除非你好有錢,否則過左女35(男40)唔好生,35已經高齡產婦,bb同你本身都未必好,而且你至少要挨25年先可以甩身,60歲仲要為子女頻撲
拿,我個人覺得咋。

大宅

我都接近40才有B
的確有了B 係多了argue, 但個b 都為個家增添了無限幸福溫暖, 好難取捨

可能你要想想
- 愈過一年, 恨有小朋友的心就愈強
- 另一半未必肯為小朋友完全付出100% 時間/體力/金錢, 自己要有付出比老公多的準備

男爵府

回覆樓主

有小朋友都唔一定多話題,順其自然啦!

大宅

littlesumsum 發表於 17-7-23 17:32
我同老公都過40歲,結婚就快廿年,結婚時已經決定唔要小朋友。感覺輕鬆,到而家仲好有拍拖感覺。夫妻關係 ...

非常認同夫妻關係不會因為有無小孩而改變

大宅

biscuitmom 發表於 17-7-24 08:36
我自己無好似佢甘鍾意 但也喜歡
我都有諗過唔好再用排卵纸 真係非常順其自然甘試幾個月 真的死心了就唔好 ...

樓主,我同你年紀經歷都差不多,都係諗住順其自然半年,無就收工,兩公婆好好過活就可以了

別墅

40先來生都幾自我私,要仔女為你地老年埋單,好心就唔好生害人害物啦

別墅

回覆 人一名 的帖子

生左又點,18歲就自殺

別墅

人一名 發表於 17-9-13 15:48
回覆 人一名 的帖子

生左又點,18歲就自殺
有將心比心,你有得選都唔會選個無錢的人做父母啦,好心就唔好咁自私啦,無本事又要生仔女埋怨你地班窮一代生我出來托7咩

大宅

回覆樓主:

40歲唔好生囉!兩公婆幾好

珊瑚宮

畀面勳章

Nancy20090615 發表於 17-7-23 16:27
成 40 , 要為退休打算, 財政又唔算理想, 重有兩寶要孭, 老公又比我揀, 我會揀唔生. ...

認同

複式洋房

人一名 發表於 17-9-13 15:53
有將心比心,你有得選都唔會選個無錢的人做父母啦,好心就唔好咁自私啦,無本事又要生仔女埋怨你地班窮一代生 ...

你既回覆都幾唔尊重
第一我並不窮 只係唔係非常有錢果堆
第二你自己諗住要仔女養 我完全無甘諗係真心想要小朋友先問
第三 生小朋友除左年紀要考慮 我諗心地好壞影響更大

珍珠宮

回覆樓主:

其實最重要睇你自己甘唔甘心,好多女人懷孕而不幸流產,總覺得失去左一d嘢想盡快補返,所以好想快d再懷孕,如果你過到自己果關,我覺得生與唔生都唔成問題。

大家都係女人,你自己都知道40歲都唔算後生了,高齡產婦嘅風險亦高好多,不如試到年尾如果都無,就索性好好享受二人世界?

小孩絕對唔係維繫婚姻嘅工具,唔好諗住有小朋友,家庭就一定美滿

大宅

我生左之後同老公關係重差好多,之後你又要為小朋友打算,乜都係錢,你自己話會有幾開心?!

首頁

尾頁

跳至