婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天新聞他說因為聽到醫生朋友講解,去做 磁力共振作一般身體檢查所以發現肺癌,大家有冇試過做 磁力共振作例行檢查呢?

大宅

回覆樓主:

貴吾貴呢?

大宅

回覆樓主:

其實睇下要check咩
如果係肺
X ray已經係最基本既檢查
另外都可以做電腦掃描
外國都有研究話CT係有效發現早期癌前病變

民房

回覆樓主

要有醫生轉介先可以做架,一般有問題會先照CT,CT報告有事先會再做MRI

珍珠宮

回覆 JarJarBin 的帖子

全身做應該貴, 我早排只做臀部都要 5000 +

禁止訪問

回覆樓主

大宅

JarJarBin 發表於 17-7-30 21:28
今天新聞他說因為聽到醫生朋友講解,去做 磁力共振作一般身體檢查所以發現肺癌,大家有冇試過做 磁力共振作 ...

幾年前我媽媽同呢個case一模一樣。我媽媽係breast cancer康復者,但每年都keep住驗好多指數,有一年個cancer指數又高左,所以就去做磁力共振揾邊度出事。後尾揾到係肺,好細粒,超級初期,只要切走問題部分就得,唔洗食cancer藥同化療。真係好好彩。因為唔係因為咁照,冇可能知,分分鐘晚期先發現到。

大宅

zitali8283 發表於 17-8-4 12:10
幾年前我媽媽同呢個case一模一樣。我媽媽係breast cancer康復者,但每年都keep住驗好多指數,有一年個canc ...

用驗血方法check cancer, 我以前都問過醫生,佢話唔準,大概意思系喑示我 side氣,叫我米side錢

子爵府

zitali8283 發表於 17-8-4 12:10
幾年前我媽媽同呢個case一模一樣。我媽媽係breast cancer康復者,但每年都keep住驗好多指數,有一年個canc ...

請問你媽媽每年會驗什麼指數,在哪裡驗?謝指教!(我是15年尾患乳癌)

大宅

lcn2009 發表於 17-8-18 22:02
請問你媽媽每年會驗什麼指數,在哪裡驗?謝指教!(我是15年尾患乳癌)
...

佢醫生係養和㗎。佢驗嘅係CA15-3(CMIA) 同CEA (CMIA)。佢CEA 超左少少所以要即做petscan.

子爵府

zitali8283 發表於 17-8-19 08:55
佢醫生係養和㗎。佢驗嘅係CA15-3(CMIA) 同CEA (CMIA)。佢CEA 超左少少所以要即做petscan.
...

謝謝你的回覆!祝你—家身體健康!謝謝!

大宅

lcn2009 發表於 17-8-19 09:37
謝謝你的回覆!祝你—家身體健康!謝謝!

謝謝,你都係啊

首頁

尾頁

跳至