婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

將來妳成為99,妳會想怎樣呢?
第一樣個要求……不準個仔帶老婆回家住!
第二個要求……個仔搬走後,家用一個仙都不能減!
做不到以上两點,不準結婚!
其實個個亞媽/女人都係咁。妳明的。

男爵府

sytse 發表於 17-8-1 14:58
樓主唔洗唔開心,我同你都係一樣啊!我同奶奶住左7年,之前相處都好好,客客氣氣,但自從佢無啦啦罵我,話 ...

複式洋房

小RENE 發表於 17-8-1 18:59
我都有講過同一番說話俾C6聽,佢都唔開心的~
無法啦~ '屋企'所有野唔可以話事,6299完全當正我外人咁 ...

我洗奶樽水喉開大小小,99就係度話:又唔係趕飛機,開甘大水喉條管會爆,到時我間屋就唔洗要啦

花灑頭軟管壞:就話水溫太高導致嘅,尼D係常識,以後沖涼只能開她固定好的溫度,邊個都唔可以教

真係好多野講!!

複式洋房

minna00 發表於 17-8-1 15:31
點解d老公成日要個老婆當男家係自己屋企?當佢既屋企人係自己屋企人?做到客客氣氣,大家表面和和睦睦已經 ...

係啦,我真係唔明,佢地生活幾十年就話一家人啫,我嫁去相識幾年,又唔係對我好,點當一家人呀?!

複式洋房

我同你一樣系咁…(emoji)

男爵府

Wannii 發表於 17-7-30 08:08
結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令 ...

其實同一屋簷,相敬如賓咪幾好,太close 我反而覺得唔好,點解要咁介意一唔一家人。。。攪到大家唔開心

男爵府

回覆樓主:

客客氣氣最好
根本不是一家人
兩公婆快d儲錢搬出去住最實際
樓主,積極d!

珍珠宮

Wannii 發表於 17-7-30 08:08
結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令 ...
唉,又係同老人家住......
我老公都係一個非常孝順既人,但佢亦都係一個聰明既男人,佢明白一屋不能藏二女,就算未有能力買樓,都有能力租樓才結婚,要讓婆媳關係良好,第一步一定不能同住。

大宅

sytse 發表於 17-8-1 14:58
樓主唔洗唔開心,我同你都係一樣啊!我同奶奶住左7年,之前相處都好好,客客氣氣,但自從佢無啦啦罵我,話 ...

我果邊都有蟲的問題,家有蟻有衣蟲,好核突,老公話呢個家我都有份,成日厭屋企污糟又唔動手清潔。。。其實我番工放工已好攰,家務我情願俾錢人做,但奶奶唔同意(老公同奶奶講過)最終咪都係奶奶話點就點,老公話其實佢阿媽付出好多,我都知道,但我其實係呢個家係唔開心的。。。不過諗深些少,嫁得俾佢就係佢既人,我係有唔好既地方。。。我學習緊放低,唔好甘計較。。。我成日覺得老公係永遠唔會明白我,佢有知我幾慘,幾辛苦嗎?一傾開呢件事,佢就話搬出去,實際環境許可嗎?。。唉,申完,繼續住係呢個家。

民房

回覆樓主

尋晚發生既事,令我(emoji)
62已退休,但時時神出鬼沒,從來唔講聲去街有飯局定係屋企食飯。尋晚放工番到去,62係到,咁啫要煮埋62飯啦。咁岩雪櫃唔夠餸,都即刻再出去買。
煮好開飯,碟蒸雞一食就話「乜咁淡味」。我話「因爲就埋bb食,淡左啲啲,我倒豉油比你呀。」佢話唔使。繼續食啦咁,呢排唔知係天氣熱定點,bb無乜胃口食得少野,62一句「啲雞肉咁淡咁鞋咁難食,梗係唔食啦」。聽到真係好委屈,更委屈係老公一句聲都唔出。
真係好心淡。退休無野做都唔幫手買條菜,放工煮埋食又嫌三嫌四。如果可以,真係唔好住埋一齊。

大宅

ilovecafe 發表於 17-8-4 02:35
其實同一屋簷,相敬如賓咪幾好,太close 我反而覺得唔好,點解要咁介意一唔一家人。。。攪到大家唔開心
...
無錯, 大家識做, 相敬如賓就最好。
其實奶奶都係唔想仔太辛苦先比新抱入黎住, 新抱都係想儲多兩個錢先會入去住。希望99們同新抱們雙方都要識做。

利申, 我都做左人地新抱同99住, 有時好難頂好想買樓自住, 有時又覺得幾多謝6299包容,啲心情好矛盾。

珍珠宮

回覆樓主:

難得99對你客客氣氣,你就大方d,同埋趁關係好時盡快搬走,否則裂痕會更加無法修補

大宅

回覆樓主

搬。

複式洋房

ilovecafe 發表於 17-8-4 02:35
...
相敬如賓 好難我最初當佢係自己人, 說話直接左, 我99立即同我C6投訴我
我C6要我做到好似未結婚前咁樣, 要對佢父母恭恭敬敬

是, 我做到以前咁恭恭敬敬時, 講一句野都諗過先講時
但佢父母對我卻唔係恭恭敬敬, 不停說話我聽

伯爵府

好媽媽勳章

TonnySS 發表於 17-8-9 14:27
相敬如賓 好難我最初當佢係自己人, 說話直接左, 我99立即同我C6投訴我
我C6要我做到好似未結婚前咁樣, 要對 ...

因為佢地係6299,講咩都要聽,唔好駁咀

大宅

回覆樓主:

講真又唔係自己父母。 點會當呢個係自己個家。 你老公要勉強都只會令大家更加痛苦

大宅

gtg435i 發表於 17-8-9 22:04
講真又唔係自己父母。 點會當呢個係自己個家。 你老公要勉強都只會令大家更加痛苦
...

真心認同,原來唔止得我一個有呢個煩惱

大宅

chochochan 發表於 17-8-8 14:12
無錯, 大家識做, 相敬如賓就最好。
其實奶奶都係唔想仔太辛苦先比新抱入黎住, 新抱都係想儲多兩個錢先會入 ...

same here 一方面好多謝佢,另一方面有時真受不了,有時我會諗我幾時捱到佢百年歸老,我甘諗好似好衰甘

大宅

TonnySS 發表於 17-8-9 14:27
我C6要我做到好似未結婚前咁樣, 要對 ...

做女人就係甘,c6永遠唔會明

大宅

hoiihoii 發表於 17-8-8 13:51
尋晚發生既事,令我(emoji)
62已退休,但時時神出鬼沒,從來唔講聲去街有飯局定係屋企食飯。尋晚放工番到 ...

好慘,你都算唔話得,如果我係你我會崩潰,依家奶奶咩都做哂,其實我已經好幸福

首頁

尾頁

跳至