醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家會喺邊度買消耗品,如尿片,防尿床墊,如果喺淘寶買有無好介紹?謝謝!

宜家防尿墊每日都要換,我係新手,唔知點解日日漏尿,唔知係咪條片太大?已經黃昏開始唔俾太多水,但都好多尿,大家通常午夜會唔會同長者換片?

侯爵府

ipodbaby_123 發表於 17-8-1 09:06
大家會喺邊度買消耗品,如尿片,防尿床墊,如果喺淘寶買有無好介紹?謝謝!

宜家防尿墊每日都要換,我係新手 ...
我爸8p.m.睡。我們3am.換片。10am再換。
用abena ( 吸2600ml)/ tena maxi (好像是3000ml) . 晚上要用尿片,吸水量大很多的。

兩次換尿片也是全濕的。

日間拉拉褲我在taobao買。晚上的,在香港買。很怕長者生尿斑。

p.s.taobao 的白十字拉拉褲質素很高的。我今次試永福。未知質量如何。

珍珠宮

hker 發表於 17-8-1 22:04
我爸8p.m.睡。我們3am.換片。10am再換。
用abena ( 吸2600ml)/ tena maxi (好像是3000ml) . 晚上要用尿片 ...

謝謝你的分享 我今晚同佢試中碼片睇下有無漏,請問尿片上既顯示線條係咪有濕就會消失?包裝又無寫只係話嗰條顏色線係顯示作用,我用松鶴牌。
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-2 01:34
謝謝你的分享, 我今晚同佢試中碼片睇下有無漏,請問尿片上既顯示線條係咪有濕就會消失 ...

你係咪用松鶴金裝?我剛試金裝唔會漏,平價尿片中得佢唔會漏,貴既試過 TENA MAXI 同 MOILCARE 都無漏

珍珠宮

pylau 發表於 17-8-3 01:13
你係咪用松鶴金裝?我剛試金裝唔會漏,平價尿片中得佢唔會漏,貴既試過 TENA MAXI 同 MOILCARE 都無漏 ...

係金裝,尋晚試左,無之前唔啱碼數既尿片漏得咁勁,但都有漏,觀察完尿片既情況,其實唔明點解會漏 ,可能我唔識幫佢著尿片。
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

pylau 發表於 17-8-3 01:13
你係咪用松鶴金裝?我剛試金裝唔會漏,平價尿片中得佢唔會漏,貴既試過 TENA MAXI 同 MOILCARE 都無漏 ...

再請教你一下, 除左松鶴金裝,差不多價錢既仲有邊個牌子既尿片好用?謝謝

侯爵府

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 02:25
再請教你一下, 除左松鶴金裝,差不多價錢既仲有邊個牌子既尿片好用?謝謝
...

松鶴/ 公公婆婆/ 護身寶等等,醫院也要用片心或者兩條片一起用的。吸量跟添寧/molicare/ abena 差太遠了!

難怪一晚換那麼多次。真心建議,試試tena maxi吧。9 片,$65( 約)。看看長者的反應。

如果尿片搞不好,有朝一天出現過敏便大鑊了!

珍珠宮

hker 發表於 17-8-3 02:44
松鶴/ 公公婆婆/ 護身寶等等,醫院也要用片心或者兩條片一起用的。吸量跟添寧/molicare/ abena 差太遠 ...

明白,謝謝你的建議

侯爵府

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 03:06
明白,謝謝你的建議 。
那麼晚還沒睡?要保重身體啊!
我爸晚上換尿片時間。(3a.m.)

p.s 我今次的永福拉拉褲到了再分享。之前用的白十字,是十分ok 的。今次見永福那麼平。($90 多,有80條)。因我爸早上多數自己去洗手間的。慳得$1得$1. ( 當然,尿片質泰也要ok 的。)

珍珠宮

hker 發表於 17-8-3 03:11
那麼晚還沒睡?要保重身體啊!
我爸晚上換尿片時間。(3a.m.)

期待你的分享,拉拉褲的吸收力/容量是否比一般尿片低些?拉拉褲好像方便些,不用對位痴痴貼貼,可能我仲未掌握到穿尿片技巧。

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 04:14
期待你的分享,拉拉褲的吸收力/容量是否比一般尿片低些?拉拉褲好像方便些,不用對位痴痴貼貼,可能我仲未 ...
你有無貼緊D呀? 著好之後再拉到最上,再貼緊D

珍珠宮

pylau 發表於 17-8-3 10:09
你有無貼緊D呀? 著好之後再拉到最上,再貼緊D

我有盡量拉高啲,但唔知點解喺腰度漏出嚟,但我又唔夠力抬起佢下身。

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 15:57
我有盡量拉高啲,但唔知點解喺腰度漏出嚟,但我又唔夠力抬起佢下身。
訓係度比較難呀,企係度容易D拉高。咁佢係咪成條片全濕?

珍珠宮

pylau 發表於 17-8-3 23:54

只係後腰背既一小撻濕左,真係諗極都唔明

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-4 02:16
咁就奇喇,唔似條片唔夠索,可能真係太鬆和唔夠緊

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ipodbaby_123 發表於 17-8-4 02:16

條片你放得太低啊!
如果多數瞓床,尿多數向後吸,你放片太低吸尿時向後浸,長者轉下身咪壓出漏尿。

不過,如果靚片就唔會漏,因多吸量珠珠。

翡翠宮

我以前抬起媽腳換片,腰都痛,
上次jm(忘了咩名的jm,即痴呆個鋪)教我打側媽的身換片好好多,除非我放片片位置唔夠正中,否則不用抬媽腳。

翡翠宮

反而我覺瞓在床換片方便,
如媽企住換,我要佢雙手扶實企直比我換,但媽企時腳腰都慢慢灣下去,煩的

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 15:57

你睇下尿片袋,有教點換片。
或上youtube都有教。

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 04:14
期待你的分享,拉拉褲的吸收力/容量是否比一般尿片低些?拉拉褲好像方便些,不用對位痴痴貼貼,可能我仲未 ...

拉拉褲比尿片吸量少一倍有多的。
買過幾隻牌子平尿片都漏,因平片都是棉多又勁少吸量珠珠,所以一壓尿就即漏出來,洗到我cc下頂唔順。
現改用添寧日用及夜用裝,
添寧吸量珠珠好勁,我每晚只用一條片,
晚上11點至早上7點幾起床,之後才換日用片。

首頁

尾頁

跳至