嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我考試過比佢坐充氣椅餵佢食但佢五中意坐,點餵好 又無理由訓低佢餵

大宅

我要做靚媽 發表於 17-7-29 00:16
我考試過比佢坐充氣椅餵佢食但佢五中意坐,點餵好 又無理由訓低佢餵

唔好心急,等bb六個月大坐得好些先開始餵糊仔。夾硬餵會令佢唔鐘意食野架,咁樣更難餵

水晶宮

我要做靚媽 發表於 17-7-29 00:16
開始加固其中一個條件係要坐得好。五個月仲早,唔好急啦。

子爵府

就5個月...即係未夠5個月大
bb未準備好食固體食物,媽媽就心急餵bb食,會令bb更抗拒嘗試固體食物
我女足6個月大先試糊仔

伯爵府

可以坐highchair. (有安全帶)
有醫生早於4個月都比試固

我仔都就5個月, 前排都試固, 其實只係好少量
但佢便便習慣都變了。 本來日日疴, 而家幾日先一疴。 或者我都會再減試固/直情停固

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

初初餵係俾好稀既食物.

等bb 足6個月至餵啦. 6個月都唔係坐得好, 不過腸胃成熟至開始好d.

禁止訪問

大宅

bosch 發表於 17-7-31 07:08
初初餵係俾好稀既食物.

等bb 足6個月至餵啦. 6個月都唔係坐得好, 不過腸胃成熟至開始好d. ...

我b 6個月都坐得唔好,又唔肯食,其實六個半月先加固有無問題架?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

honeypot10 發表於 18-1-15 22:08

我b 6個月都坐得唔好,又唔肯食,其實六個半月先加固有 ...

冇問題. 唔係過份遲開始或俾唔適合佢咀嚼既食物就得.

首頁

尾頁

跳至