在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我做左10 年HR, 發覺呢行,越黎越多野做,但又無咩出路,得個忙字日日ot..
好想轉行,但又o念唔到可以做d 咩。。。

男爵府

carol0 發表於 17-8-2 20:11
我做左10 年HR, 發覺呢行,越黎越多野做,但又無咩出路,得個忙字日日ot..
好想轉行,但又o念唔到可以做d ...

HR 都算是專業,轉行一定揾唔番人工喎! 你十年經驗係那part?C&B or Recruit?

複式洋房

TTJTMaMa 發表於 17-8-2 20:34
HR 都算是專業,轉行一定揾唔番人工喎! 你十年經驗係那part?C&B or Recruit?
...
有幾年做payroll, 其他都係做all round hr

男爵府

carol0 發表於 17-8-2 21:18
有幾年做payroll, 其他都係做all round hr

我都係做C&B, 主要payroll. 現在加埋Admin先忙到死,轉行真係由低做起,我又過唔倒自己!

男爵府

但HR好高人工喎!!

洋房

轉行真係要由低做起
建議不變
除非你搵到份你好想做既,可以做好耐既啦

複式洋房

回覆樓主

HR真係愈黎愈多野做....同以前唔同hr唔同...日日返工都係忙到癲.....

公爵府

做咗咁耐,經驗十足,如果冇乜特別好嘅,都係做生不如做熟囉

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

HR人工好高...... 我如果早D知
都想做HR

珍珠宮

回覆樓主:

除了計人工
還有甚麽做?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

男爵府

回覆樓主

我都想做HR
但我身邊做HR的朋友都OT得好勁,怕怕...

別墅

做呢行如果要搵到錢, 幾乎全部都係做獵頭公司 , 如果只做其他h r又忙又冇錢

複式洋房

回覆 crystalpui 的帖子

老實講,我唔覺hr 好好pay

複式洋房

cocolachina 發表於 17-8-11 08:37
做呢行如果要搵到錢, 幾乎全部都係做獵頭公司 , 如果只做其他h r又忙又冇錢
...
做獵頭即係同sales 一樣要跑數仲辛苦

複式洋房

有念過去d outsource payroll 公司做payroll..不過唔知好唔好做

禁止訪問

別墅

carol0 發表於 17-8-12 23:07
有念過去d outsource payroll 公司做payroll..不過唔知好唔好做

一間間啦,我以前公司用嗰間,裡面啲人話日日開ot,超辛苦

洋房

視乎行業而定啦
公司如要計佣同津貼就越多越忙
headcount越多越忙

我都唔覺好好pay

男爵府

回覆樓主

In house HR人工低又多野做!做head hurt 先叫搵到錢

別墅

回覆樓主:

我做recruitment, payroll, contract renewal, 日日忙到癲 OT當食飯

首頁

尾頁

跳至