跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

請問5年內要過去住多久?

男爵府

熱血勳章

babymummyfc 發表於 17-12-8 20:41
請問5年內要過去住多久?

你限期前過去,住夠四年考埋試合格便可以入藉

複式洋房

wingzero 發表於 17-12-8 20:24
批後5年內要過去!否則可能要重新申請,張grant letter有註明land及最後期限
...

Land 我是可以的,我想問的是,如果我不急於入藉,我還需要5年內過去住(即係坐移民監)嗎?

男爵府

熱血勳章

babymummyfc 發表於 17-12-9 07:26
Land 我是可以的,我想問的是,如果我不急於入藉,我還需要5年內過去住(即係坐移民監)嗎?
...

如果你五年內唔過去你個簽證就會失效,你可能要再申請return visa但唔一定批除非有足夠理據

男爵府

熱血勳章

wingzero 發表於 17-12-9 10:10
如果你五年內唔過去你個簽證就會失效,你可能要再申請return visa但唔一定批除非有足夠理據
...

如果你果個係PR,過左去後住一排,覺得唔想入藉番來香港住可以的,但個pr visa係可以keep幾耐我就唔清楚了

男爵府

熱血勳章

wingzero 發表於 17-12-9 10:19
如果你果個係PR,過左去後住一排,覺得唔想入藉番來香港住可以的,但個pr visa係可以keep幾耐我就唔清楚了 ...

請留意PR Visa原則上係要續期,所以如果只係留左短時間在澳洲唔入藉,你就返嚟香港,你要確定你已經續左期先返嚟香港,詳情你最好再上官方網站刨下

複式洋房

wingzero 發表於 17-12-9 10:50
請留意PR Visa原則上係要續期,所以如果只係留左短時間在澳洲唔入藉,你就返嚟香港,你要確定你已經續左期 ...

想再問清楚,是要5年內住夠4年,還是5年內開始在澳洲居住就可以呢?

男爵府

熱血勳章

babymummyfc 發表於 17-12-9 12:45
想再問清楚,是要5年內住夠4年,還是5年內開始在澳洲居住就可以呢?

你要限期前過去澳洲住,住夠四年就可以申請入藉,如果短時間就想出境,你要先將visa續期,因為PRvisa好似只有5年期限

男爵府

wingzero 發表於 17-12-8 20:24
批後5年內要過去!否則可能要重新申請,張grant letter有註明land及最後期限
...

其實係到一到去個旅行都可以activate個visa, 個visa係for你travel, 5年後如果你唔入藉,你的status都唔會改變,只是想再入境時apply resident return home visa

男爵府

熱血勳章

kooliestgirl 發表於 17-12-9 14:10
其實係到一到去個旅行都可以activate個visa, 個visa係for你travel, 5年後如果你唔入藉,你的status都唔會 ...

我見網上話如果証明唔到你同澳洲還有強烈既聯系,個return visa未必批喎!(emoji)

男爵府

wingzero 發表於 17-12-9 15:01
我見網上話如果証明唔到你同澳洲還有強烈既聯系,個return visa未必批喎!(emoji)
...

係呀,但有個澳藉的小朋友+老公,personal tie都好strong la,我都無打算5年內搬去,只是因為買了樓,pr做mortgage個rate好d

複式洋房

kooliestgirl 發表於 17-12-9 15:57
係呀,但有個澳藉的小朋友+老公,personal tie都好strong la,我都無打算5年內搬去,只是因為買了樓,pr做m ...

我冇諗過批得咁快,一般聽人講要等幾年,現在有些心亂

男爵府

熱血勳章

kooliestgirl 發表於 17-12-9 15:57
係呀,但有個澳藉的小朋友+老公,personal tie都好strong la,我都無打算5年內搬去,只是因為買了樓,pr做m ...

有物業就應該算有力,但官網上有說明申請RRV必須要5年內有住滿兩年先會有機會批5年,否則只會批短期至一年的RRV,但可以續幾多次又冇說明,好confused

男爵府

wingzero 發表於 17-12-9 19:09
有物業就應該算有力,但官網上有說明申請RRV必須要5年內有住滿兩年先會有機會批5年,否則只會批短期至一年 ...

5年後先算啦,到policy可能又改了

珍珠宮

wingzero 發表於 17-9-4 18:27
好開心呀!啱啱收到通知做良民証!真係望穿秋水咁滯,想請問電郵上面寄件者就係CO嗎?因為我見佢ti ...
上網FILL IN FORM難嗎?咩叫良民証?

珍珠宮

Mis_ca 發表於 17-9-5 23:56
我先1個月多啲咋,不過我就親身去交表嘅
親身去交表嘅, 去邊度交呢?可以比個ADDRESS嗎?
我成日打去那個TEL:2185-6326 ..D STAFF個個唔識答的,問10題一題都唔識答.我又寫EMAIL問,無回應...都唔知去邊度問了..HELP!!!

洋房

Macusmama 發表於 17-12-11 17:09
親身去交表嘅, 去邊度交呢?可以比個ADDRESS嗎?
我成日打去那個TEL:2185-6326 ..D STAFF個個唔識答的,問10題 ...

而家已經唔接受親身交表

From 18 November 2017, Partner visa (subclasses 309 and 100) applications must be lodged online, via ImmiAccount.

男爵府

熱血勳章

Macusmama 發表於 17-12-11 17:06
上網FILL IN FORM難嗎?咩叫良民証?

良民証分兩種,hk良民証你同配偶要有Co封信才做得,另外果個係spouse在澳洲的良民証,immiac有AFP既link,只是填好間單資料就得,只係等收時間耐

珍珠宮

foolmoon 發表於 17-11-14 14:32
我去年12月親手入表,之後通知我驗身做良民証。但因為我同老公無聯名資產,所以再叫我補文件證明我哋關係。 ...
良民証-去邊度做的?。如我同老公也是無聯名資產,點PROVE我哋關係?。

首頁

尾頁

跳至