親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎過台灣很多次, 今次主要比個仔玩不同既體驗活動, 去左誠品松菸店3次, 好好行, B 2有間烏冬店, 個仔去親都食凍烏冬加2隻溫泉蛋, 佢話好好味,碗烏冬既質感同平時食開既有少少唔同, 我冇特別喜好, 但仔鍾意就比佢食。
去誠品松菸店主要整DIY 既野,第一次去即場有得整陶瓷,因為有位, 但玻璃同整木既野就 要預約, 所以我地約左幾日後再來。陶瓷一整就整左2小時, 但我們都好 enjoy. 整好要燒好再寄去香港比我地, 大約2星期。價錢就睇你整邊款,大約NT$800-$2000一件。
整陶瓷間野叫'五行創藝陶藝工坊'
有 facebook, 可找找睇下有冇得預約。

大宅

回覆樓主:

如果有興趣,可以整拉杯, 但我們就只整用陶瓷泥整既。

wcpcelia    發表於 17-7-24 14:34

大宅

回覆樓主:

今日去左吹玻璃, 間野叫'坤水晶' 有 facebook 睇下有冇得預約。

wcpcelia    發表於 17-7-24 14:35

大宅

回覆樓主:

再整左木既野, 好多選擇, 好多人整一個有燈既木盒, 但仔要整一個行李牌, 間野叫'木匠兄妹木工房' 有 facebook, 睇下有冇得預約。

大宅

回覆樓主:

順便講下B2那層有間麵包店好出名叫吳寶春, 要排隊先入倒去, 最貴一個得獎麵包係NT $360, 另外有一d 麵包可試食, 都幾好食, 我買左個芒果包同荔枝包明天做早餐。

大宅

回覆樓主:

昨日去左鶯歌陶瓷博物館試左染布, 都幾得意, 但好遠又好熱, 要有時間先好去。

大宅

回覆樓主:

京華城出名係 baby boss, 但我仔已過左玩 baby boss 既歲數, 所以玩車同彈床, 車就NT $150玩6.5分鐘, 大型吹氣彈床就NT $350玩一日, 包埋1次空中大彈床。只玩空中大彈床就NT $150 玩3分鐘, 朋友話抵過英國玩。不過黎呢度玩就預左要燒錢。

子爵府

回覆樓主

可以介紹吹玻璃地址嗎?

大宅

tmtmtm 發表於 17-7-24 09:53
可以介紹吹玻璃地址嗎?

吹玻璃地點叫坤水晶, 可在 facebook search.睇下可否預先預約,地址是誠品松菸店2樓內。
如果鍾意整手作仔, 成層都有其他店可以整, 仲可以整皮革用品, 音樂盒,金屬裝飾等, 金屬野要12歲以上先可以整。仲有店比人畫油畫, 造紙都有, 設計自己既鞋都有。

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shuna 發表於 17-7-24 15:01

吹玻璃地點叫坤水晶, 可在 facebook search.睇下可否預先預約 ...
請問要預約嗎 ?

大宅

愛德華一世 發表於 17-7-24 15:55
請問要預約嗎 ?

要啊!造完第2日才有得取

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 shuna 的帖子

THX

珍珠宮

shuna 發表於 17-7-23 20:39
昨日去左鶯歌陶瓷博物館試左染布, 都幾得意, 但好遠又好熱, 要有時間先好去。
染布幾有趣 wor, 請問要預幾多時間 ?
我打算包車去鶯歌整陶瓷, 可以順便玩埋

大宅

1213 發表於 17-7-25 12:41
染布幾有趣 wor, 請問要預幾多時間 ?
我打算包車去鶯歌整陶瓷, 可以順便玩埋
...

染布要大約1小時, 佢有時段分, 一日得幾個時段,我好似係整1點半到2點半, 有網上預約的,如果即場買飛就先取飛, 等叫號碼

珍珠宮

shuna 發表於 17-7-25 13:25

染布要大約1小時, 佢有時段分, 一日得幾個時段,我好似係整1 ...
google 下先, 唔該晒

珍珠宮

shuna 發表於 17-7-25 13:25

染布要大約1小時, 佢有時段分, 一日得幾個時段,我好似係整1 ...
o .... 超齡 tim
此年齡限制1歲至10歲

男爵府

回覆樓主

嘩, 好好喔!

大宅

回覆樓主:

我上網打 誠品松菸店 完全搵唔到 樓主 講嘅嘢。
樓主 , 可唔可以 俾條 link 我 睇睇。

謝謝妳!

大宅

EstellaWong 發表於 17-7-28 13:38
我上網打 誠品松菸店 完全搵唔到 樓主 講嘅嘢。
樓主 , 可唔可以 俾條 link 我 睇睇。

要玩吹玻璃就打'坤水晶'
整木牌或有燈既木盒就打'木匠兄妹木工房'
整陶瓷就找'五行創藝陶藝工坊'
全部都有 facebook

大宅

shuna 發表於 17-7-28 18:00
要玩吹玻璃就打'坤水晶'
整木牌或有燈既木盒就打'木匠兄妹木工房'
整陶瓷就找'五行創藝陶藝工坊'

好的 , 謝謝妳!

首頁

尾頁