夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實係好少事,我同老公不嬲都知對方行程表,咁啱呢個月我幾個朋友飯局(幾個都係全女班),講畀佢聽時無事,但去到食夜少少(係少少,仲有普通巴士返家)佢就成日銀過嚟

本身3個飯局今個月cut淨一個,仲問我做咩每個月要見朋友,我啞咗

到食飯個晚,食完走,上巴士同佢講,佢話我要反省要檢討點解咁多飯局,我廢事同佢嘈唔出聲佢就話呢樣個樣,跟手佢又講啲無關痛癢既野

今日冷戰第4日,好無聊,但我真心唔想氹佢,我做錯咩先,有朋友食飯,正常傾計,1個月1次,仲要係返工日子唔係突登出去,我要檢討啲咩?太多朋友?

大宅

回覆樓主

先了解下點解老公有咁嘅反應?
向好方面諗
佢想你陪佢多d先呷你朋友醋
只係表達方式唔好或者唔好意思講
可以嗲下佢
例如今個月出多咗街,下個月去少d陪佢多d
或者出街前應承佢幾點前返屋企(要做到)
適當撒嬌係女人最大武器
硬踫硬鬥氣會兩敗俱傷㗎

大宅

tinker1212 發表於 17-7-28 07:05
其實係好少事,我同老公不嬲都知對方行程表,咁啱呢個月我幾個朋友飯局(幾個都係全女班),講畀佢聽時無事 ...

問反佢做咩咁大個人都冇朋友冇節目

大宅

qee 發表於 17-7-28 07:17
先了解下點解老公有咁嘅反應?
向好方面諗
佢想你陪佢多d先呷你朋友醋

我明你講既野,平時我都係呢個心態,氹吓佢就無野,亦都因為知佢想我陪佢多啲,所以都cut淨1個飯局,到頭來都係畀佢講我做咩每個月要見朋友

仲要呢個月我返工好多麻煩野,同佢講佢只會叫我爆啦爆老闆啦,根本幫唔到件事。我真心只係想搵朋友傾吓咋,成日話我返工壓力自己攞嚟唔識去處理

真心攰

大宅

Sangpks 發表於 17-7-28 07:31
問反佢做咩咁大個人都冇朋友冇節目

佢話係為頭家放棄咗好多野。。。(潛台詞:你睇吓你嫁咗仲掛住同朋友食飯)

今次佢有講話要飯局佢日都有,日日都可以去飲野呢樣個樣,我真心想講你鐘意啦,但即係開火。。。所以我唔出聲

平時冷戰2日max...今次第一次搞咗幾日

大宅

tinker1212 發表於 17-7-28 07:33
我明你講既野,平時我都係呢個心態,氹吓佢就無野,亦都因為知佢想我陪佢多啲,所以都cut淨1個飯局,到頭 ...

有部份問題係你老公唔係一個好嘅聆聽者
你地下咗火先再講呢個問題啦
而家大家情緒唔好講乜都唔啱聽
我老公都唔中意我出街食飯㗎
一個月2-3次就會話我
我都覺得唔算多
但我會氹下佢,同埋盡量揀佢要返工嘅時間出去
大家一人讓一步啦~

瑪瑙宮

都5知嘈乜,又5係个个礼拜出几次。尼d野都要搅到冷战,冇謂。

瑪瑙宮

都5知嘈乜,又5係个个礼拜出几次。尼d野都要搅到冷战,冇謂。

大宅

qee 發表於 17-7-28 07:49
有部份問題係你老公唔係一個好嘅聆聽者
你地下咗火先再講呢個問題啦
而家大家情緒唔好講乜都唔啱聽

其實真係工作有壓力,係唔開心既,而朋友係同行,除咗呻仲可睇吓依家有無位跳槽個啲,所以我唔係食啲無聊吹水飯

但佢永遠唔明點解我要keep住咁多朋友

一嚟性格我係由細到大都易有朋友,二嚟我既工種真係識人好過識字架

我嬲係佢唔體諒,佢發脾四係我唔氹佢,有時都覺性別角色對調,同埋成日要我估佢點諗,我唔明呀,點解有野唔可以講出嚟

可能今次冷戰係好多野積埋啦

大宅

Nancy20090615 發表於 17-7-28 08:37

係勁無謂,都唔知點講好

男爵府

我發覺現今的男人大部份都很小器, 照樓主說只是一次平常的朋友聚餐, 而且今個月只是這一次, 有甚麼好生氣的? 真的莫名其妙.

瑪瑙宮

JessicaElla 發表於 17-7-28 09:25
我發覺現今的男人大部份都很小器, 照樓主說只是一次平常的朋友聚餐, 而且今個月只是這一次, 有甚麼好生氣的 ...

見下朋友, 又唔係經常, 又唔係通頂, 又唔係唔應機, 都唔知嬲乜. 做野識人好過識字, 某 d 行業更加係.

複式洋房

同我老公一樣

瑪瑙宮

我 ex 以前話過我, 你就黎變孤獨精, 話我唔約朋友去下街, 食下飯.

我 feel ok 咪得囉. 去得多又有人話, 好似樓主咁, 唔去又比人話. 痴線.

伯爵府

回覆樓主

你老公係迷太悶,比較內向架?成日想癡住你?坦白講,同朋友食飯真係好正常

大宅

tinker1212 發表於 17-7-28 08:55
係勁無謂,都唔知點講好

你c6好自卑

侯爵府

tinker1212 發表於 17-7-28 07:05
其實係好少事,我同老公不嬲都知對方行程表,咁啱呢個月我幾個朋友飯局(幾個都係全女班),講畀佢聽時無事 ...

我會即場答佢:我見過人係可以無老公/老婆既,但就未見過人係無朋友既
根本唔使搞到冷戰

大宅

JessicaElla 發表於 17-7-28 09:25
我發覺現今的男人大部份都很小器, 照樓主說只是一次平常的朋友聚餐, 而且今個月只是這一次, 有甚麼好生氣的 ...

莫名其妙。。。直情係我諗法

大宅

Nancy20090615 發表於 17-7-28 09:42
見下朋友, 又唔係經常, 又唔係通頂, 又唔係唔應機, 都唔知嬲乜. 做野識人好過識字, 某 d 行業更加係.

...

所以有時會好忟,但多數我都會氹佢既,只不過今次真係工作有啲煩野,我真心想搵個同行傾吓佢都咁。。。我都唔知可以做咩喇

大宅

empressbo 發表於 17-7-28 10:06
同我老公一樣

請問你會點應對?

首頁

尾頁

跳至