夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

當律師說幫我Draft文件時,個心好唔舒服,我知道拖拉也是浪費丶委屈,我真的不值得被一個好男人愛嗎?

大宅

思樂冰 發表於 17-7-25 22:49
當律師說幫我Draft文件時,個心好唔舒服,我知道拖拉也是浪費丶委屈,我真的不值得被一個好男人愛嗎?
...

早幾年前我都有相似經驗,直到離婚程序完成後,轉左新工作,進修,搵下朋友,去旅行,慢慢俾自己復原,老土啲講,時間係最好嘅良藥
多做對自己有益嘅事,望返轉頭妳只會覺得係人生一個經歷

水晶宮

思樂冰 發表於 17-7-25 22:49
...

你絕對值得一個好男人去愛你, 所以首先要同賤男畫清界線

珍珠宮

Ms_peony 發表於 17-7-25 23:01
早幾年前我都有相似經驗,直到離婚程序完成後,轉左新工作,進修,搵下朋友,去旅行,慢慢俾自己復原,老 ...

我明白,只不過此時此刻有點無奈,但問題發現得早也可能是幸運吧

珍珠宮

tammy2008 發表於 17-7-25 23:06
你絕對值得一個好男人去愛你, 所以首先要同賤男畫清界線

知道,但冇曬信心,男人不可靠

侯爵府

畀面勳章

思樂冰 發表於 17-7-25 23:14
知道,但冇曬信心,男人不可靠

今次好似係你第二次離婚? 希望你之後有美好的生活,男人隨緣吧!

珍珠宮

o_____o 發表於 17-7-25 23:16
今次好似係你第二次離婚? 希望你之後有美好的生活,男人隨緣吧!

第一次

侯爵府

畀面勳章

思樂冰 發表於 17-7-25 23:17
第一次

你唔係有個仔仔但唔係你台灣老公嗎?sorry,可能我記錯了。

珍珠宮

o_____o 發表於 17-7-25 23:19
你唔係有個仔仔但唔係你台灣老公嗎?sorry,可能我記錯了。

我未同個仔爸爸註冊已經分開,一出世已經單親,個仔已經10歲了

侯爵府

畀面勳章

思樂冰 發表於 17-7-25 23:20

我未同個仔爸爸註冊已經分開,一出世已經單親,個仔已經10歲 ...

哦,唔好意思。如果真係唔適合,同你現任分開都好過一直不開心,希望你之後可找到個合適的人,祝福你

大宅

思樂冰 發表於 17-7-25 23:13
我明白,只不過此時此刻有點無奈,但問題發現得早也可能是幸運吧

我係過來人,好明白妳而家嘅心情
當時我都感到好無奈,但又要面對離婚的事實,內心有好多唔明白但問左都唔會有答案
後來我漸漸明白人生好多事係無得解,妳而家對男人無信心係好正常,傷口始終要時間復原

公爵府

思樂冰 發表於 17-7-25 23:20

我未同個仔爸爸註冊已經分開,一出世已經單親,個仔已經10歲 ...
印象中你台灣的老公對你很好的呀 ? 不是嗎? (我知道台灣99不好)早前你的狗狗走左他還特登飛返來香港陪你? 忙左成晚第二天又飛返去台灣上班 ? 是我記錯 ?

珍珠宮

美之選468 發表於 17-7-26 00:23
印象中你台灣的老公對你很好的呀 ? 不是嗎? (我知道台灣99不好)早前你的狗狗走左他還特登飛返來香港陪你? ...

之後一直埋怨我,嘈左好多次,又扔個電話比佢阿媽鬧我,一次比一次難聽,又鬧我唔適應臺灣生活關佢咩事,不過好多好hurt既說話我唔提了,心死了

珠媽    發表於 17-7-27 14:50

珍珠宮

Ms_peony 發表於 17-7-25 23:44
我係過來人,好明白妳而家嘅心情
當時我都感到好無奈,但又要面對離婚的事實,內心有好多唔明白但問左都唔 ...

講就天下無敵,之後就

大宅

回覆樓主:

我都好明白你,不過我已經放低左,時間可以幫到你,堅強D,支持你

珍珠宮

Angleman 發表於 17-7-26 01:03
我都好明白你,不過我已經放低左,時間可以幫到你,堅強D,支持你

明白,現階段會想起之前恩愛的點滴,可惜看清楚了,講到底有多愛

公爵府

思樂冰 發表於 17-7-26 00:47
講就天下無敵,之後就

你與台灣老公有沒有生小朋友?

珍珠宮

美之選468 發表於 17-7-26 01:06
你與台灣老公有沒有生小朋友?

幸運地沒有,如果有就慘了,十個月只見面一個星期,我也算任性?我不會跟奶奶搶媽寶,不過很多莫須有罪名,委屈又無奈,吐一下苦水而已

公爵府

思樂冰 發表於 17-7-26 01:11
幸運地沒有,如果有就慘了,十個月只見面一個星期,我也算任性?我不會跟奶奶搶媽寶,不過很多莫須有罪名 ...

如果他是媽寶就放他走好啦?否則大家一齊痛苦,你仔仔同意你離婚嗎?(印象中仔仔與你的感情很深,對嗎?)

珍珠宮

美之選468 發表於 17-7-26 01:17
如果他是媽寶就放他走好啦?否則大家一齊痛苦,你仔仔同意你離婚嗎?(印象中仔仔與你的感情很深,對嗎?)
...

媽寶到飛來香港陪我兩天也要大罵,根本冇將來,我試過適應,但奶奶很難相處,每天早上4丶5點起床要求我也一樣,但我本身好夜訓又失眠嘅人,我同老公出去食飯佢又唔鍾意,我同老公喺房佢又要我地出廳。我想call的士去搵我老公,問佢的士台幾多號電話佢都唔肯講,佢叫我行出大馬路就有的士,但行出去要行四個字,母親節我送手袋俾佢佢一句多謝唔該乜都冇,我請佢地食自助餐又一句說話都冇,佢覺得我入門就係要做工人,好似要貼大床咁,我自己喺香港生活方式同品質已經兩回事,我自己有物業,慣左自己揸車其實乜嘢都好方便,但奶奶成日要放棄香港一切,點解佢哋喺台灣乜嘢都冇,樓都係租人哋嘅,佢有孫有仔女就係人,我係香港夠係獨生女啦,我也有爸媽,咁我夠有個仔啦,點解永遠都係要我遷就佢哋姐,如果開心嘅我都會咁做,但根本完全當我外人,好難受!
我前C6仲鬧我搞到佢一家人就來訓街冇啖好食,話識左之後先咁折墮!其實仲hurt!我連次次飛機去台灣都自資!同我隻狗睇咗三次醫生,加埋九千我之後已經匯返八千俾佢啦,機票錢又係我出,返到台灣之後呢一個月不停咁埋怨,其實我同佢結婚我都知道佢係好窮,但係我覺得佢錫我同埋有上進心就已經夠,點知而家佢又學人哋這財仔,話這三萬台幣要還30萬台幣,又話因為我隻狗睇醫生,搞到租都冇交又話車都俾人拖走,我傷心到唔知點形容,狗火化五千,C6帶我隻狗睇醫生嗰陣,冇睇清楚我附近馬路環境就開門,我度門整成二萬幾,我一句都無怨過,當初仲叫我唔准做嘢話唔鍾意個老婆拋頭露面,但其實佢都根本負擔唔到我嘅生活,如果唔係我自己本身有積蓄我都餓死咗啦,我唔明點解佢一直講$,我嫁佢冇禮金冇結婚相冇擺酒連結婚戒指到而家都未有,就係因為當初覺得佢係真心對我有上進心覺得其他嘢物質都唔重要,更甚嘅事佢媽咪想我賣咗香港物業喺嗰邊幫佢個仔做生意丶生活,我覺得佢哋真係太自我中心太自私啦。所以其實係我自己單方面搞離婚

首頁

尾頁

跳至