醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 04:14
期待你的分享,拉拉褲的吸收力/容量是否比一般尿片低些?拉拉褲好像方便些,不用對位痴痴貼貼,可能我仲未 ...

jm用過好你都淘來試試吧

翡翠宮

hker 發表於 17-8-3 02:44
松鶴/ 公公婆婆/ 護身寶等等,醫院也要用片心或者兩條片一起用的。吸量跟添寧/molicare/ abena 差太遠 ...

對啊,差太遠。
換片就見到平片吸左是壓到一餅野濕濕的,真會拿到patpat啊。

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-1 09:06
大家會喺邊度買消耗品,如尿片,防尿床墊,如果喺淘寶買有無好介紹?謝謝!

宜家防尿墊每日都要換,我係新手 ...

我從無買防尿墊,只學醫院在patpat位墊了塊膠布。
現用添寧都唔洗怕漏。
我媽勁少飲水,唔明點解有咁多尿,晚上更多,一早起床換佢夜片重到c

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-3 01:13
你係咪用松鶴金裝?我剛試金裝唔會漏,平價尿片中得佢唔會漏,貴既試過 TENA MAXI 同 MOILCARE 都無漏 ...

請問松鶴金裝幾錢?

安而康金裝同安而康深綠色我媽住院時長期買的,用過都無漏。

翡翠宮

hker 發表於 17-8-3 02:44
松鶴/ 公公婆婆/ 護身寶等等,醫院也要用片心或者兩條片一起用的。吸量跟添寧/molicare/ abena 差太遠 ...

吓,兩條一齊用
第二條吸唔到喎,唔明?

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 02:25
再請教你一下, 除左松鶴金裝,差不多價錢既仲有邊個牌子既尿片好用?謝謝
...

你買松鶴金裝幾錢?
我買添寧日用片$49/12片,除開十條片即$41,其實平過普通片。
我在藥房買,唔知你處有無咁平。
添寧夜用片$63/9片,我用埋兩包存貨訂另一間藥房,老闆過大約$59喎,到時要買再問真佢。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-4 17:23
吓,兩條一齊用
第二條吸唔到喎,唔明?
醫院阿姐包兩條架。她們說漏尿。
hey, 我用了那張tap and go 咭網上購物!好方便!像八達通一樣,7-11入了錢便網上購物。是mastercard 出的,就是一張信用咭!不用申請的信用咭(每次購物有sms 提示的),taobao也可用!

如沒有咭,可考慮。(csl. sun mobile 也有賣的)。所有master card 的地方/ android pay/ apple pay 也能用!超方便。

有時照顧老人家沒辦法出街,要網上購物用!

翡翠宮

hker 發表於 17-8-4 21:32
醫院阿姐包兩條架。她們說漏尿。
hey, 我用了那張tap and go 咭網上購物!好方便!像八達通一樣,7-11入了 ...

我媽又無見到包兩條喎,
初時用平貨安而康見有漏濕,即問老闆就介紹買金裝安而康就無漏了。

咁得意,信用卡款的八達通

大宅

MM2005 發表於 17-8-4 17:21
請問松鶴金裝幾錢?

安而康金裝同安而康深綠色我媽住院時長期買的,用過都無漏。
我HKTV 買36一包,如果我網上搵到添寧有你咁平我長買呀,始終夏天無咁焗。不過我媽咁浪費片法我唯有平貴間住用

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-5 03:16
我HKTV 買36一包,如果我網上搵到添寧有你咁平我長買呀,始終夏天無咁焗。不過我媽咁浪費片法我唯有平貴間 ...

好彩我呢到買野平,重點是我去藥房格價先發現有更抵的。

36同41都是差5蚊,而日用添寧吸量勁過普通片好多,又對patpat好,比我都轉添寧返正圍開條數都是普通片價錢。

我見救世軍送貨價都是藥房價喎,但當然我最平啦
你睇睇平唔平過你買先囉,
添寧日用$54.2,
夜用$58.5
不過要做會員,我諗會員費好平,入會買野咪抵囉

翡翠宮

回覆樓主:

.

珍珠宮

MM2005 發表於 17-8-4 17:27

你買松鶴金裝幾錢?

請問喺邊間藥房買添寧?

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-5 21:11

請問喺邊間藥房買添寧?

一般藥房都有,但唔一定有擺出來,可直接問佢。
老人用品都有,應該貴d
我在深水埗買。

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-5 21:11

請問喺邊間藥房買添寧?

你先問近自己的藥房吧,因買都方便d,如行不開就上救世軍護老者網內訂了可送貨。

侯爵府

元朗藥房大部份沒添寧的。只賣"公公婆婆"尿片。

只可在大型的老人用品店買添寧。

p.s.預售式信用咭,tap & go, 我現在網上購物全用它了!用多少$, 入多少$,不怕給人盗用。

遲d我工人放3 星期假,我3星期不用出街了! 我也要起hktv買東西。慘!哈哈!

決定不送爸爸暫住安老院了!不忍心。

珍珠宮

MM2005 發表於 17-8-6 00:39
你先問近自己的藥房吧,因買都方便d,如行不開就上救世軍護老者網內訂了可送貨。
...

好的,謝謝。
我上救世軍網找不到護老者網/訂尿片的網,可以給我連結嗎?謝謝
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

MM2005 發表於 17-8-5 10:36

好彩我呢到買野平,重點是我去藥房格價先發現有更抵的。
我睇過送貨價夜用大約$7一條,平過我網上訂$0.5 一條,不過好似要親身去交錢,太遠了,...:(
我呢度行十分鐘斜路有間藥房$59 一包,好平,但我媽用得太勁我無可能每日去買一兩包,我仲要買餸買生果好多野拿.........:(

翡翠宮

hker 發表於 17-8-6 01:29
元朗藥房大部份沒添寧的。只賣"公公婆婆"尿片。

只可在大型的老人用品店買添寧。

吓,元朗無,咁又奇怪,
你可打去添寧問佢邊間有售,
超市都有但貴囉要$75
我呢到老人區,都有多間長者用品鋪,勁多牌子尿片。

預售式信用卡又好喎,岩我呢的驚c的人。

你真超好,工人放假你一人照顧晒爸爸。
唔出街?
你都要出街買餸買野食喎?

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-6 10:51
我睇過送貨價夜用大約$7一條,平過我網上訂$0.5 一條,不過好似要親身去交錢,太遠了,...:(
我呢度行十分鐘 ...

哎呀,不好意思,我無留意要親身交錢
拎咁遠當然網購好啦,話晒一人照顧真是不可能話出街就出街

翡翠宮

回覆樓主:

話時話,佢都識講照顧者,仲要人親身交錢,都無道理

首頁

尾頁

跳至