家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次買樓 第一次搵裝修...
想不到裝修原來要做好多事前準備...好彩搵到個幫到手既師傅...

由一開始單位報局 做唔做開放式廚房 到 選地磚、牆磚、廚櫃材料、石面.....

佢都肯一一講解 同唔厭棄我地好多問題問 仲帶我地去行街選物料

要選擇既野原來有好多...真係睇到花多眼亂!

到最後收樓時間同佢講既差唔多

完成收樓果日 真係好興奮 好滿意。

大宅

客廳d地磚好靚

侯爵府

2024年龍年勳章

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

伯爵府

FMC8868 發表於 17-7-25 15:46
想不到裝修原來要做好多事前準備...好彩搵到個幫到手既師傅...

唔算窩居喎!
裝修好雅緻,介唔介意講吓全屋幾多呎?

廚房唔用開放式,係咪怕油煙味污染客廳?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

裝修不錯呀! 最重要合自己心意.

複式洋房

sumbaby2011 發表於 17-7-25 17:25
唔算窩居喎!
裝修好雅緻,介唔介意講吓全屋幾多呎?
實用面積300尺唔夠
最後都係用左開放式,坐係廳到個感覺無咁細

複式洋房

回覆樓主

介唔介意講下裝修用咗幾錢

伯爵府

FMC8868 發表於 17-7-26 11:21
實用面積300尺唔夠
最後都係用左開放式,坐係廳到個感覺無咁細
你覺得個師傅價錢合理嗎?

子爵府

FMC8868 發表於 17-7-25 15:46

容我口臭講句,廚房白色配搭唔靚兼膠板好快變黃,除非樓主唔會日日煮飯,否則工作枱面白底一年後一定會變黃及染色,係非常難打理,重要工作枱下面放洗衣機,即係空心,個裝修佬明玩你,因為只要係工作枱大力切野或斬野,枱面塊石就非常之容易列

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

侯爵府

baby668 發表於 17-7-26 16:19

容我口臭講句,廚房白色配搭唔靚兼膠板好快變黃,除非樓主 ...

用得無蓬就唔會斬野啦,我屋企都係用白色有少少花粒,係會易污糟,一有污糟野要即刻抹,因為驚食色,我用咗4年都未黃,黃就預咗過多幾年實黃,但唔係想像中咁易黃

若曦    發表於 17-7-28 18:33
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

lovececing 發表於 17-7-26 18:12
用得無蓬就唔會斬野啦,我屋企都係用白色有少少花粒,係會易污糟,一有污糟野要即刻抹,因為驚食色,我用 ...

我洗手間都用白色枱面,结果奶晒野,放支剃鬚膏,竟然因為個剃鬚膏底有小小 生銹,就成個圓圈生銹色食咗落石面, 點清潔一樣冇用,好辛苦抹淡咗啲色,又到邊位因成日有水發黑同一撻撻,我只係用咗一年半咋。

重有樓主提到裝修師傅帶佢去揀材料,想測試個師傅係咪老實,一定要同師傅講我去深圳買材料,如果個師傅肯陪你上去,而唔係不停(水)你話深圳d材料唔得架,咁佢都無咁奸,我2015年尾用15萬淨係裝修廚房同洗手間,個扒在地上的屍苦極力(水)我,話大陸野本土內銷一定係劣貨,運落香港果d至係出去靓貨,就係咁俾佢(水)我差唔多全部材料係香港買,後尾我至發現原來同一件材料在香港賣$1000,深圳$500以下就買到,尤其是水龍頭,食水更加深,好彩尾期我 唔再聽佢講,自己上深圳買水龍頭,不銹鋼星盤,全部喺大陸買慳咗超過一倍, 最好笑個師傅仲同我講話,你個水龍頭喺邊度買呀,出水好靚喎,呢種貨色起碼要千五蚊, 我話喺香港梗係要千五蚊呀,大陸300蚊買到香港千五蚊嘅嘢, 跟住佢冇聲出

侯爵府

舊屋用左十年白色廚櫃無問題,拋光板易清潔。枱面我只用過云石,來緊裝修用corIan.我 Friend budget有限用大陸無縫石兩年白色用得幾好,日日煮飯無污糟,佢隻石唔渣,密度夠高。佢幾滿意。
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

回覆 baby668 的帖子

請問你洗手間 檯面用什麼物料?
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

回覆 lovececing 的帖子

我預咗斬野,點算?唔想用雲石,用咗好多年好悶好out.
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

Paris 發表於 17-7-27 10:51

我預咗斬野,點算?唔想用雲石,用咗好多年好悶好out. ...

我用石英石

子爵府

Paris 發表於 17-7-27 10:51

我預咗斬野,點算?唔想用雲石,用咗好多年好悶好out. ...

目前最硬物料一定係麻石, 如果經常 斬 嘢其他物料絕對不用考慮, 好似我廚房咁樣已經用上最硬嘅麻石,但係因為師傅係工作檯入邊冇加厚度板,斬野一樣會列, 所以絕大部分裝修佬做廚櫃都唔專業,

侯爵府

Elainelllam 發表於 17-7-27 12:36
我用石英石

我下次都諗住用石英石
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

lovececing 發表於 17-7-27 13:30
我下次都諗住用石英石

石英石比麻石硬度更差,斬嘢非常之容易列,我家姐唔信邪佢個檯面就係用咗石英石,結果一斬野 檯面就有大大小小不同嘅列紋

首頁

尾頁

跳至