夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

愛輕如空氣 發表於 17-7-24 23:03
相識7年,拍拖2年

拍拖時我基本冇洗佢錢,養成習慣,到左婚後我洗佢錢就係錯嘅

唔好介意咁講,可能你老公只係想搵個女人結婚生仔,而係香港又搵唔到老婆,所以同你識左幾年先拍拖,可能現在佢同佢阿媽又怕你呃佢錢又怕你有身份證後走佬,所以任何錢也唔過你手,如果你真心鐘意佢,或者平心靜氣同佢傾下,究竟佢心入面點諗,而你亦可以有D打算。

伯爵府

hanbb 發表於 17-7-24 21:54
你由大陸嫁來嗎?沒有港幣?

一千元還要包bb用品? 既然你有工作能力,不如帶bb 回娘家吧,反正連你老公都 ...

我覺得係一單好常見嘅中港婚姻大家都有著自己的目標,男的想平娶老婆、女的想嫁來香港

男爵府

回覆樓主:

你係小朋友既媽咪,
你自己幫小朋友辦證件,(報失再申請)
出世紙都可以再去拎,
呢啲咁既垃圾,一早掉左佢啦,

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢兩母子似係一早有預謀昆你幫佢生bb, 然後要仔唔要乸
祝你好運

伯爵府

回覆樓主

其實你99咁唔鐘意你,又會同意你地結婚嘅?不過米已成吹,我覺得你老公唔係聽呀媽話,直頭係冇腦啦,自己個女都唔養

伯爵府

clyl03 發表於 17-7-25 00:00
我覺得係一單好常見嘅中港婚姻大家都有著自己的目標,男的想平娶老婆、女的想嫁來香港:mo ...

各取所需其實成日難明D人話走唔到,帶唔到小朋友走,根本好多都係唔捨得走,懶得去改變,死局!

男爵府

回覆樓主

認識這麼久都睇唔清個男人,只能怪自己太傻。

大宅

愛輕如空氣 發表於 17-7-24 21:16
我先生講:呢頭家系亞媽話事,我當然都聽曬她話喇 誰規定36歲就一定要有主見。

我同佢講的私密話,或者房 ...

我係你畀返1000蚊c6,叫佢食屎

男爵府

愛輕如空氣 發表於 17-7-24 23:15
當時我港紙用曬,成日湊女根本冇時間出街兌換

我有提過帶BB番深圳娘家,但佢亞媽唔同意,話一定要係香港 ...

明顯係搵你生b多咋喎,肯定唔係愛你囉,講真呢d人係香港一定係無女吼所以係大陸搵,你又唔好彩遇著佢....咁就.....唉....搵下社工睇下幫唔幫到你啦,祝你好運

公爵府

回覆樓主:

尼個係好特別的case,好特異的帖子。在BK未見過處於下鋒的大陸人!

好簡單啫,
1~ 幫B女報失及補領證件,返大陸自己湊大個女,離婚,同夫家/香港不相往來!

2~ 等香港身份證,留港搵老闆搵錢

妳投資錯誤嫁錯老公
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

QY08040408 發表於 17-7-25 00:30
各取所需其實成日難明D人話走唔到,帶唔到小朋友走,根本好多都係唔捨得走,懶得去改變,死局!
...
忍7年攞到身分證就立即有能力離婚

男爵府

回覆樓主

你c6 根本冇$,你要有所打算

伯爵府

beautytiny 發表於 17-7-25 10:49
你c6 根本冇$,你要有所打算

忍和等

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hi 樓主

我覺得你依家目前最需要解決係經濟問題, 如果你係FTM照顧BB, 老公每個月淨係比$1000你, 就算你無小朋友, $1000 for一個成年人都係唔夠的~~

假若你老公唔再加"零用錢"比你, 你真的要籌謀一下之後既日子如何~~

1) 家中父母可以幫忙照顧BB嗎? 那你可以外出工作賺錢
2) 你會如何處理你同你老公的關係? 保持現狀直至取得香港身份證, 還是辦離婚?
3) 如果選擇離婚, 相信你奶奶會叫你老公爭取撫養權, 以你的能力, 你覺得自己可以獨力照顧BB嗎?

男爵府

華華子 發表於 17-7-25 11:10
Hi 樓主

我覺得你依家目前最需要解決係經濟問題, 如果你係FTM照顧BB, 老公每個月淨係比$1000你, 就算你無 ...

根據法律多數會判俾香港人,因為法律覺得孩子跟香港人比較有利,趁香港人未申請禁制令前把孩子帶回大陸,18歲之前不再進入香港就得。
或者忍4-5年,拿到香港身份證再離咯。

首頁

尾頁

跳至